Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2016

Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙ ΝΑ ΣΠΑΣΕΙ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ-AΓΡOΤΩΝ! ΔΙΑΔΟΧΙΚΕΣ-ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ-ΠΑΓΙΔΑ ΜΕ ΦΟΡΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ!





Ο στόχος της κυβέρνησης και του Τσίπρα προσωπικά, είναι να σπάσει το ενιαίο μέτωπο αγροτών και ελεύθερων επαγγελματιών, ώστε να περάσει τα μέτρα-λαιμητόμος για το ασφαλιστικό. Γι'αυτό προγραμματίζει...


συνεχείς συναντήσεις με τους φορείς των επαγγελματιών και τους αγρότες, ώστε...ρίχνοντας την παγίδα, με κάποια μέτρα ελάφρυνσης, να εισπράξει κάποιο "ναι" κι έτσι να πετύχει τον σκοπό του για να προχωρήσει στα μέτρα σφαγής. 
Το πιο κάτω ρεορτάζ είαι από το zougla.gr
Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε, έπειτα από μιάμιση ώρα, η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο του ΤΕΕ Γ. Στασινό, τον πρόεδρο της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Β. Αλεξανδρή και τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Μ. Βλασταράκο, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η πρόταση του υπουργού Εργασίας Γ. Κατρούγκαλου αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες και τον σταδιακό διπλασιασμό σε βάθος τριετίας των ασφαλιστικών εισφορών τους. Η επιβάρυνση θα είναι ανάλογη του εισοδήματος των ελευθέρων επαγγελματιών.





Οι βελτιωτικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης υπέρ των ηλικιακά νεώτερων και πλέον αδύναμων κατηγοριών ελεύθερων επαγγελματιών, είναι:

Α. Νέοι επιστήμονες

1) Για την πρώτη πενταετία άσκησης επαγγέλματος: Υπολογισμός των εισφορών στο 80% του μισθού του ανειδίκευτου εργάτη, δηλαδή στα 468 €, αντί για τα 586 €.

2) Για τα δύο πρώτα χρόνια άσκησης επαγγέλματος: Εισφορά στο 14% αντί για 20%. 

3) Για τα επόμενα τρία χρόνια άσκησης επαγγέλματος: Εισφορά στο 17%, αντί για 20%

Β. Άνεργοι

1) Απαλλαγή από υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών για όσους βρίσκονται σε αναστολή άσκησης επαγγέλματος. 

2) Οικονομική ενίσχυση ανέργων, μέσω ειδικού λογαριασμού που διαχειρίζεται ο ΟΑΕΔ.

Γ. Εργαζόμενοι με μπλοκάκι

1) Εισφορά 6% αντί για 20%. Το υπόλοιπο της εισφοράς θα καταβάλλεται από τον εργοδότη. 

Δ. Μεταβατικές διατάξεις για την προστασία των πιο αδύναμων

1) Κλιμακωτή αύξηση των εισφορών για τα εισοδήματα από 12000 ευρώ και επάνω, ώστε οι μικροί και μεσαίοι επαγγελματίες να προστατεύονται από υπερβολικές επιβαρύνσεις. 

2) Για εισόδημα έως 12.000, οι εισφορές είναι ήδη χαμηλότερες σε σχέση με ότι ισχύει σήμερα.

Βλασταράκος: «Ζήτησα από τον πρωθυπουργό να παραμείνει ανεξάρτητο το ΕΤΑΑ»

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Μιχάλης Βλασταράκος δήλωσε τα εξής:

«Ζήτησα από τον πρωθυπουργό να παραμείνει ανεξάρτητο το Ταμείο μας ΕΤΑΑ, το οποίο, παρότι δεν
 έχει πάρει μέχρι σήμερα από τον κρατικό προϋπολογισμό ούτε ένα ευρώ ως χρηματοδότηση, εντούτοις εξακολουθεί να είναι βιώσιμο, παρά την απομείωση των αποθεματικών του, με διάφορους τρόπους (άτοκες καταθέσεις, δομημένα ομόλογα, PSI, κακοδιαχείριση κ.λπ.). Το ΕΤΑΑ μπορεί να παραμείνει βιώσιμο για χρόνια στο πλαίσιο όμως της τριμερούς χρηματοδότησης. Τα ήδη υπάρχοντα αποθεματικά του Ενιαίου Ταμείου των Επιστημόνων, τα οποία ανέρχονται περίπου σε 3 δισ. ευρώ (κινητή και ακίνητη περιουσία), εισερχόμενα στη χοάνη ενός ενιαίου Ταμείου, θα χαθούν μαζί με τα υπόλοιπα, που τόσα χρόνια απομυζήθηκαν με κάθε τρόπο.

» Ανέφερα στον πρωθυπουργό ότι το 30% των αυτοαπασχολούμενων ιατρών αδυνατεί σήμερα να καταβάλλει τις ήδη ισχύουσες εισφορές. Η αύξηση των εισφορών σε δυσθεώρητα ύψη (συνολικά 32% - 34% επί των καθαρών εισοδημάτων), μαζί με την υπερφορολόγηση, η οποία για εφέτος αντιστοιχεί στο 35% των καθαρών εισοδημάτων, δημιουργεί μία συνολική επιβάρυνση της τάξεως του 70% επί των καθαρών εισοδημάτων. Ένας ιατρός που δηλώνει ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ (είναι το δηλούμενο καθαρό εισόδημα του μέσου όρου των αυτοαπασχολούμενων ιατρών σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών για το έτος 2014) θα πρέπει να καταβάλει σε φόρους και εισφορές 14.000 ευρώ, χωρίς να υπολογίσει τον ΕΝΦΙΑ, τα τέλη κυκλοφορίας και λοιπές φορολογικές υποχρεώσεις. Άρα, απομένει ένα μικρό εισόδημα με το οποίο πρέπει να καλύψει τις ανάγκες του. Δεν επιτρέπεται στη Γαλλία, όπου δεν υπάρχει ύφεση όπως στην Ελλάδα, ένας ιατρός με εισοδήματα 40.000 ευρώ, να πληρώνει εισφορές 3.300 ευρώ και στην Ελλάδα να καλείται να πληρώσει 14.000 ευρώ.

» Τόνισα στον πρωθυπουργό ότι το φορολογικό νομοσχέδιο δεν συνοδεύεται από καμία μελέτη, αναλογιστική ή οικονομική, δεν αποτελεί μεταρρύθμιση και έχει δημοσιονομικά χαρακτηριστικά. Αποδυναμώνει το παραγωγικό δυναμικό της χώρας, αυξάνει την παραοικονομία και οδηγεί στην ανεργία, την υπαλληλοποίηση και τη μετανάστευση το πιο αξιόμαχο ιατρικό προσωπικό της χώρας. 

» Το σύστημα υγείας είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το ασφαλιστικό. Νέοι ιατροί δεν υπάρχουν σε πολλές ειδικότητες για να εργαστούν στην Ελλάδα, φεύγουν στο εξωτερικό, όπου και παραμένουν. Έτσι, αυξάνεται δυναμικά ο δείκτης των συνταξιούχων σε σχέση με τους εργαζόμενους ιατρούς. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι σε μικρό χρονικό διάστημα το ΕΣΥ δεν θα μπορεί να λειτουργήσει, λόγω της ''γήρανσής'' του (ο μέσος όρος ηλικίας των επιστημόνων είναι 60 ετών) και της μη πρόσληψης μονίμων ιατρών. Το νοσοκομειακό σύστημα θα καταρρεύσει και η υγεία των πολιτών θα τεθεί σε κίνδυνο. Ζήτησα από τον πρωθυπουργό οι υπάρχουσες εισφορές να διατηρηθούν ως έχουν και μόνο για πολύ ψηλά εισοδήματα να γίνει μία μικρή προσαύξηση, προκειμένου να μπορούν να καταβάλλονται. 

» Θα πρέπει να αναλογιστούμε όλοι τις ευθύνες μας, να δώσουμε ζωτικό χώρο να εργαστούν οι νέοι επιστήμονες στον τόπο τους αξιοπρεπώς, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της χώρας. Η κυβέρνηση θα πρέπει να αποσύρει αυτό το νομοσχέδιο, να αρχίσει έναν ευρύ κοινωνικό διάλογο από μηδενική βάση, προκειμένου να υπάρξει προοπτική, η οποία θα οδηγεί όχι στο κλείσιμο κάθε ατομικής δραστηριότητος, αλλά στην ενδυνάμωση των παρεχομένων υπηρεσιών. Ο τόπος έχει ανάγκη από μεταρρυθμίσεις, οι οποίες οδηγούν στην αξιοπρεπή διαβίωση και λειτουργία και όχι στην απαξίωση και αποδυνάμωση». 

Στασινός: «Συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις και τον διάλογο για να αλλάξει αυτό το σχέδιο ασφαλιστικού»

Οι διπλωματούχοι μηχανικοί συνεχίζουν τον αγώνα και τις κινητοποιήσεις ενάντια στο σχέδιο του ασφαλιστικού που παρουσίασε το Υπουργείο Εργασίας, δήλωσε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός. 
Σύμφωνα με τον κ. Στασινό, οι μηχανικοί, το ΤΕΕ και όλοι οι τεχνικοί φορείς συντονίζονται με όλους τους επιστημονικούς φορείς της χώρας, αλλά πλέον το μέτωπο ενάντια στο ασφαλιστικό διευρύνεται, καθώς αντιδρούν συντονισμένα ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΠΑΣΕΓΕΣ και δεκάδες άλλες επαγγελματικές ομάδες. Οι μηχανικοί στηρίζουν τις σημερινές κινητοποιήσεις του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και δεκάδων φορέων του χώρου της Υγείας στην Αθήνα. Το ΤΕΕ και οι μηχανικοί συμμετέχουν δυναμικά στις κινητοποιήσεις των επιστημονικών και επαγγελματικών φορέων την Τρίτη στη Θεσσαλονίκη. Επίσης, συντονίζονται με όλους τους φορείς και τους κλάδους για τη γενική απεργία της 4ης Φλεβάρη, προετοιμάζοντας πανελλαδική αποχή και μαζική κινητοποίηση για την ημέρα της γενικής απεργίας, μαζί με όλους τους επιστημονικούς φορείς, τους ελεύθερους επαγγελματίες αλλά και τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ.

Όπως δήλωσε ο κ. Στασινός, το ΤΕΕ και η ΠΟΕΜΔΥΔΑΣ συνεχίζουν την πανελλαδική απεργία-αποχή από το σύνολο των Τεχνικών Συμβουλίων και Επιτροπών που έχουν τεχνικό αντικείμενο, συμπεριλαμβανόμενων και των Επιτροπών Δημοπράτησης, από 25/1 έως 29/1/2016.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ τόνισε ότι «προσπαθούμε να ενημερώσουμε τον κόσμο για το ασφαλιστικό, γατί δεν δεχόμαστε να εξοντωθούμε. Όλοι οι μηχανικοί και όλοι οι επιστήμονες θα κινηθούμε ενωμένοι για ένα μακροπρόθεσμα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα που δεν θα δημεύει το εισόδημά μας». 


Σε αυτό το πλαίσιο, απέστειλε επιστολή, εκ μέρους όλων των επιστημονικών φορέων, προς τους αρχηγούς όλων των πολιτικών κομμάτων προκειμένου να ζητήσουν την αναλυτική ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών για τις θέσεις και τις προτάσεις των επιστημόνων. 

«Η αρχική πρόταση της κυβέρνησης για το νέο ασφαλιστικό οδηγεί άμεσα εκτός επαγγέλματος ή εκτός Ελλάδος κάθε μηχανικό, κάθε επιστήμονα, κάθε ελεύθερο επαγγελματία, κάθε αυτοαπασχολούμενο. Αν περάσει αυτός ο σχεδιασμός, το κράτος θα ζητά να εισπράξει, μόνο για εισφορές και φόρο εισοδήματος, από τον καθένα μας κατ’ ελάχιστο το 70% του εισοδήματος που για πολλές περιπτώσεις επιστημόνων αυξάνεται σε ποσοστά από 80% ως και 130%. Δηλαδή θα δουλεύουμε, θα πληρώνουμε όσα βγάζουμε και θα χρωστάμε και από πάνω! Γιατί να συνεχίσει οποιοσδήποτε να δουλεύει; Ο κοινός αγώνας που κάνουμε, όλοι οι φορείς των επιστημόνων, όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, είναι απλά για την επιβίωσή μας. Για να μην κλείσουμε» δήλωσε ο κ. Στασινός για το προσχέδιο του ασφαλιστικού.

«Ξεκαθαρίσαμε ότι οποιοδήποτε σχέδιο στοχεύει να εισπράξει από τους επιστήμονες και τους ελεύθερους επαγγελματίες περισσότερο από το 40% του εισοδήματος θα αποτύχει στην πράξη. Για να μιλήσω πολύ απλά, αν περάσει αυτό το ασφαλιστικό, η χώρα θα μείνει χωρίς μηχανικούς, χωρίς γιατρούς, χωρίς δικηγόρους, χωρίς φαρμακοποιούς, χωρίς οικονομολόγους, χωρίς όλους αυτούς που στηρίζουν καθημερινά την κοινωνία και την οικονομία, οι οποίοι δεν θα μπορούν να ασκήσουν το επάγγελμά τους. Αν καταρρεύσουν όλοι οι συγκεκριμένοι κλάδοι, δεν θα μείνει αύριο τίποτα όρθιο στην ελληνική κοινωνία. Αυτό πρέπει να το καταλάβουν όλοι, πολίτες και πολιτικοί» πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Β. Αλεξανδρής, όπως και οι εκπρόσωποι των άλλων επιστημονικών φορέων, κατέθεσαν στον πρωθυπουργό συγκεκριμένα στοιχεία και απτά παραδείγματα, από τα οποία προκύπτει ότι το προτεινόμενο ασφαλιστικό σύστημα δεν είναι βιώσιμο και οδηγεί σε οικονομική και επαγγελματική εξόντωση των επιστημόνων, ιδίως των νέων.

Αμέσως μετά την συνάντηση, ο κ. Αλεξανδρής δήλωσε: «Eίχαμε θεσμική υποχρέωση, ως δικηγορικό
 σώμα, να επισκεφθούμε τον πρωθυπουργό και να εξηγήσουμε με πίνακες και με συγκεκριμένα παραδείγματα ότι το επίμαχο σχέδιο ασφαλιστικού συστήματος είναι πλήρως αναξιόπιστο και συνεπώς μη βιώσιμο.

Ουδείς μπορεί να υποχρεωθεί στα αδύνατα. Όταν λοιπόν νέοι και παλαιοί δικηγόροι υποχρεούνται να καταβάλουν για φόρους και ασφαλιστικές εισφορές το 67%, το 82% έως και το 100% του εισοδήματός τους, είναι φανερό ότι πρόκειται για ένα σύστημα που δεν μπορεί να επιβιώσει και οδηγείται σε πλήρες αδιέξοδο.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι λαμβάνει σοβαρά υπόψη του όλες τις παρατηρήσεις που του υποβάλαμε και οι οποίες δεν ήσαν θεωρητικού χαρακτήρα. Αφορούσαν υπολογισμούς, αριθμούς και κυρίως τη δυνατότητα επιβίωσης του συστήματος. Οι παρατηρήσεις μας ήσαν απολύτως κατανοητές και αναμένουμε την απάντηση.

Εμείς σεβόμαστε ό,τι είναι ουσιαστικό, αναλογικό και προοδευτικό καθώς και ό,τι μπορεί να προσαρμόζεται. Εδώ έχουμε υπό το σημερινό καθεστώς δικηγόρο που εισπράττει 10.000 ευρώ ετήσιο καθαρό εισόδημα και επιβαρύνεται με φόρο και ασφαλιστικές εισφορές, 9.300 ευρώ. Ούτε οι αριθμοί βγαίνουν, ούτε οι άνθρωποι μπορούν να επιβιώσουν.

Εάν δεν υπάρξει ουσιαστική αλλαγή στις Κυβερνητικές προτάσεις, προδήλως θα παραμείνει, αντιστοίχως, αμετάβλητη η στάση αντίδρασης και αντίστασης των δικηγόρων. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο υποχώρησης και αλλαγής γραμμής πλεύσης.

Δεν υπάρχει καταληκτική ημερομηνία. Ο πρωθυπουργός είπε ότι υπάρχει χρόνος, ώστε να προχωρήσει η διαβούλευση, να επεξεργαστεί πληρέστερα τις απόψεις μας και να αναπροσαρμόσει τη πρόταση που θα κάνει στο Κοινοβούλιο».

Σε ερώτηση αν θα συνεχισθεί η αποχή, απάντησε:«Είμαστε σε αποχή. Τις αποφάσεις τις λαμβάνουν τα συλλογικά όργανα. Οι προτάσεις διαμορφώνονται μέσα από συλλογικές διαδικασίες. Αναμένω και τις απόψεις των συναδέλφων μου, αφού τους μεταφέρω τις πληροφορίες και την εικόνα που έχω σχηματίσει μετά τη συζήτηση με τον Πρωθυπουργό». Σε ερώτηση για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού σχετικά με το κίνημα της γραβάτας και το ότι η κυβέρνηση θα προστατέψει τους νέους επιστήμονες, παρατήρησε: «Θεωρώ ότι μια τέτοια παρέμβαση έχει αισθητικό χαρακτήρα. Το κίνημα της γραβάτας δεν είναι κίνημα αγχόνης. Είναι κίνημα ζωής. Γι αυτό πρέπει να λάβουμε υπόψη μας όχι τι φορούν οι δικηγόροι, που η γραβάτα είναι το επαγγελματικό τους ένδυμα, αλλά αν το αίτημά τους είναι ουσιαστικά, νομικά και οικονομικά, ορθό. Σε αυτό πρέπει να υπάρξει ουσιαστική απάντηση και τα υπόλοιπα νομίζω ότι συνιστούν λογοπαίγνια».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου