Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2016

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ-ΓΡΟΘΙΑ ΤΟΥ ΧΑΡΗ ΚΟΥΓΙΟΥΜΤΖΟΠΟΥΛΟΥ! ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΚΟΙΝΗ ΚΑΘΟΔΟΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ! "ΕΙΜΑΙ ΕΝΤΟΝΑ ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΤΙ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ"!!!!

* Όταν ο ψηφοφόρος «τσιμπάει» επειδή ο δήμαρχος του έδωσε μια πρόσκληση δωρεάν για το θέατρο, εσείς τι περιμένε­τε; 
Ο συντηρητισμός της κοινής γνώμης είναι για μας το αντίπαλο δέος.
* H πολιτική μας δείχνει μια υπερβολική ανοχή στη μετριότητα παρά είναι αυστηρή προς τη διοίκηση του Δήμου.
* Πολιτική στρατηγική η διαβολή και ο αποπροσανατολισμός όσων με εντάσουν στον ΣΥΡΙΖΑ

Μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη έδωσε ο Χάρης Κουγιουμτζόπουλος στην εφημερίδα "Αντίλογος" και στον δημοσιογράφο Κώστα Δεληγιάννη. Μιλάει για την προοπτική συνεργασίας όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης σε ένα κοινό ψηφοδέλτιο κατά του Δημάρχου Αποστολόπουλου, αλλά αναφέρεται και στο πώς θα διεξαχθούν οι επόμενες δημοτικές εκλογές..


Τον τελευταίο καιρό παρατηρούμε μια κοινή γραμμή σύμπλευσης σχεδόν ολόκληρης της αντιπολίτευσης που εκφράζεται μέσω κοινών ανακοινώσε­ων για θέματα του δήμου. Να υποθέ­σουμε ότι όλα αυτά σηματοδοτούν κάτι για το μέλλον; Δηλαδή υπάρχει ίσως διάθεση για κοινή συμπόρευση ας πούμε στις προσεχείς εκλογές;
Κουγιουμτζόπουλος: Κύριε Δεληγιάννη, έχουμε επαναλάβει πολλές φορές ότι εμείς είμαστε μια προγραμματική παρά­ταξη. Εντοπίσαμε την Ευρωπαϊκή πλατ­φόρμα χρηματοδότησης RIS3 και συμ­φωνήσαμε σε συγκεκριμένες προτεραιότητες για την αλλαγή της φυσιογνωμίας του δήμου μας, στους άξονες της φιλι­κής γειτονιάς και της κοινωνικής συνο­χής. Διαμορφώσαμε 8 συμπληρωματικές προτάσεις που συνεργούν σε μια συμπαγή πρόταση χρηματοδότησης και προσπαθούμε να πείσουμε τους συμπο­λίτες μας ότι με αυτές θα βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής μας και θα ανε­βάσουμε την αξία των περιουσιών μας.
Όπως γνωρίζετε είναι η ηλεκτρονική δημοκρατία για την ανάπτυξη της συμμετοχής και την αξιοποίηση του ανθρώ­πινου δυναμικού της πόλης, είναι οι μελέτες για την επιστημονική τεκμηρίω­ση των αποφάσεων, είναι η κοινωνική πολιτική για όλους σε συνεργασία με έμπειρους φορείς, είναι η βιώσιμη κινητι­κότητα, είναι τα ανοιχτά σχολεία στη γει­τονιά, είναι η ανάπτυξη μέσα από την Έξυπνη Εξειδίκευση, είναι η παραγωγή τοπικού πολιτισμού ως προϊόν υπεραξίας και είναι και ο αθλητισμός ως συνο­λική ανάπτυξη της άσκησης μέσα από τα αθλητικά σωματεία.
Όποτε, οποιαδήποτε από τις άλλες παρατάξεις ενστερνίζεται απόψεις που συμβάλλουν στις 8 προτάσεις μας, συμπαρατασσόμαστε και συναγωνιζόμα­στε για να αποκτήσουν πλατιά κοινωνική συναίνεση.
Οι 8 προτάσεις δεν είναι αυτόνομες και αποσπασματικές. Είναι συνιστώσες των δύο αξόνων της φιλικής γειτονιάς και της κοινωνικής συνοχής. Με αυτήν την έννοια δεν βλέπουμε προς το παρόν καμία παράταξη να διαβλέπει τις νέες επιταγές των καιρών, την ιδεολογική ανασυγκρότηση και την ολιστική αντίλη­ψη που χρειάζεται, για την αλλαγή της φυσιογνωμίας της πόλης μας.
Όπως καταλαβαίνετε, λοιπόν, τις μάχες τις δίνουμε κατά περίπτωση μαζί. Ο πόλεμος όμως ο δικός μας, είναι πολύ διαφορετικός.

Σας έχει απασχολήσει καθόλου μια κοινή κάθοδος στις εκλογές ως αντίπα­λο δέος απέναντι στον κύριο Αποστολόπουλο και αν ναι, πώς μπορεί να υλο­ποιηθεί κάτι τέτοιο, αφού πιστεύουμε ότι ο κάθε επικεφαλής θα διεκδικήσει την αρχηγία για τον εαυτό του; Έχουν γίνει καθόλου συζητήσεις, έστω και φιλολογικές πάνω σ' αυτό το κομμάτι;
Κουγιουμτζόπουλος: Δεν μπορώ να εντοπίσω τι διαφορετικό έχει ο κ. Αποστολόπουλος από τους υπό­λοιπους επικεφαλής και τις παρατάξεις τους! Επικεφαλής όλοι προσωποπαγών ή κομματικών παρατάξεων, με συντηρητι­κές, αντικοινωνικές και παραδοσιακές αντιλήψεις και δομές, που παράγουν ανα­χρονιστικές πολιτικές αξίες και μηχανι­σμούς.
Ο συντηρητισμός της κοινής γνώμης είναι για μας το αντίπαλο δέος.
Ο Χένρι Λούις Μένκεν, ένας αμερικά­νος δημοσιογράφος και συγγραφέας, έλεγε ότι «Αν ένας πολιτικός ανακάλυπτε ότι υπήρχαν κανίβαλοι στην περιφέρειά του, θα τους υποσχόταν ιεραπόστολους για δείπνο».
Η κοινωνία είναι αυτή που γεννάει την κρίση και δεν θέλει να αλλάξουν τα πράγματα. Ο πετυχημένος πολιτικός σήμερα, απλά ακολουθεί τις κοινωνικές επιταγές και προσδοκίες.
Το πρόβλημα για μας είναι να πείσουμε την κοινωνία. Αυτή είναι που δημιουργεί τις συντηρητικές και οπισθοδρομικές αντανακλάσεις των πολιτικών. Αυτή είναι που παράγει και επιβάλει πολιτικούς με στενόμυαλη και συντηρητική νοοτροπία.
Αυτή είναι που αντιστέκεται στην πρό­οδο και στο να έρθει το καινούργιο. Αυτή είναι που «τσιμπάει» στο φόβο και στο μύθο.
Για να αλλάξεις τη ζωή στην πόλη, χρειάζεται να αλλάξεις την κοινωνική νοοτροπία του ατομισμού, του βολέμα­τος, της αδιαφορίας και της ατομικής εξυπηρέτησης. Αν η κοινωνία κατανοήσει τη σημασία του ολοκληρωμένου πολιτι­κού σχεδιασμού, αν κατανοήσει την αξία των κανόνων, αν επιζητήσει την καινοτο­μία, τότε και οι επικεφαλής και ο κ. Αποστολόπουλος θα αλλάξουν αντιλήψεις αναγκαστικά για να εκφράσουν την κοι­νωνία και να διατηρήσουν τις θέσεις τους.
Όταν ο ψηφοφόρος «τσιμπάει» επειδή ο δήμαρχος του έδωσε μια πρόσκληση δωρεάν για το θέατρο, εσείς τι περιμένε­τε; Να ασχοληθεί ο δήμαρχος με το πώς θα σχεδιάσει το Silver Local Economy στην περιοχή του ή με το να μοιράζει προσκλήσεις;
Συζητήσεις γίνονται και το μόνο που κάνουν είναι να επιβεβαιώνουν τις προγραμματικές μας αποκλείσεις.
Δεν βλέπω τι σχέση μπορεί να έχουμε εμείς με όλα αυτά;
Εμείς πείσαμε το 9% και έχουμε το υπόλοιπο 91% απέναντι. Αυτό που μας νοιάζει είναι μέσα από την τεκμηρίωση να πείσουμε και ένα ακόμη 10%, 20%, κλπ, να αλλάξει κριτήρια για να βελτιώσουμε όλοι μαζί την ζωή μας.

Ασκείτε γενικά σκληρή κριτική στη διοίκηση του δήμου. Μήπως μερικές φορές είναι υπερβολική και άδικη;
Κουγιουμτζόπουλος:  Αν θέλουμε μια πόλη του χθες με πυροσβεστική και διαχειριστική αντίλη­ψη, στο να μαζεύουμε τα σκουπίδια και να αλλάζουμε τις λάμπες, τότε ναι, η κρι­τική μας είναι υπερβολική.
Εμείς δεν συμμετείχαμε όμως στις εκλογές για να διεκδικήσουμε να βουλώνουμε τρύπες στους δρόμους και να βάφουμε κάγκελα. Αυτά είναι θέματα των υπηρεσιών που χρειάζονται μια αξιολόγη­ση, μια αναδιοργάνωση και μια κατάρτι­ση.
Εμείς διεκδικήσαμε την δημαρχία για να αλλάξουμε την ποιότητα της ζωής μας.
Αν θέλουμε μια πόλη όπου οι πολίτες να παρεμβαίνουν καθημερινά και να σχεδιάζουν την πόλη τους και τη ζωή τους, οι μαθητές μας να αποκτούν πλεονεκτήμα­τα στον διεθνή ανταγωνισμό, οι επαγγελ­ματίες και οι  εργαζόμενοι να συμμετέ­χουν σε  αναπτυξιακούς θεσμούς και η πόλη να λειτουργεί με όρους βιώσιμης κινητικότητας, τότε νομίζω ότι η στάση μας δείχνει μια υπερβολική ανοχή στη μετριότητα.

Παρακολουθούμε τις ανακοινώσεις σας που φιλοξενούνται σε τοπικά sites και διαβάζουμε σχόλια αναγνωστών που θεωρούν ότι έχετε προσχωρήσει στην παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ. Τελικά πόση δόση αλήθειας έχουν όλα αυτά;
Κουγιουμτζόπουλος:  Κατ' αρχήν ως προγραμματική αυτοδιοικητική παράταξη κάτι τέτοιο θα σήμαινε την αυτοκατάργησή μας. Έπει­τα, όποιος έχει παρακολουθήσει την προσωπική μου πορεία γνωρίζει πολύ καλά ότι είμαι έντονα αντίθετος σε κάθε τι κομματικό στον χώρο της 
αυτοδιοίκη­σης και ποτέ δεν συνομιλώ με κόμματα.
Και τέλος, ειδικά το Δίκτυο Πολιτών που υποστηρίχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ έχει βγάλει τέσσερις συνολικά ανακοινώσεις από την αρχή της θητείας μας μέχρι σήμερα. Η μία εξυμνούσε την ρουσφετολογική, ελιτίστικη, κοινωνική πολιτική της ιδρυματοποίησης που ασκεί η δημοτική αρχή και την οποία εμείς έχουμε πολλάκις καταγγείλει και οι άλλες τρεις ήταν προσωπικές καταγγελίες εναντίον μου.
Επειδή λοιπόν μια τέτοια προσέγγιση δεν έχει καμία απολύτως τεκμηρίωση, νομίζω ότι όποιος προωθεί μια τέτοια φήμη, μάλλον στη βάση μιας πολιτικής στρατηγικής διαβολής και αποπροσανα­τολισμού το κάνει, παρά από την αφετη­ρία μιας κάποιας ένδειξης.

Και μια τελευταία ερώτηση με την ιδιότητά σας ως δημοσιογράφος που ασχολείται με την Αυτοδιοίκηση πολλά χρόνια. Πληροφορίες μας αναφέρουν ότι πάμε για απλή αναλογική και ξεχωριστά ψηφοδέλτια δημάρχων και δημοτικών συμβούλων.
Κουγιουμτζόπουλος: Είναι αλήθεια και για μας που ασχο­λούμαστε με το ρεπορτάζ του Υπ. Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότη­σης, δεν αποτελεί έκπληξη. Από την πρώτη μέρα που ανέλαβε η σημερινή κυβέρνηση και στο πλαίσιο της μεταρ­ρύθμισης στην λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, έστω και στα πηγαδάκια είχε αποκαλυφθεί η πρόθεση να σπάσει τους πελατειακούς μηχανισμούς και τις συναλλαγές μεταξύ δημάρχων και δημοτικών συμβούλων.
Έτσι, στην αρμόδια 27μελή επιτροπή που έχει συγκροτηθεί στο ΥΠΕΣΔΑ, στα μέσα Σεπτεμβρίου περίπου, θα γίνει επί­σημη εισήγηση και είναι σχεδόν σίγου­ρο, οι επόμενες δημοτικές εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική στην συγκρό­τηση του Δημοτικού Συμβουλίου, κάθε παράταξη θα λαμβάνει έδρες ανάλογα με τη δύναμή της και ο δήμαρχος θα εκλέγεται από ξεχωριστό ψηφοδέλτιο υποψήφιων δημάρχων.




2 σχόλια:

  1. Μαζί με τον αρχηγό σου νύχτα θα φύγεις κι εσύ με ελικόπτερο που έχεις το θράσος και δίνεις συνεντεύξεις. Ούτε ένα ψήφο σε παράταξη που υποστηρίζει ο κωλοΣΥΡΙΖΑ. Μαύρο στους προδότες που κατέστρεψαν τη χώρα. Μαύρο στα αριστερά καθάρματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Με την ανοχη του Συριζα και ενιοτε και την πλατη διοικειται ο δημος. ΟΤΑΝ λεει ναι σε ολα τοτε λειτουργει ως δεκανικι του...Τι σχεση εχει ο Κουγιουμτζοπουλος με το Συριζα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή