Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ



Παρεμβάσεις – Προτάσεις
του
Κώστα – Πολυχρόνη Τίγκα
Δημοτικού Συμβούλου Παπάγου – Χολαργού

          Στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο, στις 27 Ιουνίου 2012, και προ Ημερησίας Διατάξεως έθεσα το θέμα της δημιουργίας και στο Δήμο μας Κοινωνικού Φαρμακείου. Πιστεύω ακράδαντα ότι μετά την πρότασή μου για τη δημιουργία Κοινωνικού Παντοπωλείου και η οποία όπως γνωρίζω προχωρά, το επόμενο ζήτημα θα έπρεπε να είναι η δημιουργία Κοινωνικού Φαρμακείου.
Προσεγγίζοντας με ιδιαίτερη κοινωνική ευαισθησία τους πραγματικά αναξιοπαθούντες συνανθρώπους μας και με σκοπό να τους προσφέρουμε ότι περισσότερο μπορούμε σαν Δήμος, έκανα την παρακάτω Παρέμβαση – Πρόταση.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ
                                                           
        Είναι πλέον γνωστό σε όλους μας πως στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται στην Ελληνική κοινωνία με τις απολύσεις, την εργασιακή εφεδρεία, την ανεργία, τη φτώχεια, τη μείωση μισθών και συντάξεων και την οικονομική κρίση γενικότερα, σημαντικά κοινωνικά στρώματα οδηγούνται σε συνθήκες εξαθλίωσης και πρωτοφανούς οικονομικής δυσπραγίας, φαινόμενα πρωτοφανή για τη χώρα μας τα τελευταία 40 χρόνια.
       Ως Τοπική Αυτοδιοίκηση, έχουμε το ηθικό και κοινωνικό καθήκον, να λειτουργήσουμε ως ανάχωμα στην οικονομική εξαθλίωση,  προστατεύοντας όσο γίνεται πρώτα και πάνω απ’όλα την υγεία των συνδημοτών μας. Ο δήμος μας, όπως και άλλοι δήμοι, αλλά και άλλοι κοινωνικοί φορείς που είναι  οι πιο κοντινοί στον πολίτη, οφείλουν  να αναλάβουν πρωτοβουλίες και κοινωνικά προγράμματα που θα βοηθήσουν στην προστασία της υγείας του.
       Ζούμε σε μια εποχή που η φτώχεια και η ανέχεια δυστυχώς έχουν έρθει στο προσκήνιο. Έτσι μετά το Κοινωνικό Παντοπωλείο που πρότεινα, είναι καιρός να ασχοληθούμε με  το Κοινωνικό Φαρμακείο που  προορίζεται να χαρίσει χαμόγελα και ελπίδες στους αναξιοπαθούντες πολίτες του Δήμου μας. Κινούμενοι από μια πολύ ισχυρή θέληση  και αλληλεγγύη μα πάνω απ΄ όλα με αγάπη και φροντίδα, το Κοινωνικό Φαρμακείο θα περιθάλπει εκατοντάδες συνανθρώπους μας.
       Σήμερα  υφίστανται ένδεκα Κοινωνικά Φαρμακεία σε όλη την Ελλάδα και πιο συγκεκραμένα είναι:
       •   Κοινωνικό Φαρμακείο Δήμου Αθηναίων.
       •   Κοινωνικό Φαρμακείο Αλληλεγγύης στην Ηλιούπολη
       •   Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού
       •   Κοινωνικό Ιατρείο - Φαρμακείο Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης
       •   Κοινωνικό Φαρμακείο Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος
      
•   Κοινωνικό Φαρμακείο Δήμου Πατρέων
          Κοινωνικό Φαρμακείο Σερρών
     
 •   Κοινωνικό Ιατρείο- Φαρμακείο Κιλκίς "Αθανάσιος Τηλιακός"
       •   Κοινωνικό Φαρμακείο Χανίων
       
•   Εθελοντικό Ιατρείο – Φαρμακείο  Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ρεθύμνης.
      
•   Ιατρείο-Φαρμακείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Πρεβέζης.
       Πιστεύω ακράδαντα πως το «Κοινωνικό Φαρμακείο» πρέπει να είναι μέσα στις πρωτοβουλίες του νέου δήμου Παπάγου-Χολαργού. Μάλιστα ως καταλληλότερος χώρος νομίζω ότι θα πρέπει να είναι τα υφιστάμενα Δημοτικά Πολυϊατρεία ανά ένα σε Χολαργό και Παπάγο.             Πριν από λίγες ημέρες ενημερώθηκα λεπτομερώς από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο και τη Φαρμακοποιό του Κοινωνικού Φαρμακείου Ηλιούπολης. Εκτός της γενικής ενημέρωσης, προσφέρθηκαν να βοηθήσουν στην περίπτωση που αποφασίσουμε να κάνουμε κι εδώ κάτι ανάλογο.
      Η συγκέντρωση των φαρμάκων θα γίνεται μετά από ανακοίνωση-πρόσκληση που θα απευθύνεται σε όλους όσους δύνανται να βοηθήσουν και επιθυμούν να γίνουν σύμμαχοι στην προσπάθεια που κάνει ο Δήμος μας να στηρίξει έμπρακτα τους συμπολίτες μας που βρίσκονται σε ανάγκη. Χρειάζεται ό,τι φάρμακο μας περισσεύει, που  απαραιτήτως ΔΕΝ είναι ληγμένο, έστω και αν η συσκευασία είναι ανοικτή και ελλιπής. Εξαιρούνται σιρόπια και αλοιφές που θα  πρέπει οπωσδήποτε να είναι κλειστά.
        Απαιτείται ακόμη η ύπαρξη εθελοντή φαρμακοποιού, ο οποίος θα ασχολείται αποκλειστικά με τον έλεγχο των φαρμάκων που συγκεντρώνονται, έλεγχο που θα αφορά στην κατάστασή τους και στην ημερομηνία λήξεως, την ταξινόμησή τους  και με τη χορήγηση των φαρμάκων η οποία σε πολλές περιπτώσεις θα γίνεται με βάση την περιεχόμενη δραστική ουσία και όχι την ονομασία του.
        Δικαιούχοι θα πρέπει να είναι οι  Ανασφάλιστοι  που έχουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά,  οι Άποροι, που διαθέτουν Βιβλιάριο Απορίας από την Κοινωνική Πρόνοια και οι  Άνεργοι, που έχουν κάρτα ανεργίας του Ο.Α.Ε.Δ, και δεν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας.
       Όσοι ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες θα περνούν από ειδική επιτροπή του Δήμου, στην οποία μάλιστα προτείνω να μετέχει και η Αντιπολίτευση, προκειμένου να αξιολογηθούν αν εμπίπτουν σε κάποια από τις παραπάνω  κατηγορίες και να τους δοθεί κάρτα με κωδικό αριθμό, ώστε να εξυπηρετούνται από το Κοινωνικό Φαρμακείο.

      Εκτιμώ πως μια τέτοια κίνηση μπορεί να ενεργοποιήσει κοινωνικές δυνάμεις της περιοχής, να αναπτύξει το αίσθημα ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ που είναι επιθυμητό ζητούμενο τις δύσκολες μέρες που τόσοι και τόσοι συνάνθρωποί μας βιώνουν.

       Προτείνω να συσταθεί το « Κοινωνικό Φαρμακείο » με πρωτοβουλία του Δήμου μας. Είμαι βέβαιος ότι θα εξυπηρετήσει αρκετούς δημότες μας και σαφέστατα θα αποτελέσει ένα πολύ μεγάλο βήμα μπροστά στην Κοινωνική πολιτική της Δημοτικής Αρχής.


        Το πρόβλημα είναι σοβαρό και η αντιμετώπισή του θέλει ισχυρή βούληση που πιστεύω ότι θα την επιδείξετε.
     Παρακαλώ για τις ενέργειές σας και την ενημέρωση εντός μηνός όπως προβλέπεται από τον κανονισμό.





   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου