Παρασκευή 8 Ιουλίου 2016

ΧΑΜΟΣ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ! ΟΙ ΜΑΥΡΟΙ ΠΗΡΑΝ ΕΚΔΙΚΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΑΦΡΟΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΚΑΙ ΣΚΟΤΩΣΑΝ 5 ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ! ΑΛΛΟΙ ΕΞΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ! ΒΙΝΤΕΟ...

Πέντε αστυνομικοί σκοτώθηκαν στο Ντάλας σήμερα το πρωι (9 το βράδυ εκεί) και έξι τραυματίστηκαν  από πυρά  δύο «ελεύθερων σκοπευτών»  στη διάρκεια διαδήλωσης -η οποία διοργανώθηκε  για τους δύο...

Αφροαμερικανούς  που  χωρίς να απειλήσουν, πυροβολήθηκαν και σκοτώθηκαν από αστυνομικούς το τελευταίο 24ωρο σε δυο διαφορετικά περιστατικά, στη Μινεσότα και στη Λουιζιάνα.
Πανικόβλητοι οι διαδηλωτές από τα πυρά (γιατί και οι αστυνομικοί απάντησαν στις βολές)έτρεχαν αλλοφρονες να βρουν κάλυψη. Οι πυροβολισμοί άρχισαν πάντως  την ώρα που η διαδήλωση διαλυόταν και γι αυτό δεν υπήρξαν άλλα θύματα. από την αναταλλαγή πυροβολισμών.
Πιθανόν να έχουν γίνει τρεις συλλήψεις. Η Αστυνομία αναφέρει ότι ένας από τους ελεύθερους σκοπευτές είναι ο νέος άνδρας στη φωτογραφία (δεν διευκρινίζεται μια που τα γεγονότα είναι εν εξελίξει, αν οι συλληφθέντες είναι «μαύροι πάνθηρες» όπως έλεγαν παλιότερα τους Αφροαμερικανούς υπέρ της ένοπλης αντίστασης των μαύρων ή ίσως οι πράξεις τους συνδέονται με άλλα κίνητρα, π.χ. θρησκευτικά, τζιχαντιστικά, και απλά εκμεταλλεύθηκαν το κύμα αντίδρασης κατά της αστυνομίας). Το πιθανότερο είναι ότι ούτε η Αστυνομία έχει ακόμα πλήρη εικόνα.
Ενας απο τους σκοπευτές  συμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες είναι «ταμπουρωμένος» σε πολυόροφο γκαράζ και απειλεί ότι υπάρχουν βόμβες τόσο στο πάρκινγκ όσο καιι σε άλλα σημεία της πόλης και ότι «έχει έρθει το τέλος«. Λόγω των απειλών του απαγορεύθηκαν και οι πτήσεις πάνω από το Ντάλας. Ο άνδρας πυροβολεί σποραδικά.

Οι ελεύθεροι σκοπευτές άνοιξαν πυρ από κάποιο ύψος (από τον 2ο ή 3ο όροφο γκαράζ) από δύο διαφορετικά σημεία και προφανώς σε συνεννόηση μεταξύ τους με στόχο αστυνομικούς και εκείνοι ανταπέδωσαν. Ο κόσμος που βρέθηκε μεταξύ των πυρών ή και σε απόσταση πανικόβλητος άρχισε να τρέχει αριστερά και δεξιά να μην τον πετύχει σφαιρα.
Η διαδήλωση (περίπου 800 ατόμων εναντίον της ωμής αστυνομικής βίας με στόχο κυρίως Αφροαμερικανούς  πολίτες) είχε αρχίσει στις 6 το απόγευμα (τοπική ώρα) στο Ντάλας και  υπήρχε έντονη αστυνομική παρουσία (περίπου 100 κατά δήλωση της Αστυνομίας). Στις 8.55 και ενώ η συγκέντρωση διαλυόταν οι ελεύθεροι σκοπευτές άρχισαν να πυροβολούν εναντίον των ομάδων των αστυνομικών  και τραυμάτισαν 11 από αυτούς -τρεις από αυτούς σκοτώθηκαν επι τόπου και δύο υπέκυψαν στο νοσοκομείο
Βίντεο από την διαδήλωση και τις αντιδράσεις του κόσμου στους πυροβολισμούς μπορείτε  να δείτε στο BBC
Στο παρακάτω βίντεο στο 1.29 λεπτό  φάινονται σκηνές από τους πανικόβλητους διαδηλωτές
Σε αυτό το βίντεο δεν υπάρχει εικόνα, αλλά ακούγονται επαναληπτικοί πυροβολισμοί
Η διαδήλωση στο Ντάλας (όπως και σε πολλές άλλες  αμερικανικές πόλεις) γινόταν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα αδικαιολόγητα θανατηφόρα περιστατικά βίας εις βάρος μαύρων πολιτών και συγκεκριμένα του Philando Castile στη Μινεσότα και του Alton Sterling στη Λουιζιάνα.
Ο Castile πυροβολήθηκε καθιστός στη θέση του οδηγού 4 φορές και μπορείτε να δείτε το βίντεοεδώ. Οπως είπε η συνοδός του (και ενώ στο πίσω κάθισμα ήταν η 4χρονη κόρη του θύματος) τους σταμάτησε για έλεγχο η Αστυνομία σε ένα φανάρι και το θύμα είπε ότι «ναι έχει ένα όπλο για το οποίο έχει άδεια» όταν όμως πήγε να βγάλει την ταυτότητά του από το πορτοφόλι ο αστυνομικός πυροβόλησε πανικόβλητος απανωτά θεωρώντας -όπως είπε- ότι το θύμα θα έβγαζε όπλο.
Για τον άλλο φόνο, του Στέρλινγκ,  μπορείτε να διαβάσετε εδώ
Ο Στέρλινγκ πουλούσε CD στο δρόμο όταν ελέγχθηκε από αστυνομικούς και τον πυροβόλησαν θανάσιμα -η αστυνομία είπε ότι νωρίτερα είχε δεχτεί κλήση ότι το θύμα «έφερε όπλο και απειλούσε περαστικούς».
Ο ΟΜΠΑΜΑ
Ο Μπάρακ Ομπάμα, που βρίσκεται για τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία, ενημερώνεται διαρκώςγια τις εξελίξεις. Πριν την επίθεση των ελευθέων σκοπευτών στο Ντάλας και όσο οι διαδηλώσεις στην υπόλοιπη χώρα  εκτυλίσσονταν κανονικά, ο Ομπάμα είχε σχολιάσει πολύ αρνητικά  τους θανάτους σε Λιουιζιάνα και Μινεσότα «χαρακτηρίζοντάς του τραγωδίες που πρέπει να ανησυχήσουν όλους τους Αμερικανούς. Δεν  ήταν μεμονωμένα περιστατικά, αλλά σύμπτωμα των ευρύτερων φυλετικών ανισοτήτων που υπάρχουν στο ποινικό μας σύστημα» είχε υπογραμμίσει ο Ομπάμα.
ΔΕΚΑΔΕΣ ΕΙΡΗΝΙΚΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ
Πριν από τα γεγονότα στο Ντάλας είχαν γίνει δεκάδες διαδηλωσεις σε πολλές μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ  με συνθήματα κατά της ρατσιστικής αστυνομικής βίας.
Συγκεντρώσεις έγιναν τη νύχτα της Πέμπτης  στο Μπατόν Ρουζ της Λιουιζιάνα και στο Σεντ Πωλ της Μινεσότα, με συνθήματα αυτή τη φορά και για την υπόθεση Καστίλ.
Στη Μινεσότα, η συγκέντρωση έφτασε μπροστά από το σπίτι του κυβερνήτη, ο οποίος μίλησε στο πλήθος για να κατευνάσει την οργή του κόσμου, τονίζοντας πως έχει ξεκινήσει έρευνα για την υπόθεση Καστίλ και εκφράζοντας και ο ίδιος τον προβληματισμό του:
«Δεν νομίζω ότι αυτά θα είχαν γίνει αν ο Καστίλ ήταν λευκός» είπε χαρακτηριστικά ακόμα και ο κυβερνήτης.
Στο Σικάγο, διαδηλωτές έκλεισαν για ώρα μία από τις κεντρικές οδικές αρτηρίες της πόλης
Στη Νέα Υόρκη, εκατοντάδες διαδηλωτές απέκλεισαν την Times Square και οι αστυνομικοί έθεσαν υπό προσωρινή κράτηση πάνω από 10 άτομα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου