Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2017

ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΕΩΣ 57% Η ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΣΕ ΑΝΕΡΓΟΥΣ, ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΜΕ ΧΑΜΗΛΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΚΑΙ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ!

Στους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, το οποίο...
χορηγούν όλες ανεξαιρέτως οι εταιρίες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, η χαμηλότερη χρέωση ρεύματος είναι 0,04046 ευρώ ανά κιλοβατώρα για κατανάλωση 800 – 1.500 kWh το τετράμηνο
Μόνο μία αίτηση, η οποία μάλιστα μπορεί να υποβληθεί ηλεκτρονικά μέσα σε μόλις δύο λεπτά, είναι αρκετή για να εξασφαλίσει εκείνος που ανήκει στις χαρακτηριζόμενες ως «ευπαθείς ομάδες καταναλωτών» φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα για την κατοικία και τηνοικογένειά του.
Άνεργοι, αλλά και εργαζόμενοι με ετήσιο εισόδημα που δεν ξεπερνά τις 12.000 ευρώ, άτομα με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67% καθώς και ασθενείς που χρειάζονται μηχανική υποστήριξη μπορούν να ενταχθούν στις πρόνοιες του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, το οποίο προσφέρει μέχρι 57% έκπτωση στη τιμή του ηλεκτρικού και μειωμένο κόστος σε ότι αφορά στις υπόλοιπες χρεώσεις. 
Ενδεικτικά αναφέρεται πως ενώ το κανονικό τιμολόγιο χρεώνει την κιλοβατώρα από 0,0775 – 0,0946 ευρώ (ανάλογα με την εταιρία προμήθειας και μετά τις εκπτώσεις που αυτές προσφέρουν), στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο το αντίστοιχο κόστος διαμορφώνεται μεταξύ 0,02772 – 0,04922 ανάλογα με το μέγεθος της κατανάλωσης.
Το εν λόγω πρόγραμμα προσφέρουν όλες ανεξαιρέτως οι εταιρίες παροχής ρεύματος, αρκεί ο πελάτης τους να διαθέτει τις ζητούμενες οικονομικές και κοινωνικές προϋποθέσεις και φυσικά να έχει αιτηθεί την ένταξή του σ’ αυτό.
Βασικές προϋποθέσεις για να τύχει κάποιος των ιδιαίτερα χαμηλών τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος, εκτός των εισοδηματικών και άλλων κριτηρίων (π.χ. να είναι εγγεγραμμένος στις καταστάσεις ανέργων του ΟΑΕΔ), είναι η κατανάλωση να αφορά στην κάλυψη των αναγκών ηλεκτροδότησης της κύριας κατοικίας του δικαιούχου, η παροχή ρεύματος είναι στο όνομα του δικαιούχου ή της συζύγου του, η κατανάλωση να είναι μεγαλύτερη ή ίση με τουλάχιστον 200 kWh το τετράμηνο και η συνολική τετραμηνιαία κατανάλωση να μην υπερβαίνει τα όρια που έχουν καθοριστεί για κάθε κατηγορία δικαιούχου (1.500, 1.700 ή 2.000 kWh).
Θα πρέπει να αναφερθεί, επίσης, πως στα όρια κατανάλωσης δεν λαμβάνονται υπόψη οι καταναλώσεις του νυχτερινού τιμολογίου.

Οι κατηγορίες δικαιούχων και οι χρεώσεις

Οι δικαιούχοι, αλλά και οι χρεώσεις του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου όπως αυτές ισχύουν από τις αρχές του 2017, έχουν αναλυτικά ως ακολούθως:
•    Άτομα με χαμηλό εισόδημα. Το ετήσιο οικογενειακό φορολογούμενο πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα της προηγούμενης χρονιάς δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ. Το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 6.000 ευρώ στις περιπτώσεις όπου ο δικαιούχος κατοικεί μόνιμα σε νησί με πληθυσμό μικρότερο των 3.100 κατοίκων, αλλά και κατά 3.000 ευρώ για κάθε ένα από τα δύο πρώτα προστατευόμενα τέκνα. Για τετραμηνιαίες καταναλώσεις ρεύματος μέχρι 800 kWh, η κάθε κιλοβατώρα χρεώνεται προς 0,03489 ευρώ για μονοφασική (πάγιο τετραμήνου 2,77 ευρώ) και 0,03941 για τριφασική παροχή (πάγιο 7,88 ευρώ ανά τετράμηνο). Για καταναλώσεις ανά τετράμηνο άνω των 800 kWh και μέχρι 1.500 kWh η χρέωση της κιλοβατώρας διαμορφώνεται στο 0,04922 ευρώ με την τιμή του παγίου να ανέρχεται το τετράμηνο στα 11,13 ευρώ για μονοφασικό και 22,20 ευρώ για τριφασικό ρεύμα.
•    Τρίτεκνοι. Το ετήσιο εισόδημα όσων είναι γονείς τριών προστατευόμενων  τέκνων δεν θα πρέπει να ξεπερνά το ποσό των 23.500 ευρώ κατά το προηγούμενο της ένταξης στο Κοινωνικό Τιμολόγιο φορολογικό έτος.Το ποσό προσαυξάνεται κατά 6.000 ευρώ σε περίπτωση που ο δικαιούχος κατοικεί μόνιμα σε νησί με πληθυσμό κάτω από 3.100 κατοίκους. Η χρέωση
της κιλοβατώρας για τις πρώτες 800 kWh το τετράμηνο είναι 0,03489 ευρώ για μονοφασική (με πάγιο 2,77 ευρώ το τετράμηνο) και 0,03941 για τριφασική παροχή (με πάγιο 7,88 ευρώ). Για καταναλώσεις ανά τετράμηνο άνω των 800 kWh και μέχρι 1.700 kWh η χρέωση της κιλοβατώρας ανέρχεται στο 0,04922 ευρώ με το πάγιο τέλος τετραμήνου να διαμορφώνεται στα 11,13 ευρώ για μονοφασική και στα 22,20 ευρώ για τριφασική παροχή.
•    Άνεργοι και μακροχρόνια άνεργοι. Αφορά όσους είναι άνεργοι την 30η Νοεμβρίου του προηγούμενου έτους για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των έξι μηνών (μακροχρόνιοι άνεργοι) και παράλληλα έχουν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα (πραγματικό ή τεκμαρτό) μικρότερο από 12.000 ευρώ. Επίσης, αφορά άνεργους εγγεγραμμένους στον ΟΑΕΔ, οι οποίοι κατά την υποβολή του αιτήματος χορήγησης του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου βρίσκονται σε συνεχή ανεργία επί τουλάχιστον τρεις μήνες. Το ποσό του ετήσιου εισοδήματος (12.000 ευρώ) προσαυξάνεται κατά 6.000 ευρώ στις περιπτώσεις όπου ο δικαιούχος κατοικεί μόνιμα σε νησί με πληθυσμό κάτω από 3.100 κατοίκους, καθώς και κατά 3.000 ευρώ για κάθε ένα από τα δύο πρώτα προστατευόμενα τέκνα. Η κιλοβατώρα χρεώνεται προς 0,02772 ευρώ για μονοφασικό και προς 0,03174 ευρώ για τριφασικό ρεύμα για καταναλώσεις τετραμήνου μέχρι 800 kWh, με τα αντίστοιχα πάγια να είναι 2,77 ευρώ και 7,88 ευρώ το τετράμηνο. Για καταναλώσεις ρεύματος άνω των 800 kWh και μέχρι 1.500 kWh η κάθε κιλοβατώρα χρεώνεται με 0,04046 ευρώ, ενώ το πάγιο είναι 11,13 ευρώ για μονοφασική και 22,20 ευρώ για τριφασική παροχή.
•    Άτομα με αναπηρία και όσα χρήζουν μηχανικής υποστήριξης. Αφορά σε άτομα με αναπηρία σε ποσοστό 67% και άνω, αλλά και οικογένειες που έχουν προστατευόμενα μέλη με ανάλογα ποσοστά αναπηρίας και με ετήσιο εισόδημα κάτω των 23.500 ευρώ. Επίσης, δικαιούχοι είναι άτομα που έχουν ανάγκη μηχανικής υποστήριξης με χρήση ιατρικών συσκευών που παρέχεται κατ’ οίκον, αλλά και οικογένειες με προστατευόμενα μέλη που έχουν ανάγκη μηχανικής υποστήριξης και με ετήσιο εισόδημα μικρότερο των 30.000 ευρώ. Οι χρεώσεις διαμορφώνονται ανά κιλοβατώρα στο  0,02772 ευρώ για μονοφασικό και στο 0,03174 ευρώ για τριφασικό ρεύμα για καταναλώσεις τετραμήνου μέχρι 800 kWh, με τα πάγια τέλη να είναι 2,77 ευρώ και 7,88 ευρώ το τετράμηνο αντίστοιχα. Για καταναλώσεις ρεύματος άνω των 800 kWh και μέχρι 1.700 kWh για τα άτομα με αναπηρία και μέχρι 2.000 kWh για όσους χρήζουν μηχανικής υποστήριξης, η κάθε κιλοβατώρα χρεώνεται με 0,04046 ευρώ. Το δε πάγιο είναι 11,13 ευρώ για μονοφασική και 22,20 ευρώ για τριφασική παροχή.
Σε περίπτωση που η κατανάλωση ρεύματος υπερβεί τα ανώτερα όρια που έχουν θεσπιστεί ανά κατηγορία δικαιούχων, τότε η χρέωση της κιλοβατώρας γίνεται με το κανονικό οικιακό τιμολόγιο.
Το συγκεκριμένο τιμολόγιο ανέρχεται σήμερα στο 0,09460 ευρώ για κατανάλωση μέχρι 2.000 κιλοβατώρες και στο 0,10252 ευρώ για μεγαλύτερες των 2.000 κιλοβατώρων.
Επιπλέον, όσοι ενταχθούν στο μειωμένο τιμολόγιο ρεύματος, πληρώνουν μικρότερα ποσά και για τις επιπλέον χρεώσεις που επιβαρύνουν τους λογαριασμούς ρεύματος, ενώ δεν χρεώνονται με το τέλος ισχύος του ρεύματος και με τα ποσά για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας.

Που και πως υποβάλλεται η αίτηση

Αίτηση για ένταξη στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο μπορεί να γίνει από τον δικαιούχο καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Όσοι υποβάλλουν αιτήσεις στο χρονικό διάστημα από 1 Οκτωβρίου έως 15 Δεκεμβρίου και εφόσον αυτές εγκριθούν, δικαιούνται φθηνού ρεύματος από την αρχή του επόμενου έτους.
Όσοι κάνουν αίτηση οποιαδήποτε άλλη ημερομηνία, θα πρέπει να γνωρίζουν πως το πρόγραμμα δεν έχει αναδρομική ισχύ και επομένως οι μειωμένες χρεώσεις του ρεύματος εφαρμόζονται για το υπόλοιπο διάστημα του έτους μετά την υποβολή της αίτησης και τον έλεγχο των προϋποθέσεων από τους αρμόδιους φορείς.
Οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας της ΔΕΗ (www.dei.gr) και της ιστοσελίδας του ΔΕΔΔΗΕ (www.deddie.gr), ενώ μπορούν να γίνουν και τηλεφωνικά στον αριθμό 11770 από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή και κατά τις ώρες 7 το πρωί με 7 το απόγευμα. Επίσης, αιτήσεις δέχονται και τα ΚΕΠ.
Για την υποβολή της αίτησης ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να γνωρίζει τον αριθμό παροχής που αναγράφεται στο λογαριασμό που λαμβάνει από τον προμηθευτή ρεύματος, καθώς επίσης τα στοιχεία της αστυνομική του ταυτότητας και το ΑΦΜ του (του ιδίου και του ή της συζύγου του εφόσον είναι έγγαμος).
Στην περίπτωση των ατόμων που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης απαιτείται να δηλώνεται επιπλέον ο αριθμός ΑΜΚΑ, ο ασφαλιστικός τους φορέας και ο αριθμός πρωτοκόλλου βεβαίωσης με την οποία πιστοποιείται η ανάγκη κατ’ οίκον χρήσης συσκευής μηχανικής υποστήριξης.
Από τη στιγμή που εντάσσεται κάποιος στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, αυτό  συνεχίζει να του χορηγείται αυτόματα και για το επόμενο έτος, χωρίς να χρειάζεται η υποβολή νέας αίτησης.
Στην περίπτωση, όμως, που έχει μεταβληθεί κάποιο από τα στοιχεία της αρχικής αίτησης, τότε αυτό θα πρέπει να δηλωθεί.
Στην αντίθετη περίπτωση, εάν κατά τον έλεγχο των στοιχείων μέσω των αρμόδιων φορέων (Υπουργείο Οικονομικών, ΟΑΕΔ) αποδειχθεί ότι δεν είναι πλέον δικαιούχος, τότε διακόπτεται άμεσα η χορήγησή του.
Οι δικαιούχοι, όμως, που ανήκουν στην κατηγορία των ατόμων που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης, θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση ένταξης στο πρόγραμμα μειωμένου τιμολογίου ρεύματος κάθε χρόνο.
Τέλος, σε περίπτωση που κάποιος δικαιούχος μετακομίσει, για να συνεχίσει να χρεώνεται με το μειωμένο τιμολόγιο οφείλει να καταθέσει νέα αίτηση ένταξης στο Κοινωνικό Τιμολόγιο αφού πρώτα έχει γίνει εκκαθάριση της φορολογικής του δήλωσης στη νέα διεύθυνση κατοικίας.

ΑΠΟ www.worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου