Τρίτη 5 Ιουλίου 2016

ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ 5ης ΙΟΥΛΙΟΥ 2015 ΚΑΙ ΠΩΣ ΤΟ "OΧΙ" ΕΓΙΝΕ "ΝΑΙ"!

Σαν σήμερα, πριν από ένα χρόνο, ο ελληνικός λαός έλεγε με την ψήφο του «όχι» στις πολιτικές λιτότητας. Tο δημοψήφισμα είχε ανακοινωθεί...

λίγες μέρες νωρίτερα, στις 27 Ιουνίου, με μεταμεσονύκτιο διάγγελμά του Αλέξη Τσίπρα. Προηγουμένως, ο πρωθυπουργός είχε ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς, την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ.
Ένα χρόνο μετά, για όλα αυτά και για μια αποτίμηση, συζητάμε με τους Ανδρέα Νεφελούδη (Γενικό Γραμματέα υπουργείου Εργασίας), Σοφία Βούλτεψη (βουλευτή ΝΔ), Δημήτρη Τσιόδρα (εκπρόσωπο Τύπου Ποτάμι) τον γερμανό δημοσιογράφο και ανταποκριτή του γερμανικού ραδιοφώνου Βόλφγκανκ Λάντμεσερ και τον δημοσιογράφο Μιχάλη Κοσμίδη.Έτσι, μέσα σε έναν «καυτό» Ιούνιο, όπου προτάσεις και αντι-προτάσεις πάνε κι έρχονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων,  η Ελλάδα δεν πληρώνει τη δόση στο ΔΝΤ ως όφειλε και ο λαός καλείται να πει αν συμφωνεί ή όχι με το «σχέδιο συμφωνίας, το οποίο κατέθεσαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στο Eurogroup της 25.06.2015».
DIMOPSIFISMA
Μέχρι να φτάσουμε στην 5η Ιουλίου είχαν ήδη έρθει τα πάνω κάτω: το Eurogroup δεν παρατείνει το πρόγραμμα που έληγε στις 30 Ιουνίου, ο κόσμος αποσύρει μαζικά τις καταθέσεις του, οι Τράπεζες εκπέμπουν SOS, ο Μάριο Ντράγκι δεν συναινεί σε αύξηση του ποσού ρευστότητας μέσω ELA, τα capital controls είναι γεγονός από τις 28 Ιουνίου και μετά.
Μέσα σε κλίμα μεγάλης πόλωσης, τα επόμενα 24ωρα φέρνουν αντιμέτωπους τους υποστηρικτές του «μένουμε Ευρώπη» κι εκείνους του «μεγάλου και περήφανου "όχι"» που ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας από το Σύνταγμα, στις 3 του Ιούλη. 
OXI copy
Ομιλία Τσίπρα στο Σύνταγμα στις 3 Ιουλίου 2015 - Πηγή: EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ
Τελικά, οι κάλπες του, πρώτου μετά το 1974, δημοψηφίσματος αναδεικνύουν σε μεγάλο νικητή το «όχι», δίνοντάς του ποσοστό 61,31%, παρά τις αντίθετες προβλέψεις των δημοσκόπων, τις ατέλειωτες ουρές και την ταλαιπωρία στα ΑΤΜ για 60 ευρώ ημερησίως. 
Και σε αυτή την περίπτωση, όμως, αποδείχτηκε περίτρανα ότι η πραγματικότητα έχει πάντα τον τρόπο να ξεπερνά τη φαντασία...
http://www.cnn.gr/news/politiki/story/38258/to-dimopsifisma-tis-5is-ioylioy-2015-kai-to-oxi-poy-egine-nai

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου