Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2017

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ! Ο ΚΑΜΜΕΝΟΣ ΕΔΩΣΕ ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ ΣΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΠΥΡ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΠΑΤΗΣΟΥΝ ΣΤΑ ΙΜΙΑ! ΚΑΤΑΛΑΒΕ ΟΤΙ Η ΣΥΝΕΧΗΣ ΥΠΟΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΑΝΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΥΣ...

Η Αθήνα αντιλήφθηκε ότι η τακτική της υποχωρητικότητας ή της παθητικής στάσης απέναντι στην Τουρκία την αποθρασύνει περισσότερο...

και φαίνεται να ανεβάζει τους τόνους για να δείξει πώς δεν είναι διατεθειμένη σε καμία περίπτωση να διαπραγματευτεί τα κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο.
Σκληρή απάντηση στην Τουρκία
Για πρώτη φορά ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς υπερέβη τη διπλωματική γλώσσα και μίλησε «για σκληρή απάντηση» στην Τουρκία αν επιχειρήσει να «πατήσει την κόκκινη γραμμή», όπως λίγο έλειψε να πράξει την περασμένη Παρασκευή στέλνοντας πλοίο της να κάνει βολές από τα εθνικά χωρικά ύδατα στο Φαρμακονήσι. Επί της ουσίας περιέγραψε στρατιωτική ενέργεια.
«Πρέπει να ξέρουν ότι δεν θα είμαστε πάντοτε ανεχτικοί και η απάντησή μας δεν θα είναι μόνο αυτή που δώσαμε, θα είναι πολύ πιο σκληρή», τόνισε ο κ. Κοτζιάς στην εκπομπή του Σκάι «Ιστορίες».
Φαίνεται όμως πώς υπάρχει κοινή γραμμή στην κυβέρνηση από τα δύο αρμόδια υπουργεία, το Εξωτερικών και το Εθνικής Άμυνας.

Έχουμε σενάρια για τα πάντα
Χθες, τη σκυτάλη πήρε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας ο οποίος επισήμανε μεν πώς οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις λειτουργούν με νηφαλιότητα και ψυχραιμία, αλλά, από την άλλη, όπως επισήμανε «έχουμε σενάρια για τα πάντα. Δεν ανησυχούμε για θερμό επεισόδιο, αλλά είμαστε και προετοιμασμένοι».

Τι εννοούσε ο κ. Βίτσας; Αυτό που εννοεί είναι πώς στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας τις τελευταίες ημέρες έχουν ανοιχθεί οι χάρτες, έχουν βγει στο τραπέζι τα εθνικά σχέδια και οι κανόνες εμπλοκής και έχει γίνει ολόκληρη ανάλυση για το ποια σενάρια μπορούν να εφαρμόσουν οι Τούρκοι και πώς θα απαντήσει η Ελλάδα.

Σε αυτά τα σχέδια υπάρχει ακόμη και το σενάριο η Ελλάδα να είναι αυτή που θα ανοίξει πρώτη πυρ αν σημειωθεί σοβαρή πρόκληση σε βάρος των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο.
Το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων στα υπόγεια του Πενταγώνου παρατηρεί κάθε τουρκική κίνηση, λαμβάνει και αναλύει κάθε στοιχείο που μεταφέρουν οι τοπικοί σταθμοί ραντάρ όπως και τα πλοία που επιτηρούν στο Αιγαίο.

Γίνεται ωστόσο και ανάλυση των στοιχείων που μεταφέρονται από το εσωτερικό της Τουρκίας, καθώς η ένταση στο Αιγαίο συνδέεται άμεσα με τις πολιτικές εξελίξεις στη γειτονική χώρα και την προωθούμενη συνταγματική αναθεώρηση που προωθεί ο Ταγίπ Ερντογάν.
Πεντάγωνο
Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι επιτελείς του Πενταγώνου έχουν έτοιμα σχέδια για το πώς θα απαντήσουν σε επιχείρηση απόβασης των Τούρκων στα Ίμια ή σε άλλο νησί όπως είναι η Παναγιά και το Καστελόριζο. Στα σημεία αυτά που θεωρούνται «ευαίσθητα» έχουν αναπτυχθεί πολεμικά πλοία και υποβρύχια, ενώ έχουν ενισχυθεί τα κλιμάκια των ειδικών δυνάμεων.

Η δύναμη ταχείας αντίδρασης είναι συνεχώς σε επιφυλακή, ορισμένες πολεμικές Μοίρες βρίσκονται σε «πορτοκαλί» συναγερμό για την άμεση απογείωση μαχητικών για προσβολή στόχων και η αντιαεροπορική άμυνα έτοιμη να κλειδώσει οτιδήποτε κινείται στο Αιγαίο.
Το σχέδιο «Βαριοπούλα»
Το παράδειγμα των Ιμίων του 1996 και το σχέδιο «Βαριοπούλα» που διέρρευσε από τουρκικής πλευράς έχουν επίσης ληφθεί υπόψη για την κατάρτιση των σχεδίων δράσης από ελληνικής πλευράς. Οι δε κανόνες εμπλοκής σε ένα βαθμό έχουν αποδεσμευτεί με εντολή του αρχηγού ΓΕΕΘΑ ναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη (σ.σ. αν και για την πλήρη απελευθέρωση της απαιτείται απόφαση του ΚΥΣΕΑ).

Ωστόσο, μέχρι στιγμής, όπως επισημαίνει ανώτατες πηγές του Πενταγώνου δεν παρατηρείται έντονη κινητικότητα από τουρκικής πλευράς, αλλά ορισμένες προκλήσεις γίνονται «σημαία» από τα τουρκικά ΜΜΕ.
Παίζεται δηλαδή ένας «επικοινωνιακός πόλεμος» και γίνονται ψυχολογικές επιχειρήσεις περισσότερο για εσωτερική κατανάλωση. Κανείς όμως δεν γνωρίζει μέχρι που μπορεί να το φτάσει η Άγκυρα.

Αυτός είναι ο λόγος που η Ελλάδα από τη μία αντιδρά με ψυχραιμία, για να μην παίξει το παιχνίδι της Τουρκίας και από την άλλη φροντίζει να είναι επισημαίνει στην Άγκυρα πώς οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι παρούσες και αν απαιτηθεί θα υπερασπιστούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Ενδεικτικό παράδειγμα
Ενδεικτικό παράδειγμα είναι πώς ναι μεν το ερευνητικό σκάφος «Τσεσμέ» βγήκε στο Αιγαίο για έρευνες και αυτό συνιστά πρόκληση γιατί οι Τούρκοι στην περιοχή που δέσμευσαν με τη NAVTEX μεταξύ Θάσου, Σαμοθράκης, Λήμνου και Αγίου Όρους περιλαμβάνουν και ελληνική υφαλοκρηπίδα, από την άλλη ωστόσο δεν είναι βέβαιο πώς το «Τσεσμέ» θα κάνει έρευνες και δεν συνοδεύεται από τουρκικό πολεμικό πλοίο.
http://www.newsfeast.gr/2017/02/green-light-armed-forces-open-fire-turks-imia-athens-greece/

4 σχόλια:

  1. ΠΟΙΑ ΙΜΙΑ;;ΞΕΚΑΡΦΩΜΑ!! Το παιγνίδι θα παιχτεί μεταξύ Ρω, Καστελορίζου και Στρογγύλης Μεγίστης, νησιά τα οποία είναι εκτός αεροπορικού βεληνεκούς της Ελληνικής Αεροπορίας και σχεδόν εφάπτονται των Τουρκικών ακτών!!Τα F16 από Κρήτη, με μικρή αυτονομία καυσίμων, τι μπορούν να κάνουν;;τίποτα απολύτως!! μόνο ρώσικα SU35 μπορούν να παίξουν αποτρεπτικό ρόλο!!!δύσκολα εκεί τα πράγματα!! Στο υπόλοιπο Αιγαίο και στην Θράκη τους έχουμε και δεν μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα οι Τούρκοι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δηλαδή μας λέτε ότι ο Πρωθυπουργός αποδέσμευσε κανόνες εμπλοκής;
    Γιατί μόνο αυτός έχει αυτό το δικαίωμα.
    Δεν το νομίζω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ ΠΟΥ ΦΕΡΑΝ ,ΤΑ SS ΤΩΝ ΤΟΚΟΓΛΥΦΩΝ ΤΙ ΚΑΝΕΙ Ο ΤΑΧΑ ΜΟΥ ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ?
    Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου 2015
    ΜΝΗΜΕΙΩΔΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ: ΒΑΖΕΙ STOP ΣΤΗΝ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΑΡΑΤΥΠΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ!
    http://indobserver.blogspot.gr/2015/09/stop.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 27 Φεβρουαρίου 2017 - 10:41 μ.μ.

    ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΨΉΦΙΣΑΝ ΟΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΤΟ ΤΕΜΕΝΟΣ ΕΊΝΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΔΙΟΤΙ
    1.ΕΚΚΡΕΜΕΙ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΤΕ ΓΙΑ ΠΟΛΕΟΔΟΜΊΚΕΣ ΠΑΡΑΝΟΜΙΕΣ
    2.ΤΟ ΤΈΜΕΝΟΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΤΙΣΤΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥ 300 ΛΑΘΡΟΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΥΣ ΠΟΥ ΠΗΡΑΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ,ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΤΕ ,ΙΘΑΓΈΝΕΙΑ ΤΟΥ ΡΑΓΓΟΥΣΗ !!!!!
    3ΤΟ ΤΕΜΕΝΟΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΤΙΣΤΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΛΑΘΡΟ ΕΙΣΒΟΛΕΙΣ ΔΙΟΤΙ ΤΟ ΣΤΕ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΆΔΑ ΟΠΩΣ ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΛΑΘΡΟΠΑΙΔΑ
    http://indobserver.blogspot.gr/2015/09/stop.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή