Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2016

ΤΟ EUROGROUP ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΗ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΝ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ! ΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΕΝΟΙ ΔΙΚΤΑΤΟΡΕΣ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ!

Μετά το τέλος του Eurogroup της Πέμπτης, οι δηλώσεις στην συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε είχαν απειλητικό χαρακτήρια για την Ελλάδα αναφορικά με την ρευστότητα του Φεβρουαρίου. Πιο συγκεκριμένα, ο ...

Κλάους Ρέγκλινγκ του ESM προειδοποίησε ότι η κατάσταση της ρευστότητας μπορεί να γίνει ξανά «σφιχτή» στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο, για αυτό είναι απαραίτητο η πρώτη αξιολόγηση για το ελληνικό πρόγραμμα να μην καθυστερήσει. Ο επικεφαλής του ESM, σημείωσε πως ποσό ύψους 16 δισ ευρώ από την πρώτη δόση του ελληνικού προγράμματος, έχει καταβληθεί πλήρως. Σημείωσε ακόμη ότι 10 δισ. ευρώ είχαν διατεθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. «Από αυτά, τα 4,6 δισ. ευρώ δεν θα χρειαστούν», τόνισε. Επίσης, ανέφερε ότι τα εναπομείναντα κεφάλαια για το γ΄ ελληνικό πρόγραμμα ανέρχονται σε 64,6 δισ. ευρώ. ΝΤΑΙΣΕΛΜΠΛΟΥΜ: «ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ Η ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ» Στη σημασία της έγκαιρης ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης στάθηκε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά το πέρας της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Όπως είπε, το Eurogroup δεν εξέτασε αναλυτικά το ασφαλιστικό, ωστόσο κάλεσε την Ελλάδα να καταθέσει περισσότερες λεπτομέρειες τόσο για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, όσο και για δημοσιονομικά ζητήματα. Ανέφερε επίσης ότι εφόσον οι θεσμοί έχουν στα χέρια τους τις πληροφορίες που ζήτησαν, θα μεταβούν στην Αθήνα. Παράλληλα, εξήγησε ότι έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος από την Ελλάδα μετά το καλοκαίρι. Ερωτηθείς σχετικά, εξήγησε ότι δεν γνωρίζει πόσος χρόνος θα χρειαστεί για την αξιολόγηση, αλλά εκτιμά ότι πρόκειται για ζήτημα μηνών και όχι εβδομάδων, δεδομένου ότι υπάρχει μία σειρά που πρέπει να ακολουθήσουν η ελληνική κυβέρνηση και οι θεσμοί. Ο κ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι η ελληνική πλευρά αποδέχεται τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, ενώ τόνισε ότι το ΔΝΤ κατέστησε σαφές ότι επιθυμεί να επανέλθει, αρκεί να συμφωνηθούν ορισμένα ζητήματα. Υπογράμμισε επίσης ότι είναι απαραίτητη η αποδοχή από την Αθήνα της συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, καθώς αποτελεί ένα από τα βασικά σημεία της συμφωνίας που επετεύχθη το καλοκαίρι. ΜΟΣΚΟΒΙΣΙ: «ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΤΑΧΕΙΑ ΠΡΟΟΔΟΣ ΣΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ» Την ανάγκη να υπάρξει ταχεία πρόοδος με αιχμή το ασφαλιστικό υπογράμμισε ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για θέματα Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup και έκανε γνωστό ότι θα πρέπει να διατεθούν επιπλέον δημοσιονομικά στοιχεία άμεσα προτού αναχωρήσουν για την Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών. «Σε αυτό το Eurogroup αναφερθήκαμε στο ελληνικό πρόγραμμα. Οι εργασίες συνεχίζονται και θέλαμε να δούμε που βρισκόμαστε πριν την αναχώρηση των κλιμακίων για την Αθήνα» σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ υπογράμμισε ότι το ασφαλιστικό είναι το πιο λεπτό και ουσιαστικό ζήτημα. Κάλεσε σε ταχεία πρόοδο και διατήρηση του καλού κλίματος για τις μεταρρυθμίσεις. «Η Ελλάδα να διατηρήσει τον «δρόμο» των μεταρρυθμίσεων – επιτεύχθηκαν πολλά – στόχος η πρώτη αξιολόγηση» είπε ο κ. Μοσκοβισί και ζήτησε να διατηρηθεί η μεταρρυθμιστική ορμή για να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη και η ανάπτυξη για τον ελληνικό λαό. Επανέλαβε ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης «θα μας επιτρέψει να μιλήσουμε εποικοδομητικά για το χρέος και με το ΔΝΤ». 

iefimerida.gr (τίτλος: δικός μας)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου