Τρίτη 21 Ιουνίου 2016

ΞΕΦΤΙΛΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ! ΚΑΛΕΙ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΠΙΣΩ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΛΑΒΕΙ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΩΝ ΠΛΗΜΜΥΡΩΝ! ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΞΑΦΑΝΙΣΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΑΡΤΗ! ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΛΕΝΕ "ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ" ΚΑΙ ΞΑΝΑΦΤΙΑΧΝΟΥΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥΣ...

Της Άντζελας ΠεΐτσηΣτη ίδρυση νέας εθνικής, συντονιστικής οργάνωσης Ενώσεων και...


Συνεταιρισμών αποφάσισαν να προχωρήσουν οι αγρότες, σε «κλειστή» συγκέντρωση που πραγματοποίησαν στη Θεσσαλονίκη. Όπως αποκαλύπτει το zougla.gr, το όνομα του συνδικαλιστικού τους οργάνου είναι «Σύνδεσμος Ενώσεων και Συνεταιρισμών Αγροτών» και ήδη έχει συσταθεί η επταμελής επιτροπή του, η οποία θα συντονίζει όλες τις ενέργειες του νέου φορέα. 
Στη ίδρυση νέας εθνικής, συντονιστικής οργάνωσης Ενώσεων και Συνεταιρισμών προχωρούν οι αγρότες της χώραςΜεταξύ των ονομάτων που στελεχώνουν την ιδρυτική επιτροπή είναι αυτά των κυρίων Χρήστου Τσιλιά, Παύλου Αραμπατζή, Χρήστου Τσιχήτα και του πρώην υπουργού, Αλέξανδρου Κοντού. Ο τελευταίος –σύμφωνα με πληροφορίες του zougla.gr- αναμένεται να τεθεί επικεφαλής αυτής της κίνησης.

Το ραντεβού των αγροτών κλείστηκε σε γνωστό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης. Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν περίπου 40 άτομα, τα οποία αποτελούσαν και τους πυρήνες των αγροτικών μπλόκων καθ’ όλη τη διάρκεια των αγροτικών κινητοποιήσεων. 

Οι παρευρισκόμενοι αποφάσισαν ομόφωνα να ιδρύσουν το νέο συνδικαλιστικό τους όργανο, με την επταμελή τους επιτροπή να αναλαμβάνει σημαντικό έργο υπέρ του συνόλου των αγροτών, να υπερασπίζεται τα αιτήματά τους, να παρέχει υποστήριξη στα μέλη της και πάνω απ’ όλα «να ενεργεί ως ενωτικός θεσμός», όπως τόνισαν αγροτικές πηγές. 

Αξίζει να επισημανθεί πως ο ενωτικός χαρακτήρας του νέου οργάνου καταδεικνύεται από τις πρώτες κιόλας ενέργειες που αποφάσισε η επιτροπή, μεταξύ των οποίων είναι να υπάρξει ραντεβού με τον Τζανέτο Καραμίχα ώστε να συστρατευτούν όλοι οι αγρότες της χώρας στο νέο ανώτατο αγροτικό συνδικαλιστικό όργανο.



Δεν θα επιστραφεί ούτε ένα ευρώ
 


Στο μεταξύ, δε θα μπορούσε να μείνει ασχολίαστο, το θέμα της επιστροφής των αποζημιώσεων από το «Πακέτο Χατζηγάκη» που είχε δοθεί στους γεωργούς, κατά τις χρονιές 2008 και 2009 εξαιτίας των καταστροφών που είχαν υποστεί από δυσμενείς καιρικές συνθήκες. 

Τη Δευτέρα, οι αγρότες κλήθηκαν να επιστρέψουν τις αποζημιώσεις εκείνες στο ελληνικό δημόσιο καθώς η Κομισιόν απαιτεί την ανάκτησή τους, μετά την αμετάκλητη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, που τις έκρινε ως παράνομες. 

Συγκεκριμένα:
- Σημείωμα θα λάβουν 95.000 αγρότες για να επιστρέψουν τις οικονομικές ενισχύσεις του 2009.
- 85.984 εξ αυτών είχαν λάβει από 1.000 ευρώ έως 15.000 ευρώ.
- 9.000 αγρότες είχαν λάβει από 15.000 έως 50.000 ευρώ.
- 13 αγρότες είχαν λάβει από 50.000 έως 100.000 ευρώ.
- Τρεις αγρότες είχαν λάβει πάνω από 100.000 ευρώ.

Διευκρινίζεται πως οι 630.000 αγρότες που είχαν λάβει ενισχύσεις έως το ποσό των 1.000 ευρώ τυγχάνουν απαλλαγή από τη διαδικασία ανάκτησης.

Η απάντηση που στέλνουν οι αγρότες στον αρμόδιο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελο Αποστόλου, ο οποίος γνωστοποίησε ότι  μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να κληθούν περίπου 95.000 αγρότες να επιστρέψουν συνολικά 240 εκατ. ευρώ από το «πακέτο Χατζηγάκη», είναι άμεση και σκληρή: «Δεν θα πάρουν ούτε ένα ευρώ πίσω» ξεκαθάρισαν.



Προετοιμασμένοι για όλα

Το zougla.gr επικοινώνησε για το θέμα της επιστροφής των αποζημιώσεων με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Τριλόφου-Ανατολικής Θεσσαλονίκης Χρήστο Τσιλιά, ο οποίος τόνισε: «Το πακέτο Χατζηγάκη δόθηκε τότε στους αγρότες γιατί υπήρχε κατάρρευση των αγορών. Τα προϊόντα που υπήρχαν στις αποθήκες, όπως τα δημητριακά, πουλήθηκαν μετά από ενάμιση χρόνο και οι ποσότητες που είχαν απομείνει δεν ήταν ούτε οι μισές αφού λόγω των καιρικών συνθηκών, είχαν σαπίσει. Γι’ αυτό και ενισχύθηκε το αγροτικό εισόδημα στον πρωτογενή τομέα. 

Αν θεωρούν πως με τη σημερινή κατάσχεση της «ενιαίας ενίσχυσης» θα αναπληρώσουν τα χρήματα με τα οποία μας είχε ενισχύσει τότε (2008 -2009) η ελληνική κυβέρνηση, θα εξυγιανθεί η κατάσταση, σφάλλουν. Είναι αυτονόητο ότι θα μας οδηγήσουν και θα δημιουργήσουν ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα. Θα καταστρέψουν τον πρωτογενή τομέα και δυστυχώς δε θα μπορέσουμε να ξανασπείρουμε το 2017».

Ο κ. Τσιλιάς, στέλνοντας ισχυρό μήνυμα στην κυβέρνηση, ξεκαθάρισε πως οι αγρότες δε θα μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια: «Θα μας βρουν μπροστά τους. Δε θα επιστρέψουμε ούτε ένα ευρώ. Αν προχωρήσουν σε κατασχέσεις λογαριασμών ή δεσμεύσεις των χρημάτων μας, είμαστε αποφασισμένοι για όλα. Θα φτάσουμε να κατασχέσουμε κι εμείς ακόμα και λογαριασμούς υπουργών. Δεν προειδοποιούμε. Απειλούμε».

zougla.gr (τίτλος: δικός μας)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου