Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2016

ΕΚΤΑΚΤΟ! ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΩΝ ΣΕ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΣΤΗ ΜΠΟΥΡΚΙΝΑ ΦΑΣΟ! ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 20 ΝΕΚΡΟΙ!

Ανταλλαγές πυρών μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και κομάντο τζιχαντιστών σημειώνονται στην καφετέρια-εστιατόριο Cappuccino, απέναντι από το ξενοδοχείο Splendid όπου το βράδυ της Παρασκευής ...

σημειώθηκε επίθεση, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.
Νωρίτερα σφοδρά πυρά σημειώνονταν στους πάνω ορόφους του ξενοδοχείου Splendid, όπου είναι σε εξέλιξη επιχείρηση των δυνάμεων ασφαλείας της χώρας για την εξουδετέρωση των τζιχαντιστών. Ασθενοφόρα και ομάδες διάσωσης έχουν αναπτυχθεί σε ασφαλή απόσταση από το σημείο της επιχείρησης.
Οι ανταλλαγές πυρών που συνοδεύονται από μικρές εκρήξεις δίνουν την εντύπωση ότι οι δράστες της επίθεσης κάποια στιγμή χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, μια που κατέλαβε το ξενοδοχείο Splendid και η άλλη που επιτέθηκε στο Cappuccino.
Οι ανταλλαγές πυρών μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και των γαλλικών ειδικών δυνάμεων από τη μια πλευρά και των τζιχαντιστών από την άλλη ήταν συνεχείς γύρω στις 05.00 τοπική ώρα (07.00 ώρα Ελλάδας), ενώ τα πυρά που σημειώνονταν ήταν σποραδικά μετά την έναρξη της εφόδου των δυνάμεων ασφαλείας πριν από σχεδόν δύο ώρες.
Τριάντα άνθρωποι μπόρεσαν να βγουν "σώοι και αβλαβείς" από το ξενοδοχείο, ενώ 33 τραυματίες διακομίσθηκαν στα πλησιέστερα νοσοκομεία.  

Aνάμεσα στους τριάντα ανθρώπους που βγήκαν σώοι είναι ο υπουργός Εργασίας Κλεμάν Σαγουαντόγκο ο οποίος βρισκόταν στο ξενοδοχείο τη στιγμή της επίθεσης, διευκρίνισε ο Νταντζίνου. 

"Υπάρχουν νεκροί αλλά δεν έχουμε ακριβή αριθμό. Η επιχείρηση είναι σε εξέλιξη και οι δυνάμεις ασφαλείας υποστηρίζονται από τις γαλλικές ειδικές δυνάμεις". 

"Δεν έχουμε ακόμη ακριβή απολογισμό νεκρών. Οι δυνάμεις της Μπουρκίνα Φάσο συνεχίζουν να ερευνούν το ξενοδοχείο. Στην ταράτσα του Cappuccino (της καφετέριας απέναντι από το ξενοδοχείο) πυροσβέστες είδαν περίπου δέκα πτώματα", δήλωσε στη συνέχεια ο υπουργός Εσωτερικών Σιμόν Κομπαορέ, δεύτερος στην ιεραρχία της κυβέρνησης, ο οποίος είπε ότι ο αριθμός των δραστών της επίθεσης παραμένει ασαφής. 

Τουλάχιστον 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν, σύμφωνα με τον διευθυντή του κεντρικού νοσοκομείου της πρωτεύουσας.

http://admin.nooz.gr/Uploads/1Sportnews/splendid%206%201601.jpg

"Δεν είναι γνωστό πόσοι είναι", δήλωσε. Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι είδε τέσσερις δράστες αλλά μπορεί να είναι περισσότεροι.
Δημοσιογράφος του AFP μπόρεσε να διακρίνει στην αρχή της επίθεσης τρεις ένοπλους άνδρες που φορούσαν τουρμπάνια. 

Αυτόπτης μάρτυρας έκανε λόγο για τέσσερις δράστες "με τουρμπάνια οι οποίοι έμοιαζαν να είναι Άραβες και λευκοί".

Εξάλλου, όπως τόνισε ο Σανγκαρέ, μια γυναίκα, υπήκοος ευρωπαϊκής χώρας που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο, ανέφερε στον ίδιο πως οι ένοπλοι φέρεται να στόχευαν λευκούς ανθρώπους. 
Έκτακτο υπουργικό συμβούλιο θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο το πρωί υπό τον πρόεδρο Ρος Μαρκ Κριστιάν Καμπορέ, η ορκωμοσία του οποίου έγινε στα τέλη Δεκεμβρίου, μετά την εκλογή του στα τέλη Νοεμβρίου έπειτα από μια μεταβατική περίοδο που είχε βυθίσει στο χάος τη χώρα, της οποίας ο πληθυσμός είναι σε ποσοστό 60% μουσουλμανικός.



http://admin.nooz.gr/Uploads/1Sportnews/splendid%205%201601.jpg

Καταδίκασε την επίθεση ο Ολάντ
 

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ καταδίκασε "την απεχθή και άνανδρη επίθεση που πλήττει το Ουαγκαντούγκου", ανακοίνωσε το Σάββατο το Μέγαρο των Ηλυσίων.
"Οι γαλλικές δυνάμεις παρέχουν την υποστήριξή τους στις δυνάμεις της χώρας", προσθέτει το Μέγαρο των Ηλυσίων τονίζοντας ότι "ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή του στον πρόεδρο (Ρος Μαρκ Κριστιάν) Καμπορέ".
Νωρίτερα, η γαλλική πρεσβεία στη Μπουρκίνα Φάσο με ανακοίνωση της ανέφερε πως μια "τρομοκρατική επίθεση" σε ένα ξενοδοχείο και σε ένα εστιατόριο, που συχνάζουν δυτικοί, στην πρωτεύουσα Ουαγκαντούγκου είχε ως αποτέλεσμα "αρκετούς νεκρούς".
Ο Γάλλος πρέσβης με ανάρτηση του στο Twitter ανέφερε πως έχει επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 23:00, τοπική ώρα (01:00 ώρα Ελλάδας) έως τις 06:00, τοπική ώρα (08:00 ώρα Ελλάδας).

Η οργάνωση Αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μαγκρέμπ (AQIM) ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, σύμφωνα με τον ιστότοπο SITE, έναν αμερικανικό ιστότοπο, ο οποίος ειδικεύεται στην παρακολούθηση των δραστηριοτήτων ισλαμιστικών οργανώσεων στο Διαδίκτυο.

http://admin.nooz.gr/Uploads/1Sportnews/slpendid%202%201601.jpg
http://admin.nooz.gr/Uploads/splendid%208%201601.jpg
Το χρονικό της επίθεσης
Η επίθεση ξεκίνησε περίπου στις 20:30, τοπική ώρα (22:30 ώρα Ελλάδας) και οι ένοπλοι πυρπόλησαν αυτοκίνητα και πυροβόλησαν στον αέρα για να απωθήσουν τον κόσμο μακριά από το κτίριο. 
Έλεγχοι ασφαλείας υπήρχαν στην είσοδο αλλά δεν μπόρεσαν να εμποδίσουν την εισβολή των δραστών.
Δέκα αυτοκίνητα πυρπολήθηκαν στην λεωφόρο Kwame Nkrumah, έναν από τους κεντρικούς οδικούς άξονες στο κέντρο της πρωτεύουσας, όπου βρίσκονται τα δύο κτίρια και οι δυνάμεις ασφαλείας κατέφθασαν στο σημείο περίπου μία ώρα αργότερα.
Μια ώρα περίπου μετά σχετικής νηνεμίας, ακολούθησε έντονη ανταλλαγή πυρών, καθώς οι δυνάμεις ασφαλείας προετοίμαζαν την επιχείρηση ανακατάληψης του ξενοδοχείου.
"Μόλις είχαμε ανοίξει και ξεκινήσαμε να σερβίρουμε λίγους πελάτες που βρίσκονταν στο εστιατόριο, όταν ακούσαμε πυροβολισμούς. Τρεις άνδρες πυροβολούσαν στον αέρα", είπε ο Βιτάλ Νουνάγιον, σερβιτόρος σε ένα εστιατόριο που βρίσκεται στο δρόμο απέναντι από το ξενοδοχείο.
"Πολλοί άνθρωποι βγήκαν από τα αυτοκίνητα τους και εγκατέλειψαν τις μοτοσυκλέτες τους, άρχιζοντας να τρέχουν.
Οι ένοπλοι έβαλαν φωτιά στα οχήματα. Άνοιξαν πυρ με στόχο και το εστιατόριο Cappuccino απέναντι από το ξενοδοχείο, πριν το πυρπολήσουν", πρόσθεσε, σημειώνοντας πως οι ένοπλοι φορούσαν στα κεφάλια τους τουρμπάνια.
Σύμφωνα με εργαζόμενο στο εστιατόριο που επικοινώνησε το Γαλλικό Πρακτορείο, η επίθεση είχε αποτέλεσμα "πολλούς νεκρούς".
Μέλη ιατρικού προσωπικού απομάκρυναν τους τραυματίες μακριά από το σημείο που βρισκόταν μπροστά από το ξενοδοχείο και ένας άμαχος πολίτης έπεσε νεκρός από πυρά, καθώς ξεκίνησε η επίθεση των δυνάμεων ασφαλείας, μετά τα μεσάνυχτα, σύμφωνα με όσα είπε αυτόπτης μάρτυρας στο Ρόιτερς.
Μόλις πριν από τις 02.00 (τοπική ώρα/04.00 ώρα Ελλάδας) "άρχισε έφοδος" στο ξενοδοχείο Splendid, όπου αρκετοί δράστες της επίθεσης έχουν οχυρωθεί, σύμφωνα με τον πρεσβευτή της Γαλλίας Ζιλ Τιμπό.
"Η έφοδος είναι σε εξέλιξη με τις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας να υποστηρίζονται από τις γαλλικές ειδικές δυνάμεις", διευκρίνισε ο υπουργός Επικοινωνίας στο Ουαγκαντούγκου Ρεμί Νταντζίνου.
Το ξενοδοχείο συχνά επιλέγεται από μέλη των γαλλικών γαλλικά στρατευμάτων, που αποτελούν μέρος της στρατιωτικής επιχείρησης Μπαρχάν με έδρα το Τσαντ που συστάθηκε για να πολεμήσει ισλαμιστές μαχητές στο Σάχελ και σε περιοχές της Δυτικής Αφρικής.
Κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της πρωτεύουσας, μέσα στην πόλη, το ξενοδοχείο, με 147 δωμάτια,συχνά επιλέγεται ως τόπος διαμονής από δυτικούς και μέλη των υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών.Η πρεσβεία της Γαλλίας μίλησε πολύ γρήγορα για "τρομοκρατική επίθεση" και καθιέρωσε τηλεφωνική γραμμή έκτακτης ανάγκης για τη γαλλική κοινότητα. 

Η πτήση της Air France Παρίσι-Ουαγκαντούγκου άλλαξε πορεία προς τον γειτονικό Νίγηρα. Η Μπουρκίνα Φάσο είναι "σημείο μόνιμης υποστήριξης" της γαλλικής στρατιωτικής επιχείρησης Barkhane.


Γαλλικές ειδικές δυνάμεις σταθμεύουν στα προάστια του Ουαγκαντούγκου στο πλαίσιο της αποστολής για την καταπολέμηση των τζιχαντιστών στο Σαχέλ. Η Ουάσινγκτον διαθέτει επίσης 75 στρατιώτες στη χώρα και ανακοίνωσε ότι προσφέρει υποστήριξη στις γαλλικές δυνάμεις στην επιχείρηση αυτή.

http://admin.nooz.gr/Uploads/1Sportnews/splendid%207%201601.jpg
Όπως στο Μπαμακό
Η επίθεση αυτή σημειώνεται μέσα σε διάστημα μικρότερο των δύο μηνών από την επίθεση στο ξενοδοχείο Radisson Blu στο Μπαμακό.
Στις 20 Νοεμβρίου, τζιχαντιστική επίθεση είχε προκαλέσει τον θάνατο 20 ανθρώπων, εκ των οποίων οι 14 ήταν αλλοδαποί στην πρωτεύουσα του Μαλί.
Ένοπλοι κρατούσαν σε ομηρία επί ώρες περίπου 150 πελάτες και υπαλλήλους, πριν από την επέμβαση των δυνάμεων του Μαλί, οι οποίες υποστηρίχτηκαν από γαλλικές και αμερικανικές ειδικές δυνάμεις και στελέχη του ΟΗΕ. Δύο δράστες της επίθεσης σκοτώθηκαν.
Την ευθύνη για την επίθεση στο Μπαμακό ανέλαβαν δύο τζιχαντιστικές οργανώσεις: στις 20 Νοεμβρίου η Αλ-Μουραμπιτούν και στις 22 Νοεμβρίου το Απελευθερωτικό Μέτωπο Μακινά (FLM, τζιχαντιστική οργάνωση στο Μαλί).
http://admin.nooz.gr/Uploads/1Sportnews/splendid%204%201601.jpg
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου