Τετάρτη 19 Ιουλίου 2017

ΕΚΤΑΚΤΟ! ΣΚΗΝΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΗΝΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ! ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΥΡΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΡΟΔΟ ΚΑΙ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ! Ο ΠΑΡΑΦΡΟΝΑΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΥΝΟΡΑ. ΠΩΣ ΘΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΝ ΟΙ...ΓΕΡΜΑΝΟΤΣΟΛΙΑΔΕΣ ΤΟΥ ΤΣΙΠΡΑ;

Σκηνικό θερμού επεισοδίου επιχειρεί να στήσει η Άγκυρα, πραγματοποιώντας άσκηση με πραγματικά πυρά ανάμεσα σε Ρόδο και ...

Καστελλόριζο – Σε πλήρη επιφυλακή οι Ένοπλες Δυνάμεις καθώς και όλοι οι στόλοι – Απαράδεκτη πρόκληση η παρενόχληση του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου – Νέο «παραλήρημα» από τον Τούρκο ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου
Για ακόμη μία φορά, η Τουρκία δοκιμάζει τις αντοχές και τα όρια των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αμφισβητώντας στην κυριολεξία τα πάντα σε ό,τι αφορά, αφενός τα κυριαρχικά δικαιώματα της Λευκωσίας εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), αφετέρου τα γεωγραφικά κεκτημένα της Ελλάδας στο Αιγαίο.
Όπως αναφέρει ο Νίκος Μελέτης στο mignatiou.com, με μια νέα απαράδεκτη και προκλητική οδηγία προς ναυτιλλομένους (NAVTEX 710/17), οι Τούρκοι ανακοίνωσαν ότι το σκάφος «Τσεσμέ» (TCG Cesme) θα πραγματοποιήσει επιστημονική έρευνα στο διάστημα 22-25 Ιουλίου «εκτός ξένων χωρικών υδάτων» σε μια περιοχή που ορίζεται από συντεταγμένες που επικαλύπτουν μέρος της ελληνικής περιοχής ευθύνης για έκδοση NAVTEX και αφορούν την ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η περιοχή που βρίσκεται σε διεθνή ύδατα είναι νότια του Καστελλόριζου και μεταξύ Καστελλόριζου και Ρόδου στο τμήμα εκείνο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας το οποίο αμφισβητεί ευθέως η Τουρκία και μάλιστα για σημεία της περιοχής αυτής έχει δημοσιευθεί από το 2012 στην τουρκική Εφημερίδας της Κυβέρνησης «άδεια» παραχώρησης ερευνών στην τουρκική κρατική εταιρία ΤΡΑΟ.
Το Newsbomb.gr έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα μέσω εκτενών και αλλεπάλληλων αναρτήσεων για το πόσο επικίνδυνοι έχουν καταστεί οι τουρκικοί τσαμπουκάδες στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου, με δεδομένο ότι το καθεστώς Ερντογάν επιχειρεί να δημιουργήσει με το «έτσι θέλω» ένα νέο status quo σε ό,τι αφορά το γεωστρατηγικό παιχνίδι.
Μάλιστα, οι Τούρκοι δείχνουν να εκμεταλλεύονται στο μέγιστο βαθμό το γεγονός ότι η διενέργεια «επιστημονικών ερευνών» δεν απαιτεί την προηγουμένη άδεια του παράκτιου κράτους, πάρα μόνο γνωστοποίηση ώστε να εκδοθούν οι απαραίτητες NAVTEX για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας.
Υπό το πρίσμα αυτό, εξηγείται γιατί το «Τσεσμέ» δεν γνωστοποίησε τις έρευνές του στην Ελλάδα και δεν ζήτησε την έκδοση των αναγγελιών από τις ελληνικές αρχές αλλά από τις τουρκικές. Η κίνηση αυτή συνιστά από μόνη της κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας και καθολική αμφισβήτηση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Όμως, οι Τούρκοι δεν σταμάτησαν εκεί. Με την υπ’ αριθμ. ΝΟΤΑΜ Β1899/17, η Άγκυρα εξήγγειλε την πραγματοποίηση άσκησης με πραγματικά πυρά στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα σε Ρόδο και Καστελλόριζο.
Οι ελληνικές αρχές αντέδρασαν χθες και με την ΝΟΤΑΜ Α1716/17 δηλώνοντας ότι μέρος της δεσμευμένης περιοχής βρίσκεται εντός του FIR Αθηνών οπού μόνες αρμόδιες Αρχές είναι οι ελληνικές και συνεπώς την τουρκική άσκηση στο μέρος της που αφορά το FIR Αθηνών είναι παντελώς άκυρη.
Η Τουρκία επέμεινε στην πραγματοποίηση της άσκησης και με την ΝΟΤΑΜ Α3444/17, αμφισβητώντας τα όρια του FIR Αθηνών στην περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου προσθέτοντας μάλιστα ότι η γραμμή από τις συντεταγμένες του Καστελόριζου μέχρι τα σύνορα των δυο χωρών (στον Έβρο) δεν συνιστούν οροθετημένα σύνορα μεταξύ των δυο χωρών, αλλά χρησιμοποιείται μόνο για πρακτικούς λόγους.
Ζητάει και τα ρέστα ο Τσαβούσογλου

Κι ενώ η Άγκυρα έχει κάνει «μπαλάκι» την ένταση ανάμεσα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και την κυπριακή ΑΟΖ, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε ένα νέο «παραλήρημά» του το απόγευμα της Τρίτης (18/07/2017) από τα Κατεχόμενα, κατηγόρησε τη Λευκωσία για «μονομερείς ενέργειες» και είπε χαρακτηριστικά: «Από δω και μπρος θα υπάρξουν άλλες διαδικασίες στην Κύπρο. Δεν είναι σωστό η ελληνοκυπριακή διοίκηση να κάνει μονομερή βήματα. Επειδή για τα αποθέματα στα περίχωρα της Κύπρου έχει δικαιώματα και ο τουρκοκυπριακός λαός».
Και συνέχισε: «Ενώ στο Κραν Μοντάνα διεξάγονταν διαπραγματεύσεις κάνοντας τέτοιο βήμα ο ελληνοκυπριακός τομέας και η Ελλάδα έδειξαν την πραγματική τους πρόθεση. Το σχέδιό τους είναι να παρατείνουν τη διαδικασία και να την αναβάλουν. Απέναντι σε αυτό το βήμα που έκαναν μονομερώς η Τουρκία και η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου δεν θα μείνουν αμέτοχοι, θα κάνουν βήμα μαζί. Δίνοντάς το αυτό ως αφορμή θα εγκαταλείψουν το τραπέζι. Εμείς αυτό το σχέδιο το είδαμε αλλά δεν έγινε όπως ήθελαν. Η διαδικασία στο Κραν Μοντάνα μπλόκαρε εξαιτίας τους και ο γ.γ. έλαβε την απόφαση να μην συνεχίσει με αυτό τον τρόπο».
Μάλιστα, ο κ. Τσαβούσογλου καταλόγισε και... κακή πρόθεση στους Ελληνοκύπριους και πρόσθεσε: «Αφού η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει δικαίωμα τότε γιατί δεν επικεντρώνεσαι στη λύση και κάνεις μονομερείς δραστηριότητες; Αλλά συνήθισαν. Το 2004 στο δημοψήφισμα απέρριψαν το σχέδιο Ανάν. Οι κύριοι τους βράβευσαν, τους πήραν αμέσως στην ΕΕ, και τους κακόμαθαν. Ό,τι και να κάνουν τους στηρίζουν. Τώρα εδώ μια τόσο μικρή πλευρά και στριμώχνουν τη διαδικασία της ΕΕ. Και η ΕΕ τους ενθαρρύνει. Ηταν γνωστές οι παράμετροι για να υπάρξει σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Οι δικές μας κόκκινες γραμμές ήταν γνωστές. Σε αυτό το πλαίσιο θέλαμε να λυθεί. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι ήθελα πολύ να δω το πραγματικό πρόσωπο, ποιες χώρες εντός της ΕΕ κρύβονταν πίσω από το κυπριακό πρόβλημα».
Κατέληξε δε: «Πέραν όμως του Κυπριακού θέλουμε να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας με την ΕΕ και περιμένουμε ειλικρίνεια από τους Ευρωπαίους».

newsbomb.gr (τίτλος: παραλλαγμένος)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου