Πέμπτη 21 Ιουλίου 2016

ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΣΑΛΑΣ ΑΠΟ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ!

Την παραίτησή του υπέβαλε ο Πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλης Σάλλας, από το Δ.Σ. της τράπεζας.
Η παραίτηση του κ. Σάλλα «κλείνει» έναν ολόκληρο κύκλο για το...

ελληνικό τραπεζικό σύστημα, καθώς πρόκειται για τον άνθρωπο που μετά την εξαγορά της Τράπεζας ΠΕΙΡΑΙΩΣ  το 1992 τη μεγάλωσε και την εξέλιξε στη μεγαλύτερη ελληνική τράπεζα.
Παράλληλα, σηματοδοτεί το τέλος εποχής της γενιάς που συγκρότησε και ηγήθηκε της ανάπτυξης και επιθετικής επέκτασης των εγχώριων τραπεζών μετά την σταδιακή απευλευθέρωση του τραπεζικού συστήματος από τις αρχές της δεκαετίας του 1990.
Να σημειωθεί ότι σήμερα στην ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΡΑΠΕΖΑ έλαβε χώρα σχετικό διοικητικό συμβούλιο, όπου, έπειτα από συζήτηση και πρόταση μελών αποφασίστηκε ομόφωνα να απονεμηθεί στον κ. Μ. Σάλλα ο τίτλος του Επιτίμου Προέδρου του Ομίλου Πειραιώς, αναγνωρίζοντας τη συμβολή του στην ανάπτυξη του Ομίλου.
Στο μεταξύ, σε ανακοίνωσή της η τράπεζα αναφέρει ότι η καθηγήτρια κα. Χαρίκλεια Απαλαγάκη, εξελέγη από το διοικητικό συμβούλιο ως Προσωρινή Πρόεδρος του Δ.Σ., μέχρι την ανάδειξη νέου Προέδρου.
Ο κ. Σάλλας ανέφερε, απευθυνόμενος στα μέλη:
«Αγαπητοί φίλοι,
Παρά τη θετική αξιολόγηση από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχω καταλήξει σε ορισμένες αποφάσεις τις οποίες επιθυμώ να σας ανακοινώσω σήμερα. Συμπλήρωσα έναν κύκλο 25 χρόνων ως Πρόεδρος της Τράπεζας και 30 χρόνια στη δημιουργία και διοίκηση τραπεζικών και άλλων χρηματοοικονομικών εταιρειών.
Στα 25 αυτά χρόνια της Τράπεζας Πειραιώς πραγματοποιήθηκε ένα εξαιρετικό έργο. Ξεκινώντας το Δεκέμβριο του 1991 με 200 άτομα προσωπικό και μερίδιο μόλις 0,1% της ελληνικής τραπεζικής αγοράς, δημιουργήσαμε μια σημαντική σε μέγεθος Τράπεζα με πάνω από 20.000 προσωπικό και μερίδιο αγοράς κοντά στο 30%. Είχαμε καθοριστικό ρόλο στην αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος, αναπτύξαμε καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες, στηρίξαμε την επιχειρηματική κοινότητα και συμβάλλαμε στην οικονομική πρόοδο. Η ηλεκτρονική τραπεζική, το greenbanking, η συμβολαιακή γεωργία είναι μόνο κάποια απ’ αυτά.
Ωστόσο, είναι προφανές ότι μετά και την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση διαμορφώνεται για το τραπεζικό σύστημα, ασφαλώς και για την Τράπεζα Πειραιώς ένα νέο εταιρικό και οικονομικό περιβάλλον. Στο νέο αυτό περιβάλλον χρειάζεται η εμπειρία των παλαιών στελεχών, αλλά κυρίως οι δυνάμεις των νέων ανθρώπων, των νέων managers, οι οποίοι θα επωμισθούν το βάρος να οδηγήσουν την Τράπεζα στη νέα εποχή.
Έχοντας σταθμίσει τα νέα δεδομένα, ενημέρωσα ήδη από τις αρχές του 2016 τους αρμόδιους θεσμούς ότι πρόθεσή μου ήταν να μη συμμετέχω στο νέο οργανωτικό σχήμα του Ομίλου.
Δεν μπορούσα ωστόσο, να υλοποιήσω νωρίτερα την απόφασή μου, καθώς το Δ.Σ. της Τράπεζας ήταν υπό αξιολόγηση και επιλογή των internationalexperts. Σήμερα μετά και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του HFSF και της επιλογής του μεγαλύτερου μέρους των μελών του Δ.Σ., αποφάσισα να πραγματοποιήσω την απόφασή μου και να αποχωρήσω από το Δ.Σ. της Τράπεζας».
Το διοικητικό συμβούλιο της ΠΕΙΡΑΙΩΣ πραγματοποιήθηκε στη σκιά της επιστολής του SSM που εστάλει χθες 19 Ιουλίου του 2016 και το οποίο απαιτούσε από την τράπεζα αλλά και την ΕΘΝΙΚΗ να προχωρήσουν σε αλλαγές στις επιτροπές αξιολόγησης και στην επιτροπή προαγωγών.
Σε κάθε περίπτωση το δ.σ. αλλά και οι αποφάσεις είναι ιστορικής σημασίας καθώς ο Μ. Σάλλας είναι σημαίνουσα μορφή στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Να σημειωθεί ότι η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε ότι το Δ.Σ. της ανασυγκροτήθηκε σε σώμα μετά την παραίτηση του Μιχάλη Σάλλα από τη θέση του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου, παραμένοντας ως Επίτιμος Πρόεδρος αυτού.
Ως εκ τούτου, μετά την ανασυγκρότηση σε σώμα, το Δ.Σ. έχει την εξής σύνθεση:
Μη Εκτελεστικός Πρόεδρος Δ.Σ
-Χαρίκλεια Απαλαγάκη του Ανδρέα
Αντιπρόεδροι ΔΣ
- Απόστολος Ταμβακάκης του Σταύρου, Α’ Αντιπρόεδρος, Ανεξάρτητο Μη
Εκτελεστικό Μέλος
- Σταύρος Λεκκάκος του Μιχαήλ, Β’ Αντιπρόεδρος, Μη Εκτελεστικό Μέλος
Εκτελεστικά Μέλη
-Γεώργιος Πουλόπουλος του Ιωάννη , Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος
Μη Εκτελεστικά Μέλη
-Ευτύχιος Βασιλάκης του Θεοδώρου, Μη Εκτελεστικό Μέλος
-Ιάκωβος Γεωργάνας του Γεωργίου, Μη Εκτελεστικό Μέλος
-Βασίλειος Φουρλής του Στυλιανού, Μη Εκτελεστικό Μέλος
-Alexander Blades του Ζήση, Μη Εκτελεστικό Μέλος
Ανεξάρτητα Μη Εκτελεστικά Μέλη
-Χαρίτων Κυριαζής του Δημητρίου, Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό Μέλος
-Arne Berggren του Sten, Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό Μέλος
-Karel De Boeck του Gerard, Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό Μέλος
-David Hexter του Richard, Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό Μέλος
Στο Διοικητικό Συμβούλιο μετέχει επίσης η ορισθείσα Εκπρόσωπος:
-Αικατερίνη Μπερίτση του Κωνσταντίνου, Εκπρόσωπος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (Ν. 3864/2010)


Πηγή: reporter.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου