Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2018

ΚΟΥΓΙΟΥΜΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΠΕΡΙΕΡΓΗ Η ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΑ 8,5 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ!

Περίεργη η συμπεριφορά Αποστολόπουλου για τα 8,5 εκατομμύρια ευρώ

Μεγάλη εντύπωση προκάλεσε στο κοινό αίσθημα η επίμονη άρνηση του...

δημάρχου, να ενημερωθούν οι δημοτικοί σύμβουλοι για το Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα που προσφέρουν στους Δήμους το Υπουργείο Εσωτερικών, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την αντικατάσταση όλου του Ηλεκτροφωτισμού της πόλης με λαμπτήρες LED.

Όπως έχουμε επισημάνει πολλές φορές στο παρελθόν, κάθε φορά που η δημοτική αρχή επέλεγε να κάνει αποσπασματικές αγορές ηλεκτρολογικού υλικού παλιάς τεχνολογίας, το νέο σύστημα που έχει ξεκινήσει ήδη σε αρκετούς δήμους της χώρας με λαμπτήρες led και τηλε-διαχείριση, προσφέρει εξοικονόμηση της τάξεως του 70% βάση των διεθνών προδιαγραφών και της υπάρχουσας εμπειρίας.

Αυτό σημαίνει ότι τα επόμενα 12 χρόνια που θα διαρκέσει το πρόγραμμα, αντί των 13.700.000 ευρώ που θα πληρώσουν με την υπάρχουσα τεχνολογία μέσω τελών, οι δημότες (στους λογαριασμούς της ΔΕΗ), με την νέα τεχνολογία θα εξοικονομήσουν 9.500.0000 ευρώ.

Το κόστος της επένδυσης για την πλήρη αντικατάσταση όλου τους φωτισμού της πόλης μας ανέρχεται στα 2,6 εκ ευρώ το οποίο με το τρέχον επιτόκιο 3,39% της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων σημαίνει 1 εκατομμύριο ευρώ περίπου για τα επόμενα 12 χρόνια.

Και επιτέλους, μετά από τέσσερα χρόνια συνεχών παρεμβάσεων μας για το πρόγραμμα και τις συνεχείς ειδοποιήσεις στην δημοτική αρχή για την τεράστια εξοικονόμηση ενέργειας που θα εξασφαλίσουμε στους δημότες, συν τις δυνατότητες εφαρμογών Έξυπνης Πόλης που συνδέονται με το σύστημα τηλε-διαχείρισης, εκείνη αποφάσισε να φέρει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο επιφυλάσσοντας μας όμως μια τεράστια δυσάρεστη έκπληξη!

Έφερε στο δημοτικό συμβούλιο έναν Σύμβουλο, ανταγωνιστή ουσιαστικά του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων που αντί των 9,5 εκατομμυρίων ευρώ μείον τους τόκους 8,5 εκατομμυρίων ευρώ, προέβλεπε ελάχιστο όφελος για το δήμο 1,8 εκατομμυρίων ευρώ.

Είναι σαφές ότι δεν μπορεί τα 9,5 εκατομμύρια να αποδοθούν όλα στους δημότες διότι η επένδυση περιλαμβάνει κι άλλες δαπάνες. Από εκεί και πέρα όμως από τα 9,5 εκ. μέχρι το 1,8 εκ. ευρώ η απόσταση είναι τεράστια για να χαρακτηριστεί και επωφελής.

Επιπλέον, η μελέτη που έφερε ο κ. Αποστολόπουλος είχε πολλές ανακρίβειες και αυθαίρετες παραδοχές.

-Πρώτα από όλα είχε ξεχάσει να συνυπολογίσει το ΦΠΑ αρκετών εκατομμυρίων ευρώ.

-Για να αποδείξει όφελος για το δήμο προβλέπει εντελώς αυθαίρετα σταθερή ετήσια αύξηση κατανάλωσης ενέργειες.

-Εντόπιζε ρίσκο για το δήμο σε περίπτωση που επέλεγε την χρηματοδότηση από το Παρακαταθηκών και Δανείων πράγμα εντελώς αναληθές, αφού υπάρχει εγγύηση καλής λειτουργίας.

-Σημείωνε ότι στην περίπτωση που επιλεγόταν η χρηματοδότηση του ΤΠΔ θα χρειαζότανε πρόσληψη προσωπικού πράγμα επίσης αναληθές, αφού ο εντοπισμός βλαβών γίνεται με τηλεματική και αποκατάσταση από τον ανάδοχο του έργου βάση εγγύησης.

-Συνέκρινε ανομοιογενή στοιχεία και διαφορετικούς όρους μεταξύ των δύο σεναρίων.

Με λίγα λόγια η πρόταση του δημάρχου ήταν, παρά το γεγονός ότι το έργο αποσβένεται σε 3,5 χρόνια, ο δήμος να συνεχίσει να πληρώνει τον σύμβουλο και τον ανάδοχο του έργου επί 12 χρόνια.

Όλα όμως τα παραπάνω δεν έχουν τόσο μεγάλη σημασία. Οποιοσδήποτε δήμαρχος και ειδικά ένας νεοφώτιστος όπως ο κ. Αποστολόπουλος θα μπορούσε να κάνει μια λάθος εκτίμηση ή να ξεγελαστεί από κάποιον από τους εκατοντάδες πωλητές εταιρειών που επισκέπτονται τα δημαρχεία και βέβαια παρουσιάζουν τα πράγματα όπως τους βολεύουν.

Το μείζον θέμα είναι η σπουδή του κ. Αποστολόπουλου να πάρει γρήγορα απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο και η επίμονη άρνηση του, όχι μόνο να μην εξετάσει την άλλη άποψη, αλλά ούτε καν να ακούσει τι λένε το Υπουργείο Εσωτερικών, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, παρά το γεγονός ότι του επισημάνθηκε πολλές φορές ότι το να δεσμεύσει 9,5 εκατομμύρια ευρώ για τα επόμενα 12 χρόνια και αντί να τα επιστρέψει στους δημότες, να τα χαρίσει σε κάποιους ιδιώτες που βγάζουν μεροληπτικές μελέτες, είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα.

Ατυχής στιγμή βέβαια και για τους δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας που αρνήθηκαν να ενημερωθούν, προκειμένου να διαχειριστούν επ’ ωφελεία των δημοτών τα 9,5 εκατομμύρια ευρώ. Δυστυχώς και αυτοί δεν διάβασαν τι ψήφισαν!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου