Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013

"ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ, ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΜΕΤΑ". ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ


Στο κατάμεστο από εκατοντάδες συμπολίτες μας αμφιθέατρο του 2ου Γυμνάσιου Αγίας Παρασκευής, πραγματοποιήθηκε, τη Δευτέρα 18 Νοεμβρίου, η εκδήλωση «Πολυτεχνείο, Μία Μέρα Μετά», αφιερωμένη στα 40 χρόνια από την επέτειο της εξέγερσης. Βασικοί ομιλητές στη συζήτηση ήταν οι κ.κ. Δημήτρης Παπαχρήστος, εκφωνητής στην εξέγερση του 1973, Κίμων Χατζημπίρος, Καθηγητής του Ε.Μ.Π, Γιώργος Παπαβασιλείου, πρώην αντιπρόεδρος συλλόγου φοιτητών του Ε.Μ.Π. και Θρασύβουλος Φωτεινός, στέλεχος του Ρήγα Φεραίου. Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Γιάννα Αναστασιάδου.

Η συζήτηση ξεκίνησε με τον επικεφαλής της παράταξής μας Βασίλη Γιαννακόπουλο να συγκινεί και να προβληματίζει, αναγνωρίζοντας τη μεταστροφή του οράματος της «νέας γενιάς», το οποίο μεταλλάχθηκε από διεκδίκηση ενός δίκαιου κόσμου, σε προσπάθεια ένταξής της σε ένα σαθρό εθνικό κατεστημένο˙ ένα όραμα που γεννήθηκε με την εξέγερση του Πολυτεχνείου και το οποίο αφήσαμε ως κοινωνία να ξεθωριάσει μέσα σ’ αυτά τα 40 χρόνια που την ακολούθησαν. Τόλμησε να κάνει την αυτοκριτική του και να παραδεχθεί πως αισθάνεται συνυπεύθυνος· και προβλημάτισε, αναρωτώμενος αν χαθήκαμε στη «θεωρία» ή στην «πράξη» αυτού του οράματος. Τέλος, αναλαμβάνοντας πλήρως τις ευθύνες που του αναλογούν ως επικεφαλής μιας δημοτικής παράταξης που διεκδικεί την εμπιστοσύνη των δημοτών, ενέπνευσε, δίνοντας ξανά πίστη στο όραμα˙ λέγοντας πως τίποτα δεν έχει χαθεί και πως κάθε αγώνας μπορεί να επαναληφθεί, με διαφορετικούς όρους, όταν υπαγορεύεται από διαφορετικά κοινωνικά συμφραζόμενα. Ακολούθησε ο Γιάννης Μυλωνάκης, καταθέτοντας –σαν εκπρόσωπος της «νέας γενιάς» του σήμερα–  τις προσωπικές του εμπειρίες από εορτασμούς της επετείου και εκφράζοντας τη διαπίστωσή του πως έχει έρθει η στιγμή να...
 
 δημιουργήσουμε το δικό μας «Πολυτεχνείο» ενάντια στις νοοτροπίες που έχουν φέρει τη χώρα στο αδιέξοδο.

Ο συγκλονιστικός εκφωνητής του Πολυτεχνείου Δημήτρης Παπαχρήστος, τιμώμενο πρόσωπο της εκδήλωσης, τοποθετήθηκε αφηγούμενος βιωματικά την εξέγερση, ανέλυσε το πώς μπορεί ένα καταπιεστικό καθεστώς να κλονιστεί μέσω της αυτό-οργάνωσης, της συνεργασίας και της ομοψυχίας, άσκησε δριμεία κριτική στους ελαχίστους που καπηλεύτηκαν το αγωνιστικό και ανατρεπτικό πνεύμα του «Πολυτεχνείου», εξαργυρώνοντάς το με πολιτικά ή άλλα αξιώματα και εξήγησε –καταχειροκροτούμενος– πως η καταπίεση που βιώνει σήμερα η ελληνική κοινωνία μπορεί να ανατραπεί αν υπάρξει αυτό-οργάνωση με προοπτική για την «επόμενη μέρα» (κάτι που, όπως ο ίδιος παραδέχθηκε, δεν είχαν υπολογίσει οι φοιτητές του Πολυτεχνείου το 1973).

Ο πανεπιστημιακός Κίμων Χατζημπίρος ανέδειξε τη βαθιά δημοκρατική φύση της εξέγερσης και υποστήριξε, συνδέοντας το τότε με το σήμερα, πως η απάντηση στην κρίση μπορεί να δοθεί με την απομάκρυνση της βίας, μέσα σε ένα ανοιχτό ελληνικό Πανεπιστήμιο.

Τη σκυτάλη πήρε ο Γιώργος Παπαβασιλείου –μετέπειτα αντιπρόεδρος του συλλόγου φοιτητών της Σχολής Τοπογράφων-Μηχανικών– ο οποίος, μεταδίδοντας τη συγκίνησή του, προσδιόρισε την εξέγερση του Πολυτεχνείου ως φοιτητική ειρηνική αντιφασιστική εκδήλωση, το πνεύμα της οποίας εξακολουθεί να ισχύει μέχρι σήμερα και υπενθύμισε ότι φασισμός σημαίνει φυλακίσεις, ταπεινώσεις, βασανιστήρια. Με προσωπικές αφηγήσεις μέσα από τα γεγονότα και με επίκεντρο τη δραστηριότητα του συμφοιτητή του Ν. Ρεβελάκη, που υπήρξε ηρωική προσωπικότητα στη σχολή Τοπογράφων-Μηχανικών, επέστησε, απαγγέλλοντας μια κρητική μαντινάδα, την προσοχή των παρισταμένων στην προσωπική ευθύνη και το καθήκον του καθενός απέναντι σε όσα διαδραματίζονται στη χώρα μας.

Τελευταίος, αλλά όχι έσχατος, ο Θράσος Φωτεινός, μέλος του Ρήγα Φεραίου, μίλησε για τους αντιδικτατορικούς μαθητές της Αγίας Παρασκευής, καθώς και για το πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο έχει βυθιστεί η χώρα και από το οποίο μπορεί να απεγκλωβιστεί μέσα από συμμαχικές πρωτοβουλίες της ελληνικής κοινωνίας συλλογικά, αλλά και του κάθε πολίτη ατομικά.

Στον επίλογο του πρώτου μέρους της εκδήλωσης, έγιναν σύντομες τοποθετήσεις από τους κ.κ. Δημήτρη Αλεφαντή, επικεφαλής της παράταξης «Πρωτοβουλία Ευθύνης», Κωνσταντίνο Μανιάτη, Αντιπεριφερειάρχη Βόρειου Τομέα Αθηνών και Αθανάσιο Αναστασίου, Διευθυντή του 2ου Γυμνάσιου Αγίας Παρασκευής.

Την εκδήλωσή μας έκλεισε ο εκπληκτικός Μπάμπης Τσέρτος με τους εξαιρετικούς μουσικούς του.

Για όλους εμάς, τα μηνύματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου παραμένουν επίκαιρα. Το «Πολυτεχνείο» δε μπορεί να αποτελεί μια απλή επέτειο˙ αποτελεί ιστορική κληρονομιά για κάθε γενιά που διεκδικεί τη Δημοκρατία που διασφαλίζει την εθνική ανεξαρτησία και το δίκαιο του έθνους μας.

Από τη μεριά μας, επωμιζόμενοι το μερίδιο ευθύνης που μας αναλογεί, καλούμε όσους επιζητούν την πρόοδο και την ανάπτυξη στην τοπική μας κοινωνία να συμπορευτούν μαζί μας στη δημιουργία της νέας μας παράταξης˙ της παράταξης που θα έχει σα θεμέλιους λίθους την αυτό-οργάνωση, την ακομμάτιστη λειτουργία, τη συνεργασία και την ενίσχυση της συλλογικότητας στο Δήμο μας. Οι ανατροπές, όπως ανέφερε ο Δημήτρης Παπαχρήστος, μπορούν να ξεκινήσουν με ένα μικρό σύνολο ανθρώπων, το οποίο να εξελιχθεί σε μαζικό κίνημα.
 
Για τη δημοτική μας παράταξη

Βασίλης Γιαννακόπουλος
τ. Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής
εκτελεστικό μέλος Π.Ε.Δ.Α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου