Κυριακή 12 Αυγούστου 2012

ΜΑΡΚΟΣ ΣΕΦΕΡΛΗΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΒΙΩΝΕΙ ΜΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΣΚΛΑΒΙΑ!


«Στον Πρωθυπουργό και στο πολιτικό σύστημα, λέω μόνο μια λέξη: Ντροπή για εδώ που μας έφτασαν»

* «Οι Τούρκοι στα συμβόλαιά τους έχουν απαγορεύσει με όρους, την μεταγλώττιση των έργων τους γιατί θέλουν να ακούγεται η τούρκικη γλώσσα και να κάνουν έτσι την προπαγάνδα τους»
* «Ήδη πιο μεγάλοι σε ηλικία συμπατριώτες μας άρχισαν και καταλαβαίνουν την τούρκικη γλώσσα χωρίς να χρειάζεται να διαβάζουν τους υπότιτλους του σήριαλ που βλέπουν»
* «Tα μέτρα που πάει να επιβάλλει ο κ. Σαμαράς είναι σαν να λέει ότι θέλει να αποτελειώσει τη χώρα αυτή και τους πολίτες της»
* «Ακούμε διάφορα σενάρια, για προδοσία σε βάρος της Πατρίδας από πολιτικούς ανθρώπους. Πολύ φοβάμαι ότι τείνουν να αποδειχθούν τα σενάρια αυτά, αλλά σίγουρα η χώρα δεν ήρθε τυχαία σε αυτό το σημείο»
* «Στην παράσταση δεν κάνω πολιτική καταγγελία ή κήρυγμα. Αλλά λέω αυτά που θέλουν να πουν οι ίδιοι οι θεατές αλλά δεν τους δίνεται το βήμα»
* « Είμαι αντίθετος με όσους ασχολούνται με την πολιτική και παράλληλα έχουν και το επάγγελμα του ηθοποιού»
Ο Μάρκος Σεφερλής για μια ακόμη φορά δίνει ρεσιτάλ γέλιου στο θέατρο «Δελφινάριο». Στα θεατρικά σκετς της επιθεώρησης «Τρόι Στόρυ 30 χρόνια τώρα» ενσαρκώνει 9 ρόλους!  Δεκαοκτώ συνολικά ηθοποιοί και χορευτές στελεχώνουν τον επιθεωρησιακό θίασο, ο οποίος σημειώνει μεγάλη επιτυχία το φετινό καλοκαίρι. Οι παραστάσεις στο θέατρο του Πειραιά θα συνεχιστούν έως τις 23 Σεπτεμβρίου. Αμέσως μετά, από τις 28/9 μέχρι τις 18 Οκτωβρίου, ο θίασος θα βρίσκεται στην Κύπρο όπου θα δίνει παραστάσεις στο ενθουσιώδες κοινό των Κυπρίων αδελφών μας.
Τον χειμώνα, ο δημοφιλής ηθοποιός θα ανεβάσει στις κινηματογραφικές αίθουσες την πρώτη του ταινία με τίτλο «Χαλβάη 5-0». Έργο στο οποίο επίσης θα ενσαρκώνει πολλούς κωμικούς ρόλους με ανατροπή λόγου και εικόνας. 

Αποκλειστική συνέντευξη στον 
Μάκη Βραχιολίδη
Φίλες και φίλοι, ο αγαπημένος ηθοποιός των Ελλήνων, ο χαρακτηρισθείς ως διάδοχος μεγάλων κωμικών, όπως του αείμνηστου Μουστάκα ή του Κώστα Βουτσά, ο καλλιτέχνης που υποδύεται 9 με 10 ρόλους σε κάθε παράσταση, ο εκπληκτικός Μάρκος Σεφερλής, είναι κοντά στην «Ελεύθερη Ώρα» και μιλάει για όλους και για όλα. Αφού διευκρινίζει ότι δεν πρόκειται να γίνει ποτέ πολιτικός, ο δημοφιλής καλλιτέχνης, ίσως για πρώτη φορά εκπέμπει έντονα πολιτικό λόγο, κάτι που άλλωστε κάνει και στην  παράσταση «Τρώει Στόρυ 30 χρόνια τώρα», η οποία θριαμβεύει το φετινό καλοκαίρι στο «Δελφινάριο». «Δεν κάνω πολιτική καταγγελία ή κήρυγμα, αλλά την αντίστασή μου και  λέω αυτά που θέλουν να πουν οι ίδιοι οι θεατές αλλά δεν τους δίνεται το βήμα», διευκρινίζει ο Μάρκος Σεφερλής, μεμφόμενος έντονα τον Πρωθυπουργό αλλά και το πολιτικό σύστημα που άφησε την χώρα και τον λαό να φτάσει σε αυτό το απελπιστικό σημείο. Ιδιαίτερη αξία έχουν όσα επισημαίνει ο ηθοποιός για τη νέου τύπου σκλαβιά που βιώνουν οι Έλληνες από τους Τούρκους, μέσω των τουρκικών σήριαλ που σαρώνουν τα τηλεοπτικά κανάλια και στα οποία οι Τούρκοι παραγωγοί έχουν βάλει  ρήτρες που διευκολύνουν την προπαγάνδα και την πλύση εγκεφάλου στην οποία στοχεύουν. Ο αγαπημένος καλλιτέχνης δεν παραλείπει να κριτικάρει και τον συνάδελφό του Παύλο Χαϊκάλη αλλά και όσους συναδέλφους του μπήκαν στην Βουλή. «Δεν μπορούν να παίζουν παράσταση στον Έβρο και την άλλη μέρα να νομοθετούν στην Βουλή», υπογραμμίζει ο Μάρκος Σεφερλής, τονίζοντας ότι όσοι ηθοποιοί έχουν μπει κατά καιρούς στο Κοινοβούλιο δεν έκαναν τίποτε για το επάγγελμα του ηθοποιού. Πάντως ο ταλαντούχος-μεγάλος ηθοποιός, δεν χάνει την αισιοδοξία και το χιούμορ του και πιστεύοντας σε ένα καλύτερο αύριο, καλεί και τους απογοητευμένους, «να δώσουμε όλοι μαζί ενωμένοι την μάχη για να αλλάξουμε την Ελλάδα». 
Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Μάρκο νομίζω ότι πρέπει να ανακηρυχθείς ως ο «άνθρωπος της χρονιάς». Μέσα στην γενική καταχνιά και κατάθλιψη που υπάρχει στην κοινωνία, εσύ επιμένεις να χαρίζεις γέλιο στον κόσμο. Ξεχωρίζεις σαν τη μύγα μέσα στο γάλα.

ΣΕΦΕΡΛΗΣ: Απλά, είμαι συνεπής σε αυτό που κάνω. Ο στόχος μου είναι αυτός, όχι βέβαια να χαρακτηριστώ «άνθρωπος της χρονιάς», ούτε το κάνω για να ξεχωρίσω, αλλά μέσα από τη μιζέρια, την κρίση που όλοι βιώνουμε, θέλω να κάνω τον κόσμο να ξεφύγει από αυτή. Χρόνια κάνουμε μεγάλες παραγωγές, αλλά φέτος, όπως διαπιστώνει και ο κόσμος, είναι η πιο μεγάλη μας παραγωγή. Για μια ακόμη φορά, ήθελα να πάω κόντρα στο κατεστημένο και να δώσω μεγάλο βάρος στην φαντασμαγορική παραγωγή, πέρα από το γέλιο και τα επιθεωρησιακά νούμερα όπου προσπαθώ να κάνω το καλύτερο. Τα σκηνικά και τα κουστούμια είναι περισσότερα από κάθε άλλη φορά, πιο εντυπωσιακά. Ο κόσμος αυτό το εκτιμάει, σε συνδυασμό βέβαια με το γέλιο που προσφέρουμε, εγώ και οι συνεργάτες μου. Είμαστε σε μια εποχή δύσκολη που ο κόσμος δεν έχει πια την πολυτέλεια να πάει σε δύο και τρία θεάματα.

Παρά την οικονομική κρίση, το «Δελφινάριο» είναι γεμάτο. Η κρίση δεν αγγίζει τον Σεφερλή;

ΣΕΦΕΡΛΗΣ: Η κρίση αγγίζει το θέαμα και είναι λογικό. Το θέατρο θεωρείται πλέον είδος πολυτελείας . Ο κόσμος κοιτάζει πρώτα να φάει, να ντυθεί, να πάει τα παιδιά του σχολείο, να αγοράσει τα απαραίτητα, αλλά επειδή θέλει και να ψυχαγωγηθεί  και σε μια εποχή που η τηλεόραση δεν προσφέρει τίποτα, μόνο τούρκικα σήριαλ, θέλει να ακούσει ελληνικά. Άρα, θα επιλέξει κάποιο θέαμα εκτός σπιτιού. Θα πάει λοιπόν εκεί που ξέρει ότι θα περάσει καλά, δεν θα τον κοροϊδέψουν, τα λεφτά του θα πιάσουν τόπο και θα το ευχαριστηθεί.

Έχεις γυρίσει πλέον εκατοντάδες παραστάσεις. Από την σκηνή όπου βρίσκεσαι, βλέπεις την κατήφεια, την απογοήτευση στο πρόσωπο των θεατών; Πασχίζεις περισσότερο για να τους κάνεις να γελάσουν;

ΣΕΦΕΡΛΗΣ: Όχι, δεν έχω καταλάβει κάτι τέτοιο. Ίσως σε αυτό παίζει ρόλο ότι από την αρχή τους βάζω στο «τρυπάκι» ότι «εδώ ήρθατε να διασκεδάσετε», ίσως το γεγονός ότι έρχονται προδιατεθειμένοι να γελάσουν και είναι κάτι που το βλέπουν από τα πρώτα λεπτά της παράστασης. Κάνω πλάκα και συμμετέχω μαζί με το κοινό σε αυτή. Βεβαίως, ο κόσμος βλέπει τον Σεφερλή να  δίνει την ίδια ενέργεια, την ίδια διάθεση και όχι έναν καλλιτέχνη επηρεασμένο από την κρίση. Το ίδιο ισχύει και με τους συνεργάτες μου. Όλοι δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους επί σκηνής, οπότε επηρεάζεται θετικά και το κοινό.  Και αυτό το μεταδίδουμε στον κόσμο. Έτσι νομίζω, οπότε δεν έχω διαπιστώσει ο κόσμος είναι πιο δύσκολος από άλλες χρονιές.

Μήπως στη προσπάθειά σου, βοηθούν και οι πολιτικοί; Μήπως δηλαδή με τα όσα διαδραματίζονται τον τελευταίο καιρό, με πρωταγωνιστές τους πολιτικούς, σού πρόσφεραν …έτοιμο υλικό για να ετοιμάσεις τα επιθεωρησιακά σκετς;

ΣΕΦΕΡΛΗΣ: Είναι αλήθεια ότι ειδικά φέτος, τα σκετσάκια έχουν πλούσια πολιτική επικαιρότητα, κάτι που εγώ δεν έκανα τόσα χρόνια. Έκανα τηλεοπτική ή κοινωνική σάτιρα αλλά όχι πολιτική. Βλέπω όμως, ότι ο κόσμος τη ζητάει την πολιτική σάτιρα και να σου πω την αλήθεια, ήρθε μόνη της. Τα γεγονότα που συνέβησαν στον πολιτικό βίο, ήταν αυτά που με ώθησαν να βάλω τέτοιες πινελιές μέσα στα νούμερα. Υπογραμμίζω, ότι τα νούμερα δεν είναι αμιγώς πολιτικά αλλά έχουν πολιτική χροιά και πολιτικές αναφορές. Εγώ δεν βγαίνω να κάνω πολιτική καταγγελία ή κήρυγμα. Είναι πράγματα που θέλουν να πουν και οι ίδιοι οι θεατές αλλά δεν τους δίνεται το βήμα. Γι’ αυτό και πέφτει στην παράσταση τόσο πολύ χειροκρότημα. Ο κόσμος έρχεται και μου εκφράζει τα συναισθήματα χαράς και  συγκίνησης που τον διακατέχουν στο τέλος της επιθεώρησης. «Γελάσαμε αλλά κλάψαμε κιόλας», λένε. Όλα τα συναισθήματα είναι θεμιτά αρκεί να είναι αληθινά. Ούτε αυτά που λέω στην παράσταση είναι «δήθεν». Αυτά που λέω, τα πιστεύω. Πιστεύω ότι είναι στο χέρι μας να αλλάξει η Ελλάδα, γιατί εμείς βγάζουμε τους πολιτικούς που βγάζουμε και αφού είδαμε πού οδήγησαν την χώρα στην καταστροφή πάλι τους ξαναψηφίσαμε. Σαν να παίρνεις ένας διευθυντή σε μια εταιρεία, στην πάει κατά διαόλου κι εσύ τον πληρώνεις με τα διπλά λεφτά!
Ο δημοφιλής ηθοποιός, διαβάζοντας την "Ελεύθερη Ώρα"

Η κρίση έχει χτυπήσει και τον καλλιτεχνικό χώρο, το είπες άλλωστε προηγουμένως. Δεν υπάρχουν πια ελληνικά σήριαλ με Έλληνες ηθοποιούς αλλά από τις τηλεοράσεις μας κάνουν παρέλαση τα τούρκικα σήριαλ. Τι έχεις να πεις γι’ αυτό και ως Έλληνας αλλά και ως ηθοποιός;

ΣΕΦΕΡΛΗΣ: Ως ηθοποιός με στεναχωρεί πάρα πολύ, διότι πολλοί συνάδελφοί μου δεν έχουν πια δουλειά και πολλοί τηλεθεατές δεν μπορούν να ψυχαγωγηθούν με ελληνικές σειρές. Ως Έλληνας, με θλίβει το γεγονός, διότι σε μια χώρα σαν την Ελλάδα με μεγάλη ιστορία, που έζησε την σκλαβιά την τουρκική και οι Έλληνες κατάφεραν να ελευθερωθούν, στην ουσία τώρα βιώνουμε μια δεύτερη τουρκική σκλαβιά. Πιστεύω ότι αυτό δεν είναι τυχαίο. Οι Τούρκοι κάνουν προπαγάνδα με αυτά τα σήριαλ, έχουν καταφέρει να μπουν σε πολλές χώρες, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε μας τα τουρκικά σήριαλ είναι σε μεγαλύτερο ποσοστό. Απ’ όσο μάλιστα ξέρω, στα συμβόλαιά τους έχουν απαγορεύσει με όρους, να μην μεταγλωττίζονται στην γλώσσα της κάθε χώρας. Μόνον με υπότιτλους δίνονται τα τούρκικα σήριαλ, σε σημείο που σήμερα στην Ελλάδα ο κόσμος έχει συνηθίσει στο άκουσμα της τούρκικης γλώσσας. Υπάρχει μάλιστα νούμερο στην παράστασή μας, με την «Λάλε», όπου κάνουμε κάποιες παραφράσεις των τούρκικων λέξεων και από κάτω γίνεται χαμός, διότι η τούρκικη γλώσσα τους έχει γίνει  αποδεκτή από τα αυτιά του κόσμου! Πρέπει  μάλιστα να σου πω ότι πιο μεγάλοι σε ηλικία άνθρωποι που βλέπουν τα τούρκικα σήριαλ, διότι δεν έχουν τι άλλο να δούνε, έχουν αρχίσει και καταλαβαίνουν τούρκικα. Αρχίζουν και καταλαβαίνουν την τούρκικη γλώσσα χωρίς να χρειάζεται να διαβάζουν τους υπότιτλους! Αυτό είναι απίστευτο που γίνεται. Θλίβομαι σαν Έλληνας. Δεν είμαι ούτε ρατσιστής, ούτε ισχυρίζομαι να μην υπάρχουν. Η αγορά είναι ανοιχτή, μπορούν να πουλάνε όπως πουλάμε κι εμείς σε άλλες χώρες σήριαλ, αλλά εδώ το πράγμα έχει παραγίνει. Δεν γίνεται για να ψυχαγωγηθεί ο Έλληνας, γίνεται για να κατακτηθεί ο Έλληνας με έναν διαφορετικό τρόπο.

Σε λίγες ημέρες η κυβέρνηση αναμένεται να πάρει μέτρα 11,5 δις ευρώ σε βάρος των Ελλήνων. Ως Έλληνας και ως καλλιτέχνης, εάν είχες απέναντί σου τον Πρωθυπουργό, θα του έλεγες κάτι;

ΣΕΦΕΡΛΗΣ: Όλα όσα γίνονται, όσες αυτοκτονίες μαθαίνουμε ή δεν μαθαίνουμε, η κατάντια του κόσμου που πλέον έχει βγει στους δρόμους και ψάχνει στα σκουπίδια είναι η απάντηση στον Πρωθυπουργό. Σαν Έλληνας, σαν καλλιτέχνης, προσπαθώ να κάνω την αντίστασή μου πάνω στην σκηνή όπου μου δίνεται η δυνατότητα να πω κάποια πράγματα, όχι ως μορφή κηρύγματος αλλά για να αφυπνίσω την συνείδηση του ελληνικού λαού. Στον Πρωθυπουργό τον ίδιο αλλά και σε όλο το πολιτικό σύστημα, θα ήθελα να πω μόνο μια λέξη: Ντροπή για εδώ που μας έφτασαν, γιατί ο Έλληνας δεν αξίζει αυτή την κατάσταση. Είμαστε λαός έξυπνος, δραστήριος, διαφορετικός από τους άλλους λαούς και ίσως είναι αυτό που ενοχλεί: το ότι δηλαδή μπορούμε και διασκεδάζουμε, ενώ οι άλλοι δεν το έχουν αυτό. Είμαστε λαός με ελεύθερο πνεύμα, έχουμε αποδείξει τις ικανότητές μας και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Λέω λοιπόν «ντροπή», διότι οι πολιτικοί μας άφησαν να συμβεί αυτό. Ακούμε διάφορα σενάρια, για προδοσία σε βάρος της Πατρίδας από πολιτικούς ανθρώπους, πολύ φοβάμαι ότι τείνουν να αποδειχθούν τα σενάρια αυτά, αλλά σίγουρα η χώρα δεν ήρθε τυχαία σε αυτό το σημείο. Σίγουρα πρόκειται για προδοσία, σίγουρα επέτρεψαν να γίνει αυτό και τα μέτρα αυτά που πάει να επιβάλλει ο κ. Σαμαράς είναι σαν να λέει ότι θέλουμε να αποτελειώσουμε τη χώρα αυτή και τους πολίτες της. Ο κόσμος δεν αντέχει άλλο, το βλέπουμε, το ζούμε…

Θα μπορούσε όμως ο Πρωθυπουργός, ο κ. Σαμαράς, να σου αντιτείνει ότι “Μάρκο Σεφερλή είσαι έξω από το χορό και λες πολλά τραγούδια. Έλα μέσα”. Εάν υποθέσουμε ότι έμπαινε στον χορό που χορεύει η κυβέρνηση, ο Μάρκος Σεφερλής και είχε να αντιμετωπίσει την τρόικα που πιέζει για τα μέτρα των 11,5 δις ευρώ, θα έπαιρνε γενναία απόφαση;

ΣΕΦΕΡΛΗΣ: Ο Σεφερλής θα έπαιρνε γενναία απόφαση. Το ερώτημα είναι αν οι της τρόικας θα τον αφήνανε να την υλοποιήσει. Πιστεύω ότι όλη η πολιτική ηγεσία της χώρας θα έπρεπε ενωμένη να σταθεί ενάντια σε αυτούς και να εκπροσωπήσει τον ελληνικό λαό, προβάλλοντας αντίσταση. Και δεν το κάνει. Κάποια στιγμή, την αντίσταση θα την κάνει ο ίδιος ο ελληνικός λαός. Θα ξεχειλίσει το ποτήρι και θα γίνουν ακραία φαινόμενα. Έχουμε τόσες αυτοκτονίες, αλλά πιστεύω κάποια στιγμή θα αλλάξει το τοπίο και θα γίνουν πιο ακραία πράγματα.

Πολλοί συνάδελφοί σου, στις τελευταίες εκλογές τόλμησαν και ανακατεύθηκαν ενεργά με την πολιτική. Όπως για παράδειγμα ο Παύλος Χαϊκάλης. Τι πιστεύεις ότι ήταν αυτό που ώθησε έναν καλλιτέχνη αυτού του βεληνεκούς να γίνει βουλευτής. Θα έκανες εσύ κάτι ανάλογο;

ΣΕΦΕΡΛΗΣ: Για να ξεκαθαρίσω τη θέση μου, εγώ δεν θα το έκανα ποτέ. Πιστεύω ότι ο καλλιτέχνης πρέπει να μένει στην συνείδηση του κόσμου γι’ αυτό για τον οποίο τον ξέρει και τον αγαπάει. Είναι όπως ένα βιβλίο που έχεις διαβάσει και έχεις μια εικόνα γι’ αυτό, αλλά άμα το δεις να μεταφέρεται σε ταινία, σου «χαλάει» ότι έχεις φτιάξει με το μυαλό σου, έτσι πιστεύω ότι είναι και ο καλλιτέχνης: δεν πρέπει να τσαλακώνει την εικόνα που έχει φτιάξει γι΄ αυτόν, το κοινό. Τώρα, δεν ξέρω για ποιο λόγο το έκανε ο Χαϊκάλης και όλοι οι καλλιτέχνες που βάζουν κατά καιρούς υποψηφιότητα βουλευτή, δεν μπορώ να είμαι στο μυαλό τους. Επιπλέον, είμαι αντίθετος με όλους όσους ασχολούνται με την πολιτική και παράλληλα έχουν και το επάγγελμα του ηθοποιού. Όταν ψηφίζονται από τον ελληνικό λαό, ψηφίζονται για να τον υπηρετούν. Πρέπει να είναι στην Βουλή να ψηφίζουν νομοσχέδια κ.λ.π. Δεν μπορεί ένας ηθοποιός που είναι στον Έβρο και παίζει παράσταση, την άλλη μέρα να είναι στην Βουλή, που δεν θα είναι. Από την άλλη, το παράπονό μου ως ηθοποιός, είναι ότι όσοι συνάδελφοί μου εξελέγησαν βουλευτές, δεν έκαναν τίποτε για το επάγγελμα το δικό μας, του ηθοποιού. Προφανώς δεν τους αφήσανε. Με ενοχλεί που τους χρησιμοποιούν για να μαζέψουν ψήφους επειδή είναι γνωστά πρόσωπα και ο κόσμος ψηφίζει τους δημοφιλείς κι από ‘κει και περα δεν τους δίνουν σημασία, δεν ακούνε τους ηθοποιούς-βουλευτές.

Η απελπισία και η κατάθλιψη έχει οδηγήσει και ανθρώπους του καλλιτεχνικού χώρου στην αυτοκτονία. Θυμόμαστε πριν από λίγο καιρό την αυτοκτονία ενός μουσικού που έπεσε μαζί με την μάνα του, από την ταράτσα της πολυκατοικίας τους. Τι θα είχες να πεις στους ανθρώπους εκείνους που είναι στα όρια της αυτοκτονίας ώστε να μην φτάσουν στο απονενοημένο διάβημα;

ΣΕΦΕΡΛΗΣ: Προσωπικά, την αυτοκτονία την θεωρώ δειλία. Οι άνθρωποι αυτοί. μη βλέποντας φως στο τούνελ, τη θεωρούν ως έσχατη λύση. Πιστεύω όμως ότι πρέπει να παλεύουμε συνεχώς στη ζωή μας. Όλοι κατά καιρούς έχουμε φτάσει στα όρια απόγνωσης, αλλά το να πεις “εγώ τελειώνω εδώ και αφήνω πίσω μου τους άλλους να βγάλουν το φίδι από την τρύπα”, είτε συγγενείς είναι αυτοί είτε η ίδια η οικογένεια, αυτό είναι δειλία. Πρέπει να μείνουμε εδώ να το παλέψουμε και να έχουμε πάντα την ελπίδα και την πίστη ότι κάποια στιγμή θα αλλάξουν προς το καλύτερο τα πράγματα. Κι εγώ μέσα από τις παραστάσεις μου αφήνω ένα μήνυμα αισιοδοξίας ότι κάτι διαφορετικό, κάτι καλύτερο μπορεί να συμβεί. Είναι όμως και δικό μας θέμα να αλλάξουμε την χώρα αυτή.

Το 2012 εξελίσσεται σε μαύρη χρονιά για τον καλλιτεχνικό χώρο. Μεγάλα ονόματα που υπηρέτησαν την τέχνη του θεάτρου ή του κινηματογράφου, δεν είναι πια κοντά μας. Μένει όλο και πιο ορφανός ο χώρος;

ΣΕΦΕΡΛΗΣ: Είναι αλήθεια ότι φτωχαίνει ο χώρος. Όμως, όσοι έφυγαν, με τελευταίο τον Θύμιο Καρακατσάνη άφησαν γερά θεμέλια πίσω τους. Και πρέπει να σου πω ότι υπάρχει συνέχεια. Υπάρχουν καλοί καινούργιοι ηθοποιοί αλλά δεν τους δίνεται η ευκαιρία να δείξουν περισσότερο το ταλέντο τους. Η ζωή συνεχίζεται και η τέχνη συνεχίζεται.

Η ζωή στην Πατρίδα μας πώς βλέπεις να συνεχίζεται;

ΣΕΦΕΡΛΗΣ: Παρ’ όλα που τα μηνύματα γύρω μας είναι αρνητικά, πιστεύω ότι θα υπάρξει καλή συνέχεια. Σου είπα, είμαστε λαός που δεν αξίζει να είμαστε με σκυμμένο κεφάλι και δεν μπορούμε να είμαστε με σκυμμένο κεφάλι. Είναι άλλη η φιλοσοφία και το ταμπεραμέντο του Έλληνα. Θα σηκώσουμε κεφάλι, απλά περιμένουμε την κατάλληλη στιγμή. Δεν πιστεύω ότι αυτό που βλέπουμε να γίνεται γύρω μας, θα κρατήσει για πολύ ακόμη.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου