Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

ΠΕΘΑΙΝΕΙ Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ! 15 ΑΚΥΡΩΣΕΙΣ ΤΣΑΡΤΕΡ!!! ΕΠΙΣΤΟΛΗ-ΚΡΑΥΓΗ ΑΓΩΝΙΑΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ! "ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΜΑΣΤΕ ΟΛΟΣΧΕΡΩΣ..."!

Με μια επιστολή που "σπάει κόκαλα" η Συντονιστική Επιτροπή των επαγγελματιών, Φορέων και Δημοτών Μήθυμνας (Μολύβου) και Πέτρας απευθύνεται στην Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κα Χριστιάνα Καλογήρου και στον Δήμαρχο Λέσβου κ. Σπύρο Γαληνό και τους βάζει ενώπιον των ευθυνών τους...

Τους περιγράφει με "μελανά χρώματα" την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στον τουρισμό και χωρίς λεκτικές υπερβολές, προτείνει κάποιες ενέργειες που πρέπει να γίνουν για να σωθεί έστω και κάτι... 

Η επιστολή...

ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ
ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΑΜΕΣΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΟΛΩΝ

Από το περασμένο φθινόπωρο η συντονιστική επιτροπή Μολύβου -Πέτρας ενημερώνει συνεχώς και αδιαλείπτως όλους τους φορείς για την διαφαινόμενη επίπτωση στην οικονομία του νησιού του μεταναστευτικού- προσφυγικού προβλήματος.

Οι τραγικές επιπτώσεις στον τουρισμό καταγράφονται ήδη σε μεγέθη που σπρώχνουν την τοπική νησιωτική μας οικονομία δεκαετίες πίσω μέσα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης και ασφυξίας της χώρας μας.

Από τα 25 αεροσκάφη την εβδομάδα το 2015 με σύνολο διαθέσιμων θέσεων 4493 ανά εβδομάδα και σύνολο αφίξεων για την Λέσβο 75.764 επισκεπτών μέχρι αυτή την στιγμή μένουν στο νησί 10 αεροσκάφη (από τα οποία για το 1 της Σλοβενίας προβλέπεται ακύρωση) με σύνολο διαθέσιμων θέσεων 1546 (μαζί με της Σλοβενίας) ανά εβδομάδα. 

Να σημειώσουμε ότι τα περισσότερα από τα εναπομείναντα αεροπλάνα προγραμματίζουν προσέγγιση και σε άλλο προορισμό, με αποτέλεσμα να μοιράζονται οι επιβάτες, άρα δεν θα έρχονται όλοι στην Λέσβο.

Τέσσερις τουριστικές αγορές που επενδύσαμε τα τελευταία χρόνια αυτές της Σουηδίας, της Φιλανδίας, της Τσεχίας και Πολωνίας χάνονται τελείως και δεν πετάει κανένα αεροσκάφος από εκεί.

Για αυτές τις διαθέσιμες θέσεις που έχουμε αυτή την στιγμή τις 1546 ανά εβδομάδα ή περίπου 25.000 θέσεις για το 2016 ( γιατί κάποιες πτήσεις συρρικνώνουν το πρόγραμμα και κάποιες γίνονται με άλλα νησιά)υπάρχει μείωση κρατήσεων 70% που αντιστοιχεί περίπου γύρω 7.500 άτομα την σεζόν. 
Ακόμη και αν αντιστραφεί το κλίμα και οι διαθέσιμες θέσεις που υπάρχουν αν όλα τα αεροσκάφη που θα έρθουν έχουν 100% πληρότητα δεν θα ξεπεράσουν τις 25000 για όλη την σεζόν γιατί δεν υπάρχουν άλλες πτήσεις και ήδη το πρόγραμμα για το 2016 έχει κλείσει.


Από την αρχή της προσφυγικής κρίσης σε όλα τα νησιά που είχαν παρόμοια προβλήματα δημιουργήθηκαν συντονιστικά όργανα με την συνεργασία Περιφέρειας, Δήμων και Φορέων που έχουν άμεση σχέση με τον τουρισμό και από κοινού διαχειρίζονται το μεταναστευτικό ζήτημα και σχεδιάζουν την επόμενη μέρα και ήδη παρά τις επιπτώσεις που έχουν είναι σε καλύτερη αφετηρία από εμάς ενόψει της τουριστικής σεζόν.

Αυτή την ύστατη στιγμή, πριν καταστραφούμε ολοσχερώς, απευθύνουμε έκκληση στην Περιφερειάρχη, στον Δήμαρχο, και στους αρμόδιους και εμπλεκόμενους φορείς του νησιού και τους καλούμε σε μια κοινή προσπάθεια για την δημιουργία άμεσα ενός συντονιστικού οργάνου που θα αναλάβει πρωτοβουλίες για να διασώσουμε ότι μπορεί να διασωθεί τουριστικά ώστε να υπάρξει ένας επανασχεδιασμός για το μέλλον.

Ο τόπος έχει άμεση ανάγκη ενός συνολικού συντονισμού με το σύνολο των εμπλεκομένων παραγόντων του και όχι με μεμονωμένες κινήσεις, αποκλεισμούς και ατομικές επιλογές, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με την διαχείριση του μεταναστευτικού και τα οποία επηρεάζουν την κοινωνική και οικονομική ζωή όλων μας.

Παράλληλα μετά την δημιουργία του συντονιστικού οργάνου είναι άμεση ανάγκη να αναληφθούν πρωτοβουλίες για συνεργασία με όλα τα νησιά που πλήττονται από την μεταναστευτική κρίση για κοινή δράση στην διεκδίκηση αιτημάτων.

Όλοι μαζί είναι ανάγκη να σκύψουμε με προσοχή στα ζητήματα που έχουμε θέσει εδώ και καιρό, ώστε με συνεργασία και υπευθυνότητα να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα για τους κατοίκους του νησιού μας και το μέλλον όλων μας.



Συντονιστική Επιτροπή Επαγγελματιών - Δημοτών Μολύβου - Πέτρας


Φορέας Τουρισμού Μολύβου
http://lesvosvoice.blogspot.gr/2016/02/15.html


2 σχόλια:

  1. Στις εκλογές ψηφίσατε όλοι εσείς στην Λέσβο τον ΣΥΡΙΖΑ που σας έφερε λαθρομετανάστες και πάτωσε ο τουρισμός στο νησί σας. Δεν θέλατε να ψηφίσετε Χρυσή Αυγή για να γλυτώσετε τα χειρότερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Παλιά ψήφιζαν και το ΠΑΣΟΚ. Πράσινο νησί...πολιτικά! Τώρα που το ΠΑΣΟΚ μετακόμισε στον σφυριζα, συνέχισαν την...παράδοση! Πρόβατα ρε παιδιά, πρόβατα αθώα και αφελή, τα καημένα τα...μπεεεεεεεεε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή