Παρασκευή 1 Απριλίου 2016

ΑΥΣΤΗΡΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ τ. ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΞΥΔΗ ΣΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΤΙΓΚΑ!

Με αφορμή την παρέμβαση του Κώστα Τίγκα "ΌΧΙ ΣΠΑΤΑΛΕΣ. ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕ ΤΑ 5,5 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΠΟΥ ΜΠΗΚΑΝ ΣΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΑΠΑΓΟΥ-ΧΟΛΑΡΓΟΥ", 
o τ. Δήμαρχος Ξύδης, απέστειλε-αυστηρή-απάντηση για το θέμα αυτό, απευθυνόμενος ουσιαστικά στον ίδιο τον Κώστα-Ποιλυχρόνη Τίγκα. 
Διαβάστε τη...



Επειδή οι προτάσεις του κ. Κωνστ.-Πολ. Τίγκα  για τον τρόπο διάθεσης του ποσού της απαλλοτρίωσης που εισέπραξε ο Δήμος μας είναι τελείως διαφορετικές και αντίθετες από αυτές που κατέθεσε ο επίτιμος Δήμαρχος Παπάγου-Χολαργού κ. Βασίλης Ξύδης (με την επιστολή που απέστειλε στο Δήμαρχο κ. Αποστολόπουλο), ζητήσαμε από τον κ. Ξύδη να μας τις σχολιάσει. Ο κ. Ξύδης δέχθηκε ευχαρίστως και μας δήλωσε τα ακόλουθα:
Καταρχήν, θεωρώ θετικό το γεγονός ότι ο Δημοτικός  Σύμβουλος κ. Κωνστ.-Πολ. Τίγκας, στην ανακοίνωση που εξέδωσε, αναγνωρίζει την επιτυχία και εκφράζει τα συγχαρητήριά του προς εμένα και την υπό εμέ Δημοτική Αρχή για το επίτευγμά μας να αποζημιωθεί ο Δήμος Παπάγου-Χολαργού από το ελληνικό δημόσιο με το ποσό των 5.457.853,48 Ευρώ για την απαλλοτρίωση δημοτικών εκτάσεων του τ. Δήμου Παπάγου, για την κατασκευή της Περιφερειακής Υμηττού.
Με την πρόταση, όμως, του κ. Τίγκα και του συνδυασμού του να διατεθεί όλο το ποσό που εισπράχθηκε από την απαλλοτρίωση (5.457.853,48 Ευρώ) για να ενισχυθεί η κοινωνική πολιτική του Δήμου και η τοπική ανάπτυξη (ενίσχυση κοινωνικού παντοπωλείου, ανάπτυξη προληπτικής και συμβουλευτικής ιατρικής, δωρεάν συμμετοχή των παιδιών στο καλοκαιρινά camp, διεύρυνση του ΚΑΠΗ προς όλους τους δημότες, δημιουργία γραφείου νεανικής επιχειρηματικότητας κλπ) δεν μπορώ να συμφωνήσω γιατί είναι αντίθετες με το νόμο, τον οποίο η Δημοτική Αρχή είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει. 
Όπως εύκολα μπορεί κανείς να διαπιστώσει, οι έννοιες των λέξεων «απαλλοτρίωση» και «εκποίηση» είναι ταυτόσημες. Ως εκ τούτου, για την αξιοποίηση (διάθεση) του ποσού των 5.457.853,48 Ευρώ, έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του άρθρου 186 του Ν. 3463/2006 (Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων. Στην παράγραφο 2 αυτού του άρθρου ορίζεται, επί λέξει ότι ο Δήμος είναι υποχρεωμένος να διαθέσει το προϊόν της εκποίησης (επομένως και της απαλλοτρίωσης) «αποκλειστικά και μόνο για την εκπλήρωση του σκοπού για τον οποίον έγινε η εκποίηση. Αν τυχόν απομένει υπόλοιπο, διατίθεται για την εκτέλεση έργων. Αποκλείεται η διάθεση του υπολοίπου για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών» (ακριβής αντιγραφή από το Νόμο).
Κατόπιν αυτών, οι προτάσεις του κ Τίγκα και του συνδυασμού του μπορεί να φαίνονται “ανθρώπινες” ή “συναισθηματικές” και να δείχνουν κοινωνική ευαισθησία, είναι όμως ανεδαφικές και ανεφάρμοστες, αφού δεν είναι σύννομες.
Καλό είναι, επομένως, οι προτάσεις που γίνονται ή θα γίνουν για την αξιοποίηση του ποσού της απαλλοτρίωσης να είναι μέσα στα πλαίσια της υφισταμένης νομοθεσίας, ώστε να μπορούν να υιοθετηθούν. Διαφορετικά, θα φαίνεται ότι γίνονται για δημιουργία εντυπώσεων.

      Πέρα από την παραπάνω δήλωση και για να μην υπάρξει αμφιβολία στο ότι οι έννοιες των λέξεων “εκποίηση” και “απαλλοτρίωση” είναι ταυτόσημες, ο κ. Ξύδης μας έδωσε την ερμηνεία τους, όπως αυτή αναφέρεται σε τρείς  εγκυκλοπαίδειες και  λεξικά.
1. Εγκυκλοπαίδεια ΠΑΠΥΡΟΣ-ΛΑΡΟΥΣ:
      α. εκποιώ: απαλλοτριώνω, πωλώ και ιδία ένεκα αναγκασμού (κοινώς ξεπουλώ, ξεκάνω).
      β. εκποίηση: πώληση και ιδιαίτερα αναγκαστική, κοινώς ξεπούλημα.
       γ. απαλλοτρίωση: αποστέρηση από το κράτος ατομικής κινητής ή ακίνητης περιουσίας μετά από    
                                        προηγούμενη αποζημίωση, χάριν δημόσιας ωφέλειας.
2. Χρηστικό Λεξικό Ακαδημίας Αθηνών:
       α. εκποιώ:  προβαίνω σε εκποίηση, δημοπρατώ, εκπλειστηριάζω, ξεπουλάω.
      β. εκποίηση:  υποχρεωτική πώληση περιουσιακών στοιχείων σε χαμηλή τιμή, συνήθως κατόπιν
                              δικαστικής απόφασης,  ξεπούλημα.
        γ. απαλλοτρίωση:  υποχρεωτική, με βάση το νόμο και με καθορισμένη αποζημίωση, μεταβίβαση της
                                           κυριότητας ακίνητης περιουσίας στο Δημόσιο λόγω δημοσίας ανάγκης.
3.  Ερμηνευτικό Λεξικό Α. Γεωργοπαπαδάκου (εκδόσεις ΜΑΛΛΙΑΡΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑ):
        α. εκποιώ:  ξεπουλώ εμπόρευμα αναγκαστικά.
        β. εκποίηση:  πώληση και μάλιστα αναγκαστική ύστερα από δικαστική απόφαση, ξεπούλημα.
        γ. απαλλοτρίωση:  μεταβίβαση της κυριότητας ακινήτου χωρίς τη συγκατάθεση του ιδιοκτήτη.


5 σχόλια:

  1. Ο Τίγκας έχει όλη του την οικογένεια στο ψηφοδέλτιο για τις Νομαρχιακές της ΝΔ . ΑΥΤΟ ΘΑ ΠΕΙ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ . ΜΑΥΡΙΣΤΕ ΤΟΝ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τώρα τι να πώ; Φοβηθήκαμε, τι λέω, τρομοκρατηθήκαμε με την... "ΝΟΤΑΜ"!!
    Όχι άλλους "σκελετούς από την ντουλάπα"... ΈΛΕΟΣ!!!
    Αρκετά με το "νταχτιρτί"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο ΤΙΓΚΑΣ ΕΧΕΙ ΧΑΣΕΙ ΤΗ ΜΠΑΛΑ ΤΕΛΕΙΩΣ ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. τη μπάλα μόνο ?? έχασε το συνδυασμό και την Τοπική με τα καμώματα του να μην στηρίξει τα μέλη του συνδυασμού , κουκής κουτακης κουτρα κομιωτη καλλιοτζη κοντος δημητρουλοπουλος σύνολο το 90 % των σταυρών που πήρε ο κ.Τιγκας τον έχουν αφήσει ήδη μονό και έρημο αντε καλή συνέχεια με την Ενη !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλέ μου φίλε-8:35,αντί να ασχοληθείς με τον τρόπο που προτείνουν ο Ξύδης και ο Τίγκας να χρησιμοποιηθούν τα 5,5 εκ.ευρώ που πήρε ο Δήμος από την αναγκαστική απαλλοτρίωση,εσύ ασχολείσαι με την Τοπική της Νέας Δημοκρατίας.Αλλά αφού το θέλεις,θα σου πω,γιατί φαίνεσαι αδιάβαστος,οτι ο Τίγκας ουδέποτε δήλωσε οτι ενδιαφέρεται για την Τοπική.Από ότι ξέρω,και το ξέρω καλά,στηρίζει και τον Κουκή και την Καλλιοντζή,και το γνωρίζουν και οι δύο.Ουδέις άλλος από όσους κατεβαίνουν του ζήτησε βοήθεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή