Τετάρτη 10 Αυγούστου 2016

ΣΕ 45'' ΓΚΡΕΜΙΣΤΗΚΑΝ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΗΛΙΑΔΗ ΣΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΤΟΥ ΡΙΟ! ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΜΑΣ ΕΛΕΓΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ 4 ΧΡΟΝΙΑ ΟΤΑΝ ΑΡΧΙΖΕ ΤΙΣ ΣΚΛΗΡΕΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΕΝΟΣ ΤΡΙΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΜΕΤΑΛΛΙΟΥ!!! ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ!

Στον πρώτο του αγώνα και μέσα σε 45'' ο Ηλίας Ηλιάδης έχασε από τον...

Κινέζο αντίπαλό του στους Ολυμπιακούς αγώνες του Ρίο. Απογοήτευσε τους Έλληνες φιλάθλους ο μεγάλος αθητής ο οποίος έχει κερδίσει δύο ολυμπιακά μετάλλια στους αντλιστοιχους προηγούμενους Ολυμπιακούς αγώνες. 
Έδωσε 136 αγώνες για τη σημερινή πρώτη του αναμέτρηση και όλα γκρεμίστηκαν μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα. Αυτός είναι ο αθλητισμός. Από το ζενίθ στο ναδίρ και πάλι ψηλά. Τον ευχαριστοήε για ό,τι μας έχει δώσει. 
Δείτε τι μας έλεγε οΗλίας Ηλιάδης πριν από 4 σχεδόν χρόνια όταν ξεκινούσε τη νέα προσπάθεια στο στάδιο του Αγίου Κοσμά για να κατακτήσει το όνειρο. 
Η αποκλειστική συνέντευξη είχε δοθεί στον Μάκη Βραχιολίδη τον Οκτώβριο του 2012:

ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΗΣ ΗΛΙΑΔΗΣ: «ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ»


ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΚΛΗΡΗ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗ ΜΑΣ!
Προπονητής του: "Ο Ηλίας είναι φαινόμενο. Ούτε καν ο Ζαμπίδης μπορεί να συγκριθεί μαζί του"


Αποκλειστική συνέντευξη στον Μάκη Βραχιολίδη
Ηλίας Ηλιάδης. Ο παγκόσμιος πρωταθλητής και Ολυμπιονίκης, που μας χάρισε ανείπωτες χαρές αλλά υπόσχεται κι άλλες. Ευθύς, ανθρώπινος, εγκάρδιος και πάνω απ'όλα Έλληνας.

Ο πρωταθλητής μας Ηλίας Ηλιάδης μαζί με τον Μάκη Βραχιολίδη και τον γυμναστή του Νίκο Στρατίκη.

Βρήκα τον Ηλία Ηλιάδη στα προπονητήρια του Αγίου Κοσμά. Εκεί όπου κυριολεκτικά ξημεροβραδιάζεται στις σκληρές προπονήσεις. Τρεις φορές την ημέρα. Ναι, όπως το διαβάζετε: τρείς φορές την ημέρα, ο Ηλίας Ηλιάδης, ο σπουδαίος χάλκινος Ολυμπιονίκης του Λονδίνου, δίνει όλες του τις δυνάμεις για να εκπροσωπήσει και πάλι επάξια τον ελληνικό αθλητισμό, στα επόμενα μεγάλα ραντεβού. Πρώτα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Βραζιλίας το 2013 και αργότερα στην Ολυμπιάδα του 2016, η οποία θα διεξαχθεί επίσης στην Βραζιλία. Ο Ηλίας Ηλιάδης, ελληνόψυχος και με πίστη στις δυνάμεις του Έλληνα, με συνέντευξή του στην «Ελεύθερη Ώρα», μεταφέρει την αισιοδοξία του σε όλους τους συμπατριώτες μας. «Ενωμένοι θα τα καταφέρουμε και θα ξεπεράσουμε την κρίση», τονίζει και συμπληρώνει: «Εμείς οι Έλληνες επιβιώνουμε και μαχόμαστε στο «τατάμι» επί 3000 χρόνια».
Περίμενα ότι με τον σπουδαίο αθλητή απέναντί μου, θα έβγαζα την ...μεγάλη είδηση. Ότι θα τον έκανα να μιλήσει για πολλά, να μεμφθεί την Πολιτεία, την κυβέρνηση, τον Σαμαρά. Μάταια όμως. Ο Ηλίας υπήρξε πολύ δύσκολος αντίπαλος για να τον...τουμπάρω. Το ήθος του δεν τον άφησε να εκστομίσει παράπονο. Λίγα λόγια και σταράτα, αν και με μία απάντησή του...αδειάζει πάντα με ευγένεια, τους ανθρώπους της Πολιτείας οι οποίοι, όπως λέει, είχαν σοβαρότερα θέματα από το να συναντηθούν μαζί του!!!
Βλέποντάς τον να βγάζει την προπόνηση ξεκούραστα, με επαναλαμβανόμενα «400άρια» στον στίβο και κάτω από τις οδηγίες του γυμναστή του Νίκου Στρατίκη, θέλησα τουλάχιστον να παραβγώ μαζί του στο τρέξιμο. «Αφού δεν σε ...ρίχνω στο "τατάμι" με τις ερωτήσεις, θα σε αντιμετωπίσω στο τρέξιμο» του είπα, και προσπαθώντας να τον... φοβίσω, συνέχισα: «Είμαι μαραθωνοδρόμος. Τέσσερις φορές έχω τρέξει τον μαραθώνιο της Αθήνας».
Έβγαλα λοιπόν το πουκάμισό μου και ετοιμάστηκα για την μονομαχία. Με πλησίασε όμως ο γυμναστής του και μου είπε: «Δεν σου το συστήνω. Καλύτερα βγάλε μια φωτογραφία μαζί του. Τα υπόλοιπα, θα στα εξηγήσω από κοντά».
Φίλες και φίλοι ο υπέροχος Ηλίας Ηλιάδης, αποκαλύπτεται. Ας τον χαρούμε.

ΠΙΣΤΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ, ΠΗΡΕ ΤΗΝ ΕΥΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΕΦΡΑΙΜ
Ηλία Ηλιάδη για μια ακόμη φορά μάς έκανες υπερήφανους και σ' ευχαριστούμε. Όταν κατέκτησες το χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς αγώνες, το αφιέρωσες στο Άγιο όρος το οποίο μάλιστα είχες ήδη επισκεφτεί. Όπως διαπιστώνουμε, έχεις μεγάλη πίστη στον Θεό. Σε βοήθησε στα μέχρι τώρα βήματά σου αυτή η πίστη; Δώσε μας μερικά παραδείγματα από την εμπειρία σου.
ΗΛΙΑΔΗΣ: Η πίστη στον Θεό μου δίνει δύναμη, ό,τι έχω καταφέρει μέχρι σήμερα είναι το καλύτερο παράδειγμα .
Λίγο πριν ξεκινήσεις την μεγάλη στου προσπάθεια στους Ολυμπιακούς αγώνες του Λονδίνου, επισκέφθηκες και τον ηγούμενο Εφραίμ στην Ιερά Μονή Βατοπεδίου του Αγίου Όρους, από τον οποίο ζήτησες και πήρες την ευλογία του. Πιστεύεις ότι ο Εφραίμ κατηγορήθηκε και φυλακίστηκε άδικα; Ποιος είναι ο ηγούμενος Εφραίμ κατά την άποψή σου; Γιατί τον κυνήγησαν τόσο πολύ;
ΗΛΙΑΔΗΣ: Επισκέφθηκα το Άγιο Όρος πριν τους ολυμπιακούς του Λονδίνου για να προσευχηθώ κ να αυτοσυγκεντρωθώ, κατά την επίσκεψη μου στο Άγιο Όρος επισκέφθηκα αρκετά μοναστήρια όπως και την Ιερά Μονή Βατοπεδίου όπου ζητούσα την ευλογία των μοναχών και των ηγουμένων και να με συμπεριλάβουν στην προσευχή τους. Αυτό έγινε και με τον ηγούμενο Εφραίμ ,ο γέροντας μου έδωσε την ευχή του.

«Αν κλείσουμε βαθιά μέσα μας την Ελλάδα θα νιώσουμε μεγαλείο»
Αν και δεν γεννήθηκες στην Ελλάδα έχεις μέσα στην ψυχή σου την Πατρίδα μας περισσότερο από πολλούς άλλους συμπατριώτες μας. Δείχνεις μάλιστα ότι πονάς και συμπάσχεις με την κρίση που περνάει ο λαός μας. Τι είναι αυτό που σε έκανε τόσο πατριώτη;
ΗΛΙΑΔΗΣ: Σε καθέναν που σκέφτεται έτσι, έχω να δηλώσω το εξής : Κλείσε μέσα στην καρδιά σου την Ελλάδα και θα νιώσεις κάθε είδους μεγαλείο. Εγώ από την πλευρά μου θα κάνω τα πάντα να τους γεμίζω με χαρά, περηφάνια και αισιοδοξία.
Πες μου Ηλία, πώς αντιλαμβάνεσαι την οικονομική κρίση που περνάει ο τόπος; Πιστεύεις ότι είναι οργανωμένο σχέδιο που στοχεύει να διαλύσει τον τόπο και τους Έλληνες;
ΗΛΙΑΔΗΣ: Σίγουρα η οικονομική κρίση δεν είναι ότι καλύτερο για τον τόπο μας και όπως βλέπουμε δεν υπάρχει μόνο στην Ελλάδα, ελπίζω να μάθουμε από τα πάθη μας ώστε στο μέλλον να μην ξανασυμβεί.
Νιώθεις αγανακτισμένος με όσα γίνονται; Πήγες ποτέ στο Σύνταγμα με τους «αγανακτισμένους» να εκφράσεις την αντίθεσή σου σε όλα αυτά;
ΗΛΙΑΔΗΣ: Έχω ένα πολύ γεμάτο πρόγραμμα με 8 και πλέον ώρες καθημερινή προπόνηση. Την περίοδο εκείνη που ο κόσμος έβγαινε στους δρόμους, προετοιμαζόμουν για τους Ολυμπιακούς και ο χρόνος μου ήταν περιορισμένος. Όχι δεν κατέβηκα στο Σύνταγμα, σίγουρα όμως συμπάσχω με όλους τους συμπατριώτες μου.
Όταν ένας αντίπαλός σου σού κάνει μια λαβή για να σε ρίξει κάτω, βρίσκεις τρόπους και τεχνικές για να τον αντιμετωπίσεις. Οι Έλληνες εδώ και τρία σχεδόν χρόνια βρίσκονται στο «τατάμι» και δείχνουν αδύναμοι να αντιδράσουν. Σαν μαχητής που είσαι, τι νομίζεις ότι θα έπρεπε να κάνουν οι Έλληνες για να γλιτώσουν από αυτή την κατάσταση; Μπορούν να κάνουν κάτι ή πρέπει να υπομείνουν κι άλλο;
ΗΛΙΑΔΗΣ: Οι Έλληνες εδώ και 3000 χρόνια είμαστε στο «τατάμι» και επιβιώνουμε, πιστεύω ότι αν είμαστε ενωμένοι θα τα καταφέρουμε και θα την ξεπεράσουμε.

«Θέλω πάντα να κάνω υπερήφανους τους Έλληνες»
Όταν επισκέφτηκες το Λονδίνο για τους Ολυμπιακούς αγώνες αλλά και άλλα κράτη του κόσμου, διαπίστωσες να υπάρχει κακό κλίμα σε βάρος των Ελλήνων; Μας έβριζαν Ηλία; Τι λένε για τους Έλληνες στις άλλες χώρες; Εσύ πώς αντιδράς;
ΗΛΙΑΔΗΣ: Όχι , παντού σε όλο τον κόσμο όπου και να έχω πάει, ακόμα και στο Λονδίνο με αντιμετώπισαν με σεβασμό. Ειδικά στο Λονδίνο μου κάνανε μεγάλη τιμή βάζοντας την φωτογραφία μου σε αφίσα στο χώρο των εγκαταστάσεων, εκπροσωπώντας το άθλημα του τζούντο. Δεν μου έχει συμβεί κάποιο δυσάρεστο περιστατικό, η δική μου δράση είναι να ανεβάζω την Ελλάδα στα πιο ψηλά σκαλιά του βάθρου, γεμίζοντας με περηφάνια τους Έλληνες, βλέποντας την Ελληνική σημαία ψηλά.

«Η κρίση έφερε πίσω και τον αθλητισμό»
Στους φετινούς Ολυμπιακούς αγώνες, η χώρα μας «πάτωσε». Μόνο δύο χάλκινα μετάλλια κερδίσαμε και τίποτε άλλο, όταν τα προηγούμενα χρόνια η χώρα μας πήγαινε τόσο καλά ώστε ήταν ανάμεσα στις καλύτερες 20 χώρες του κόσμου! Καταστράφηκε και ο αθλητισμός μας Ηλία;
ΗΛΙΑΔΗΣ: Θεωρώ ότι και η κρίση έχει παίξει τον ρόλο της. Αυτό που εγώ προτείνω είναι η Πολιτεία να συνεχίσει να στηρίζει τα σωματεία και τα τμήματα υποδομών γιατί ταλέντο υπάρχει. Αυτό που μένει είναι να το αξιοποιήσουμε.
Πες μας για την δική σου εμπειρία στο τζούντο. Είχες βοήθεια από την Πολιτεία ή εσύ και οι συναθλητές σου νιώθατε εγκαταλειμμένοι; Η οικονομική κρίση πόσο επηρέασε και το τζούντο;
ΗΛΙΑΔΗΣ: Μπορώ να δηλώσω ότι η πολιτεία ήταν και είναι πάντα στο πλευρό μου, δεν υπήρξε στιγμή που να ένιωσα μόνος, εδώ θα ήθελα να ευχαριστήσω και τους χορηγούς μου, την Εθνική τράπεζα, την hol,την ISS και την Fighting Films , πιστεύω ότι οι Ελληνικές επιχειρήσεις θα πρέπει να είναι κοντά στον αθλητισμό και να τον στηρίζουν, δεν μπορούμε να τα περιμένουμε όλα από την Πολιτεία.

«Οι πολιτικοί είχαν σοβαρότερα θέματα από το να συναντηθούν μαζί μου. Τους εύχομαι καλή επιτυχία...»
Μετά την μεγάλη σου επιτυχία, σε υποδέχθηκε η ηγεσία της χώρας; Ο Πρόεδρος Δημοκρατίας ή ο Πρωθυπουργός; Πώς ένιωσες; Ήθελαν να πάρουν λίγο από την δόξα σου;
ΗΛΙΑΔΗΣ: Με τίμησαν οι άνθρωποι της Πολιτείας και έλαβα συγχαρητήρια τηλεγραφήματα από την άρχουσα τάξη, δεν είχα την τιμή να συναντηθώ μαζί τους, πιστεύω ότι έχουν πολύ σοβαρότερα θέματα να λύσουν, τους εύχομαι καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο τους.
Ποια είναι η γνώμη σου για τους πολιτικούς μας; Τους θεωρείς ικανούς ή ανίκανους; Ποια η γνώμη σου για τον σημερινό Πρωθυπουργό;
ΗΛΙΑΔΗΣ: Πιστεύω ότι προσπαθούν για το καλύτερο ,ο Πρωθυπουργός μας έχει πολύ δύσκολο έργο , δεν είμαι εγώ αυτός που θα μπορούσε να τον κρίνει , εύχομαι να τα καταφέρει.
Έχεις ελπίδα ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει ή φοβάσαι ότι έρχεται η καταστροφή;
ΗΛΙΑΔΗΣ: Όπως σου είπα η Ελλάδα 3000 χρόνια αγωνίζεται, με την δύναμη της πίστης και αν είμαστε ενωμένοι δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα, θα τα καταφέρουμε.

ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΤΟΥ
Ο Νίκος Στρατίκης είναι ο γυμναστής που εδώ και πολύ καιρό βρίσκεται καθημερινά και επί ώρες με τον Ηλία Ηλιάδη. Έχει αναλάβει να διατηρήσει σε υψηλά στάνταρντς την φυσική κατάσταση του πρωταθλητή μας. Ο ίδιος δηλώνει εντυπωσιασμένος: «Ο Ηλίας δεν είναι άνθρωπος. Είναι φαινόμενο. Σε μένα έχουν έρθει και συνεχίζουν να έρχονται μεγάλοι αθλητές, όπως ο Τοροσίδης, ο Μάντζιος, ο Ζαμπίδης. Όλοι φτάνουν το 50% της φυσικής κατάστασης του Ηλία. Δεν συγκρίνονται μαζί του. Γι' αυτό λέω ότι ο Ηλίας είναι φαινόμενο. Δεν είναι άνθρωπος, είναι κάτι άλλο. Έχει σπάσει όλα τα ρεκόρ. Για να καταλάβεις τι εννοώ, αρκεί να σου πω ότι στο τζούντο σε υψηλό αγωνιστικό επίπεδο ένας αθλητής μπορεί να αντέξει 6 με 8 χρόνια. Ο Ηλίας ήδη έχει ξεπεράσει τα 8 χρόνια και έχει στόχο μία τέταρτη Ολυμπιάδα. Κανείς αθλητής του τζούντο στον κόσμο, δεν έχει συμμετάσχει σε 4 Ολυμπιάδες. Ο Θεός να τον έχει γερό και δυνατό πάντα».
Κάτι ήξερε ο προπονητής του όταν μου έλεγε να μην διανοηθώ να παραβγώ μαζί του στο τρέξιμο!

Ο δικός μας Μάκης Βραχιολίδης, θέλησε να κοντράρει στο τρέξιμο τον υπερπρωταθλητή μας Ηλία Ηλιάδη. Έβγαλε το πουκάμισο και περίμενε την σειρά του. Μόλις όμως είδε τους εκπληκτικούς χρόνους του Ηλία και άκουσε όσα αποκάλυψε για την φυσική του κατάσταση ο προπονητής του, αρκέστηκε σε μια εντυπωσιακή φωτογράφηση με τον Ολυμπιονίκη μας. Τι καλύτερη επιτυχία από αυτή!
WHO IS WHO
Ο Ηλίας Ηλιάδης είναι ολυμπιονίκης (2004), παγκόσμιος πρωταθλητής (2010) και δύο φορές πρωταθλητής Ευρώπης (2004, 2011) του τζούντο. Το πρoηγούμενο όνομα του νεότερου χρυσού Ολυμπιονίκη στην ιστορία του τζούντο είναι Τζαρτζίλ Ζβιανταουρί. Το 2004 υιοθετήθηκε απο τον ομοσπονδιακό προπονητή του τζούντο, Νίκο Ηλιάδη. Σημειώνεται ότι ενεργός είναι και ένας ακόμα αθλητής με το ίδιο όνομα και επώνυμο στο χώρο του τζούντο, ο Ηλίας Ηλιάδης του Μιρμάν, ο οποίος γεννήθηκε το 1984.
Γεννήθηκε στη Γεωργία στις 10 Νοεμβρίου 1986 και γράφτηκε στο σύλλογο Φίλιππος Αμυνταίου, στη Φλώρινα. Ξάδελφος του είναι ο Ζουράμπ Ζβιανταουρί, "χρυσός" Ολυμπιονίκης της Αθήνας, στην κατηγορία των 90 κιλών.

Διακρίσεις
Έτος Διοργάνωση Τόπος διεξαγωγής Θέση Κατηγορία βάρους
2004 Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες
Αθήνα
1ος ημιμεσαία βάρη (81 kg)
Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα
Βουκουρέστι
1ος ημιμεσαία βάρη (81 kg)
2005 Παγκόσμιο Πρωτάθλημα
Κάιρο
2ος μεσαία βάρη(90 kg)
Μεσογειακοί Αγώνες
Αλμερία, Ισπανία
1ος μεσαία βάρη (90 kg)
2007 Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ρίο ντε Τζανέιρο
2ος μεσαία βάρη (90 kg)
2010 Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Τόκιο
1ος μεσαία βάρη (90 kg)
2011 Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κωνσταντινούπολη
1ος μεσαία βάρη (90 kg)
Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Παρίσι
1ος μεσαία βάρη (90 kg)
2012 Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες
Λονδίνο:3ος μεσαία βάρη (90 kg)
1941
Η σύζυγος του Ηλία, Ναταλία Ηλιάδη, παλαιά αθλήτρια του τένις, φέρνει πολύ συχνά τον ενός έτους γιό τους Ηρακλή να δει από κοντά τον μπαμπά και να πάρει... τα πρώτα μαθήματα σκληρής προπόνησης. Η οικογένεια Ηλιάδη έχει και μία κόρη, την Μαρία, 7 χρονών, μαθήτρια της Β' Δημοτικού

Χαζέψαμε με την φυσική κατάσταση του Ηλία: Έκανε τρεις γύρους 400 μέτρων, μέσα στο λιοπύρι, σημειώνοντας κατά σειρά τους εξής χρόνους: 1.30'', 1.23''και 1.32''. Τους γύρους τους έτρεξε χωρίς να λαχανιάσει. Για τον ίδιο ήταν μια ...χαλαρή προθέρμανση! Ο Θεός να τον έχει πάντα καλά.

Το πρόγραμμα του Ηλία είχε συνέχεια στην μεγάλη αίθουσα του «τατάμι», με σκληρή προπόνηση. Απολαύστε τον. Τύφλα να'χει ο «Ρόκυ» με τις θρυλικές ταινίες του. Ο δικός μας ο θρύλος Ηλίας είναι πολύ ανώτερος!

Περιοδικό "Τπ Σκιάχτρο" (ένθετο στην "Ελεύθερη Ώρα")

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου