Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016

ΤΑ ΚΤΗΝΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ, ΕΧΘΡΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΔΙΝΟΥΝ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΙΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΠΟΥ ΕΚΛΕΙΣΑΝ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ, ΕΝΩ ΣΤΗΝ ΕΙΔΟΜΕΝΗ...ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ! ΑΝΑΒΙΩΝΕΙ Η ΕΥΡΩΠΗ ΤΟΥ ΜΕΣΑΙΩΝΑ!

Αυτή είναι η Ευρώπη του 2016! Οι Ευρώπη των νεοναζιστών, του φασισμού και της Ιεράς Συμμαχίας! Η Ευρώπη-εχθρός της Ελλάδος η οποία διά του Τουσκ δίνει συγχαρητήρια στις βαλκανικές χώρες, επειδή σφράγισαν τα σύνορα και δεν περνάει...κουνούπι! 
Την ίδια ώρα, στην Ειδομένη οι μετανάστες αργοπεθαίνουν από το κρύο...

και τις ιώσεις που θερίζουν! Ο δικός μας πρωθυπουργός της δεκάρας, δεν παίρνει ένα μέτρο εναντίον των Σκοπίων και της Αλβανίας! Κλείσε τους ρε τη στρόφιγγα της καύσιμης ύλης!  
Τι ρεπορτά για την Ειδομένη από το madata.gr:
Πιο επιτακτική δείχνει να είναι η εξεύρεση άμεσης λύσης για την στέγαση και σίτιση των χιλιάδων προσφύγων που έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα, μετά το κλείσιμο –τουλάχιστον έως τις 17 Μαρτίου- του βαλκανικού δρόμου. Στη χώρα μας πλέον βρίσκονται περισσότερες από 36.000 ψυχές και οι νέες αφίξεις είναι καθημερινές.
Στην Ειδομένη η κατάσταση από χθες είναι τραγική και πλέον η ανάγκη να απομακρυνθούν οι πρόσφυγες που έχουν κατασκηνώσει εκεί είναι πλέον άμεση, καθώς οι βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών έχουν μετατρέψει την περιοχή σε βαλτότοπο θέτοντας σε κίνδυνο την σωματική ακεραιότητα όσων διαμένουν στις σκηνές από τις κακουχίες και τις ιώσεις.
Οι προσφυγικές ροές από την πλευρά της Τουρκίας δεν έχουν σταματήσει και καθημερινά οι νεοεισερχόμενοι στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου είναι εκατοντάδες. Μόνο χθες στην Ελλάδα κατέφθασαν 700 επιπλέον πρόσφυγες και μετανάστες.
Παρά το γεγονός ότι το κλείσιμο του βαλκανικού δρόμου προς την Ευρώπη είναι οριστικό, όσοι φθάνουν στην χώρα μας συντηρούν μια αμυδρή ελπίδα ότι μπορεί με κάποιο τρόπο να περάσουν τα σύνορα.
Το σχέδιο για την εκκένωση της Ειδομένης
«Προτεραιότητά μας είναι να αδειάσει η Ειδομένη τις επόμενες ημέρες», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπρόσωπος τύπου του Συντονιστικού Οργάνου για τη Διαχείριση της Προσφυγικής Κρίσης, Γιώργος Κυρίτσης.
Διαψεύδοντας ωστόσο δημοσιεύματα που τον φέρουν να δήλωσε ότι θα γίνει εκκένωση της περιοχής από την Αστυνομία ο κ. Κυρίτσης διευκρινίζει ότι «σχεδιάζουμε να έχουμε στην Ειδομένη αρκετό κόσμο που να μιλάει τις γλώσσες των προσφύγων και να διανείμουμε φλάιερς για να εξηγούμε στους πρόσφυγες την κατάσταση και ότι υπάρχουν δομές διαθέσιμες για τη φιλοξενία τους». Ο ίδιος εκτιμά ότι κάποια στιγμή και όσο συνεχίζονται οι κακές καιρικές συνθήκες οι ίδιοι οι πρόσφυγες θα θελήσουν να φύγουν από την Ειδομένη.
Η μετακίνηση των προσφύγων θα γίνεται με λεωφορεία σταδιακά όσο ετοιμάζονται νέες δομές για τη φιλοξενία τους και ανάλογα με τις διαθέσιμες θέσεις και στις υπάρχουσες δομές. Προτεραιότητα θα δοθεί στις οικογένειες με παιδιά.
Σήμερα, θα μεταφερθούν από το λιμάνι του Πειραιά περίπου 1.000 άτομα σε χώρους στη Λάρισα,τον Βόλο, την Καρδίτσα και τα Τρίκαλα. Επίσης σήμερα το βράδυ ή το αργότερο αύριο 300 με 400 πρόσφυγες θα μεταφερθούν από τον Πειραιά στις κατασκηνώσεις του Αγίου Ανδρέα. Εξάλλου γίνονται προκαταρκτικές εργασίες από το στρατό και σε δύο χώρους στη Φιλιππιάδα και τα Δολιανά Ηπείρου.
Βούρκος ο καταυλισμός στα σύνορα
Οι καταρρακτώδεις βροχές που σαρώνουν εδώ και δυο ημέρες την περιοχή της Ειδομένης στα ελληνοσκοπιανά σύνορα έχουν μετατρέψει την περιοχή του πρόχειρου προσφυγικού καταυλισμού σε βάλτο.
Ενδεικτικό των τραγικών συνθηκών κάτω από τις οποίες διαβιούν, είναι το γεγονός ότι μόνο τις τελευταίες τρεις ημέρες, 70 παιδιά από τον καταυλισμό έχουν διακομιστεί στο νοσοκομείο του Κιλκίς με λοιμώξεις του αναπνευστικού και γαστρεντερίτιδες.
Από σήμερα τα άρρωστα παιδιά θα μεταφέρονται και στο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης καθώς οι εγκαταστάσεις στο Κιλκίς δεν επαρκούν για τη νοσηλεία τους.
Από την Τρίτη στην Ειδομένη έχει εγκατασταθεί και κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ για να προσφέρει ιατρική φροντίδα σε όσους έχουν ανάγκη. Ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ κ. Γιαννόπουλος εμφανίστηκε καθησυχαστικός όσον αφορά στην εμφάνιση επιδημιών.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες μελετούν πλέον τον πιο πρόσφορο τρόπο για να φύγουν οι πρόσφυγες από την Ειδομένη. Ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας μιλώντας χθες στον Realfm 97,8 τόνισε ότι «δεν υπάρχει σχέδιο εκκένωσης του καταυλισμού της Ειδομένης» και επεσήμανε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να πεισθούν οι πρόσφυγες να μεταφερθούν σε άλλους χώρους.
Ελάχιστοι αποχωρούν
Οι αντίξοες καιρικές συνθήκες στην περιοχή υποχρέωσαν ορισμένους μόνο από τους περίπου 14.000 πρόσφυγες να αποχωρήσουν από τον καταυλισμό και να αναζητήσουν θέσεις στα κέντρα φιλοξενίας που υπάρχουν στην περιοχή.
Αρκετοί καταλήγουν στον Πειραιά, όπου συνεχίζουν να καταφτάνουν εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες από τα νησιά. Οι σκηνές μέσα και έξω από τους επιβατικούς σταθμούς έχουν αυξηθεί πολύ τις τελευταίες ημέρες, όπου σύμφωνα με υπολογισμούς διαμένουν προσωρινά περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι.
Στην Αθήνα περίπου 500 πρόσφυγες διαδήλωσαν χθες έξω από τη Διεύθυνση Αλλοδαπών ζητώντας το άνοιγμα των συνόρων.
Αυξάνονται τα περιστατικά αισχροκέρδιας σε βάρος προσφύγων
Την ίδια ώρα πολλοί επιτήδειοι προσπαθούν να αποκομίσουν οικονομικό όφελος σε βάρος των προσφύγων που καταφθάνουν στη χώρα.
Χθες συνελήφθη ένας 46χρονος οδηγός που μετέφερε 45 πρόσφυγες υπηκόους Συρίας στην Ειδομένη, χωρίς να διαθέτει άδεια γενικού τουρισμού .
Ο Δημήτρης Βίτσας, επικεφαλής της διυπουργικής για το προσφυγικό μίλησε στον realfm 97,8 στηρίζοντας το έργο της αστυνομίας και προειδοποίησε ότι οι επιτήδειοι θα τιμωρηθούν καθώς οι διωκτικές αρχές γνωρίζουν και έχουν στοιχεία που αποδεικνύουν την παράνομη δράση τους.
Στο μεταξύ, ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας με επιστολή του προς τους τουριστικούς πράκτορες τους ζήτησε να μην εκδίδονται εισιτήρια από τα νησιά του Αιγαίου με την ένδειξη ότι ο τελικός προορισμός είναι η Ειδομένη, υποστηρίζοντας ότι «η εκ μέρους των μελών σας έκδοση μεταφορικών εγγράφων, συνιστά ανάληψη υποχρέωσης που αντίκειται στον εθνικό σχεδιασμό, προκαλεί μείζον πρόβλημα στην ομαλή και οργανωμένη μετακίνηση των αλλοδαπών στην ηπειρωτική Ελλάδα και επιπλέον, οι πρόσφυγες/μετανάστες πληρώνουν υπηρεσίες, που δε λαμβάνουν».
Η ομοσπονδία στην απαντητική της επιστολή προς τον υπουργό Ναυτιλίας δήλωσε έτοιμη για στενή συνεργασία προς επίλυση του θέματος που έχει προκύψει μετά και τις καταγγελίες προσφύγων δεδομένου ότι το συγκεκριμένο γεγονός επηρεάζει τον κλάδο και τον τουρισμό.

1 σχόλιο: