Πέμπτη 7 Ιουλίου 2016

ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ-ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ! Ο ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ ΤΖΩΝ ΛΟΚ ΖΗΤΑΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ ΝΑ ΕΞΕΓΕΡΘΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΕΙ ΤΟΥΣ ΤΣΙΠΡΑ-ΚΑΜΜΕΝΟ: «Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΥΡΑΝΝΙΚΗ. ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΤΕ ΤΑ ΦΥΣΙΚΑ ΣΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΕΝ ΟΝΟΜΑΤΙ ΤΟΥ ΘΕΟΥ»!


από τον Μάκη Βραχιολίδη
Δεν είναι αστείο, είναι απολύτως αληθινό! Ο εκ των μεγαλυτέρων φιλοσόφων του...

Διαφωτισμού Τζων Λοκ (1632-1704) και όσα έχει γράψει στο «Δοκίμιο» αφορούν τη σημερινή κατάσταση που βιώνει  η χώρα και ο λαός. Όλη του η πολιτική φιλοσοφία λες και φτιάχτηκε για να περιγράψει αυτές ακριβώς τις πανάθλιες καταστάσεις που ζει ο τόπος μας από κυβερνήτες-τυράννους!
Δείτε τι λέει ο Τζων Λοκ και θα καταλάβετε γιατί ζητάει από τον ελληνικό λαό να εξεγερθεί και να ανατρέψει τους τυράννους Τσίπρα-Καμμένο:
«Έργο της κυβέρνησης δεν είναι να θεσπίζει τον νόμο, αλλά να εφαρμόζει τον φυσικό νόμο, διασφαλίζοντας τα φυσικά δικαιώματα…
Η κυβέρνηση εγκαθιδρύεται όχι για να δημιουργήσει δικαιώματα, αλλά για να προστατεύει τα προϋπάρχοντα φυσικά δικαιώματα, την ελευθερία, τη ζωή και την ιδιοκτησία. Από εδώ προκύπτει και ο περιορισμένος χαρακτήρας της κυβέρνησης. Δεν μπορεί, για παράδειγμα, να επιβάλει φορολογία χωρίς τη συγκατάθεση των κυβερνωμένων, γιατί κάτι τέτοιο αντιβαίνει στο φυσικό δικαίωμα της ιδιοκτησίας. Τα φυσικά δικαιώματα κατισχύουν των τεθέντων νόμων γιατί λειτουργούν, όχι μόνο απέναντι στις επιβουλές των ιδιωτών, αλλά και της κυβέρνησης. Για την ακρίβεια, δεν υπάρχει ποιοτική διαφορά μεταξύ του ιδιώτη και του νομοθέτη σε αυτό το ζήτημα.
Τα άτομα εγκαθιδρύουν την κυβέρνηση για να προστατεύσουν την περιουσία τους από τον τυχαίο άρπαγα και δεν το κάνουν για να βάλουν στη θέση του ένα μεγαλύτερο ληστή που τους προστατεύει από τον μικρότερο μόνο και μόνο για να τους έχει όλους στο έλεός του».  
Ποια είναι η κεντρική ιδέα  του Λοκ περί διακυβέρνησης; Είναι η εμπιστοσύνη που στηρίζεται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ κυβερνώντων και κυβερνωμένων. Όταν οι πρώτοι προδώσουν την εμπιστοσύνη αθετώντας τους όρους του συμβολαίου, η κοινωνία, που δεν αποσυντίθεται, αντικαθιστά την κυβέρνηση. Αυτή η λοκιανή θεωρία της επανάστασης, εικονίζεται με την προσφυγή στον Ουρανό, δηλαδή την επίκληση του Θεού από την πλευρά της κοινωνίας, που σημαίνει την ενεργοποίηση του φυσικού δικαίου απέναντι στον τύραννο!
Ο Λοκ τείνει να πιστεύει ότι η τυραννική διακυβέρνηση και η καταπάτηση των δικαιωμάτων είναι αντικειμενικά γεγονότα και επαρκεί το γεγονός ότι τα διαισθάνεται ο λαός όταν τα βιώνει. Και αυτό γιατί ο λαός είναι φιλήσυχος, επιδιώκει πάντα την ευημερία του μέσα από τις ειρηνικές ενασχολήσεις του. Η επίθεση έρχεται πάντα από την πλευρά της κυβέρνησης. Η επίκληση στον Θεό δεν σημαίνει τίποτε άλλο παρά πλέον ότι δεν υπάρχει πλέον αποδεκτός δικαστής στη Γη για να αποφανθεί.

Από τη θεωρία του Λοκ εμπνεύσθηκε και ο γαλλικός λαός ο οποίος το 1789 επαναστάτησε και διεκδίκησε την ελευθερία του από το καθεστώς Λουδοβίκου ΙΣΤ! Επηρέασε επίσης και το πρώτο Σύνταγμα της Γαλλίας, αλλά και την Αμερικανική επανάσταση, οσο και το Σύνταγμα των ΗΠΑ!

πληροφορίες από το βιβλίο του ΕΑΠ (Η εποχή του Διαφωτισμού 17ος-18ος αιώνας, Γ. Μολυβάς)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου