Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

Ο ΧΑΡΗΣ ΚΟΥΓΙΟΥΜΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΚΡΟΥΕΙ ΤΟΝ ΚΩΔΩΝΑ ΤΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟ BREXIT: "ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ/ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΣΥΝΤΟΜΑ ΝΑ ΑΛΛΑΖΕΙ ΔΡΑΜΑΤΙΚΑ"! ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ...

Μία ενδιαφέρουσα ανάλυση από τον Χάρη Κουγιουμτζόπουλο, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "8 Προτάσεις" στον Χολαργό-Παπάγου και έμπειρο-παλαιό δημοσιογράφο....


Η τοπική μετάφραση του BREXIT

Οι περισσότεροι από εμάς θεωρούν το BREXIT ως κάτι το ξένο και μακρινό που θα επηρεάσει τη ζωή μας ακροθιγώς και σε ελάχιστους ανώδυνους τομείς. Δυστυχώς, οι πιθανότητες να διαψευστούν είναι τεράστιες και πολύ σύντομα μπορεί να δουν το οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον τους να αλλάζει δραματικά, χωρίς απαραίτητα να συνειδητοποιήσουν την σύνδεση.


Το δραματικό αυτό γεγονός έχει τεράστια σημασία για την ζωή όλων μας, όχι μόνο με την αμφιλεγόμενη αυτόφωτη σημασία του, αλλά πολύ περισσότερο ως γεγονός άρρηκτα συνδεδεμένο και επακόλουθο ενός γενικότερου θολού και ρευστού τοπίου που προκαλεί μια αλληλουχία γεγονότων στο παγκόσμιο στερέωμα με εκατομμύρια θύματα, πολίτες που αδυνατούν να ελέγξουν και να μεταστρέψουν την πορεία της ανθρωπότητας.

Μέσα σ’ αυτό το ευδιάκριτο πια τοπίο, όπου συμφωνίες, συμβόλαια και προσδοκίες ραντιέρηδων, καθορίζουν θεμελιώδη στοιχεία της ζωής του απλού ανθρώπου όπως τροφή, σύνταξη, μισθό, υγειονομική περίθαλψη και δημόσια αγαθά, θεσμοί και άνθρωποι οφείλουν να επαναπροσδιοριστούν και να προετοιμαστούν για ένα νέο μοντέλο ζωής και λειτουργίας.

Οι άνθρωποι πρέπει να αλλάξουν τις αντιλήψεις τους και την κουλτούρα τους. Πρέπει να επαναπροσδιορίσουν τις συνήθειες καταναλωτισμού, τους κοινωνικούς τους δεσμούς, τις σχέσεις τους με το περιβάλλον ατομικά, τις έννοιες της επιβεβαίωσης και του ετεροπροσδιορισμού, το αξιακό τους σύστημα, την σημασία της συλλογικότητας. 

Αντίστοιχα και οι θεσμοί θα πρέπει να αλλάξουν την διοικητική και λειτουργική τους αντίληψη και τον ρόλο τους απέναντι στην κοινωνία που οφείλουν να προστατεύσουν.

Και πρώτη απ’ όλους η Τοπική Αυτοδιοίκηση ως ο θεσμός «εξουσίας» ο πιο κοντινός στον πολίτη, και ως ευέλικτο και τοπικό σχήμα κοινωνικής οργάνωσης, οφείλει να δημιουργήσει όρους άμεσης διαλεκτικής σχέσης με την τοπική κοινωνία.

Οι πολίτες που με την ιδιότητα της εντοπιότητας συγκεντρώνουν μεγάλη πυκνότητα κοινών χαρακτηριστικών στοιχείων, σε οικονομικό, κοινωνικό και πολιτιστικό επίπεδο, οφείλουν να συνάψουν στενούς δεσμούς αλληλεγγύης, συνεργασίας και κοινωνικότητας, για να ορθώσουν ισχυρούς μηχανισμούς άμυνας απέναντι σε ένα υπερμεγέθες οικονομικό σύστημα, εντελώς δυσδιάκριτων και ανεξέλεγκτων διαστάσεων που τους απειλεί.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να παίξει το βασικό ρόλο καταλύτη σε ένα τέτοιο κοινωνικό μετασχηματισμό.

Πρέπει να αποτελέσει τον κόμβο της κοινωνικής αυτοοργάνωσης εγκαίρως, έτσι ώστε να μη φτάσει σε υστερεπιληπτικά σημεία αδυναμίας αντίδρασης.

Ο Δήμος, ο κάθε δήμος σήμερα, τώρα, θα πρέπει να δημιουργήσει θεσμούς κοινωνικότητας, πεδία διαλόγου, μηχανισμούς συνεργασιών, διαύλους αλληγγύης και επανένταξης, εξωνομισματικούς όρους ανταλλακτικής οικονομίας, έτσι ώστε οι πολίτες να βρουν το σημείο αναφοράς για την απαραίτητη αυτοοργάνωσή τους.

Ο Δήμος σήμερα μπορεί να προετοιμάσει μια ασπίδα προστασίας πολυποίκιλων μηχανισμών που να εγκαταστήσουν μηχανισμούς δικτύωσης μεταξύ των μελών των τοπικών κοινωνιών, έτσι ώστε εγκαίρως να δοκιμαστούν και να ωριμάσουν.

Παράλληλα ο δήμος έχει την δυνατότητα να δώσει μέσα από τις διοικητικές του δομές και στοιχεία εξωστρέφειας σ΄ αυτούς τους μηχανισμούς έτσι ώστε αυτοί να έχουν την δυνατότητα επέκτασης και άντλησης πόρων από άλλους χώρους με πλεόνασμα, τεχνογνωσία ή αγοραστική δύναμη.

Δεν λέω τίποτα καινούργιο. Τη σημερινή έκβαση την είχα προβλέψει και την αποτύπωνα με πιο απαλά χρώματα και προεκλογικά. Σήμερα όμως που βρισκόμαστε ενδεχομένως στο παραπέντε μιας τεράστιας ανθρωπιστικής κρίσης που θα χτυπήσει και τις «καλύτερες οικογένειες» και θα αφανίσει τις υπόλοιπες, ο δήμος οφείλει να επαναπροσδιοριστεί.

Ενδεχομένως σε λίγο καιρό, η ανάπλαση των πλατειών και των συντριβανιών να αντικαταστήσουν ιστορικά το «παντεσπάνι της Μαρίας Αντουανέτας». Για να μην παρεξηγούμαστε όμως, η Βιώσιμη Κινητικότητα αντιθέτως αποτελεί βασικό συστατικό στοιχείο των αλλαγών στην κουλτούρα και στη συνήθεια των ανθρώπων που θέλουν να διαθέτουν ασπίδα άμυνας στους οικονομικούς όρους του μέλλοντος.

Έχουμε προτείνει το Ανοιχτό Σχολείο στη γειτονιά ως βασικό κύτταρο διασύνδεσης, έκφρασης και ανάπτυξης της γειτονιάς. Πρώτον διότι τα παιδιά αποτελούν πρώτη προτεραιότητα σε οποιαδήποτε επιλογή επένδυσης. Δεύτερον διότι εκεί υπάρχουν δυναμικές οργανωμένες συλλογικότητες που επιπλέον προετοιμάζουν και συνδέονται άμεσα με την ερευνητική κοινότητα και την φοιτητιώσα νεολαία και τρίτον διότι η ποιότητα των σχολείων προσδιορίζουν σε πολύ μεγάλο βαθμό την αξία της γειτονιάς.

Έχουμε προτείνει τους θεσμούς κοινωνικής τοπικής ανάπτυξης με άμεση σύνδεση της τοπικής αγοράς και επιχειρηματικότητας. Κυψέλες επιχειρηματικότητας, προγράμματα κατάρτισης, crowd funding, Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, Ανταλλακτική Οικονομία, Συμβουλευτικό Γραφείο Διασύνδεσης κλπ.

Και τέλος έχουμε προτείνει Κοινωνική Πολιτική για όλους σε όλα τα επίπεδα με σύνδεση και καθοδήγηση από έμπειρους, πιστοποιημένους οργανισμούς με τεχνογνωσία.

Αυτοί οι τρεις άξονες πάντα με προϋπόθεση την ανάπτυξη της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και της Δημοκρατικής Συμμετοχής, μπορούν εγκαίρως να δημιουργήσουν όρους Κοινωνικής Συνοχής, Άμυνας και αξιοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού.

Ο δήμος λοιπόν, πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και των απαιτήσεων. Αν δεν το κάνει όμως θα πρέπει οι ίδιοι οι πολίτες να αναλάβουν πρωτοβουλία και να αυτοοργανωθούν. Το στοιχείο της εντοπιότητας αποτελεί βασικό καταλύτη για την βιωσιμότητα τέτοιων σχημάτων.

Οι πολίτες θα πρέπει να αναπτύξουν μηχανισμούς διαλεκτικής αλληλεπίδρασης. Να δημιουργήσουν πεδία διαλόγου και συνεννόησης. Να δημιουργήσουν σημεία συνεργασιών και διασύνδεσης και να επινοήσουν κανόνες λειτουργίας αλληλεγγύης, αντιπραγματισμού και συλλογικότητας.

Μια τέτοια αντίδραση μπορεί απλά να φανεί ένα χρήσιμο εργαλείο αναστροφής της σημερινής οικονομικής κατάστασης ή μπορεί να αποδειχθεί το σωσίβιο στην τρικυμία που έρχεται.



7 σχόλια:

  1. Πες μας καλύτερα για τα χάλια της ψευτο κυβέρνησης προδοτών ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ και ΥΠΟΤΑΚΤΙΚΩΝ ΓΕΡΜΑΝΟ ΤΣΟΛΙΑΔΩΝ Τσίπρα Καμμένου που ΠΟΥΛΗΣΑΝ την ΕΛΛΑΔΑ μας στους ΤΟΚΟΓΛΥΨΟΥΣ και εσύ στηρίζεις . Πως είναι δυνατόν να μην λες τίποτα την στιγμή που τα ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ του ΣΥΡΙΖΑ ΛΕΗΛΑΤΗΣΑΝ την χώρα και ο ΔΟΣΙΛΟΓΟΣ ΕΘΝΟΜΗΔΕΝΙΣΤΗΣ Τσίπρας ξεκλήρισε τον Ελληνισμό . Η ΕΚΔΙΚΗΣΗ του κόσμου θα είναι ΤΡΟΜΕΡΗ . Υα εγκλήματα της Γ....... αριστεράς αμέτρητα . Θα βρεθεί ένας Πλαστήρας . Θα βρεθεί .....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σκεφτόσουν πολύ για να μας πεις αυτές τις μπούρδες που ανάθεμα αν καταλαβαίνεις και εσύ τι λες. Αλλά καλά λέει και ο φίλος, τίποτα δεν λες για τα καθάρματα που μας εξαθλίωσαν και μας έχουν κάνει ρεζίλι σε όλο τον κόσμο. Ο λαός λέει μια παροιμία. "Πίσω έχει η αχλάδα την ουρά". Πλησιάζει ο καιρός που θα γίνουν πολύ μεγάλες ανατροπές, αλλά όχι αυτές που νομίζεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σύντροφε χαρούλη ΑΡΕΣ ΜΑΡΕΣ ΚΟΥΚΟΥΝΑΡΕς . Πες μας έναν λόγο να πιστέψουμε τις ασυναρτησίες που λες την στιγμή που ο σύντροφος σου Τσίπρας του φασιστικού μορφώματος συριζα αρπάζει ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ 3.500 με 5.000 σπίτια Ελλήνων και άλλα περουσιακά στοιχεία φτωχών ανθρώπων . Είναι ντροπή να στηρίζεις αυτό το κατασκεύασμα τον ΣΥΡΙΖΑ που μας έχει πηδήξει όλους στα χαράτσια και να κάνεις και προτάσεις για την κρίση . Ντροπή .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτο που λεει ειναι απλο. Χρειαζεται οι τοπικες αρχες αλλα και οι πολιτες να οργανωθουν και να δημιουργησουν δομες στηριξης για ολους. Διοτι οι αποροι θα πεθαινουν αβοηθητοι, ενω οι καπως καλυτερα οικονομικως θα φθασουν στα ορια της απελπισιας. Κανενας δεν θα ειναι αυταρκης στο εξης.
    Αρα οργάνωση. Ο καθενας θα προσφερει αναλογα με τις γνωσεις και δυνατοτητες που εχει.
    Πχ οι δασκαλοι και καθηγητες θα προσφερουν μαθηματα δωρεαν στα παιδια της γειτονιας τους. Οι γονεις των απορων παιδιων μπορουν να προσφερουν κατι αλλο ως ανταλλαγμα.
    Αλλο παραδειγμα. Ανταλλαγη προιοντων. Ετσι αν τα παιδια μου μεγαλωσαν, προσφερω τα μωρουδιακα και να παρω απο αλλη οικογενεια ρουχα μεγαλυτερης ηλικιας.
    Το χρημα δεν θα εχει αξια αλλα δεν θα κυκλοφορει κιολας.

    Μονον ετσι θα επιβιωσουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δηλαδή ο Τσίπρας είναι καθαρός και δεν έχει ευθύνες για το κατάντημα της Ελλάδος . Με λίγα λόγια δεν υπάρχουν ένοχοι . Όλοι αθώοι . Έτσι θα μας ταίζουν αποφάγια και δεν τρέχει τίποτα . Περισσότεροι από 20.000 Έλληνες έχουν αυτοκτονήσει και εκατοντάδες λιμοκτονούν . Το ερώτημα προς όλους μας είναι γιατί τους ανεχόμαστε και δεν τους πλακώνουμε στις κλωτσιές τους ξεφτιλισμένους συριζαίους .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πράγματι φίλε χάρη η κρίση είναι μεγάλη και εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες θα ζήσουν τραγικές ημέρες τους επόμενους μήνες . Το τελευταίο τετράμηνο του έτους θα είναι τραγικό για πολλούς από εμάς και δεν βλέπω να έχεις πρόταση για τα σπίτια μας που κινδυνεύουμε να χάσουμε από τον αλήτη Τσίπρα . Θέλεις να τα έχεις καλά με τον συριζα . Δικαίωμα σου αλλά μην μας δουλεύεις με το ψεύτικο ενδιαφέρον σου τάχα για τους πολίτες του Χολαργού . Εάν πράγματι είσαι ευαίσθητος για την ανθρωπιστική κρίση όπως λες θα ήσουν στην πρώτη γραμμή όταν πριν από λίγες ημέρες οι τοκογλύφοι κατάσχεσαν σπίτι ηλικιωμένης γυναίκας η οποία λιποθύμησε και μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο . θα ήσουν στην πρώτη γραμμή για να εμποδίσεις τα καθάρματα του ΣΥΡΙΖΑ να της πάρουν το σπίτι . Χάρη με συγχωρείς για αυτά που σου λέω γιατί δεν σε πιστεύει και έχεις γίνει γραφικός και μακριά από τα πραγματικά προβλήματα απλών ανθρώπων . Κρίμα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Οι συριζαίοι είναι όλοι τους φιλοταμαριστές και ανθέλληνες .

    ΑπάντησηΔιαγραφή