Σάββατο 15 Μαρτίου 2014

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΕΧΡΗΣ: ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΨΗΦΙΣΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ (ΓΠΣ) ΠΑΠΑΓΟΥ

Το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) αποτελεί το κατευθυντήριο σχέδιο για την ορθολογική οργάνωση και ανάπτυξη ενός Δήμου. Θεωρώ ότι ένα τόσο σοβαρό θέμα που επηρεάζει άμεσα την περιουσία χιλιάδων συμπολιτών μας και θα διαμορφώσει τη δομή και τον χαρακτήρα της Δημοτικής Κοινότητας Παπάγου και του Δήμου μας γενικότερα για τα επόμενα 30 χρόνια, δεν αποφασίζεται δύο μήνες πριν τις επόμενες εκλογές. Για αυτό τον λόγο υπερψήφισα την πρόταση για αναβολή της συζήτησης του θέματος για μετά τις εκλογές.
         Από τη στιγμή που αυτή η πρόταση για αναβολή του θέματος καταψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο, δεν υπερψήφισα την πρόταση της Διοίκησης για το ΓΠΣ για τους ακόλουθους λόγους: 
1.       Ήμουν αντίθετος στη μείωση του Συντελεστή Δόμησης και του επιτρεπόμενου ύψους οικοδομών και καταψήφισα τη συγκεκριμένη πρόταση.
         Το προάστιο έχει διαμορφωθεί στον μεγαλύτερο βαθμό και η διατήρηση του ίδιου συντελεστή και επιτρεπόμενου ύψους δεν θα αλλοιώσει ουσιαστικά τον χαρακτήρα της κηπούπολης.                
         Από την άλλη, η μείωση των όρων δόμησης θα δημιουργήσει σοβαρές αδικίες και στρεβλώσεις στον Παπάγο, αφού κάποιοι από τους κατοίκους του Παπάγου θα απολέσουν σημαντικό μέρος της αξίας της περιουσίας τους.
         Ένα τέτοιο μέτρο για να είναι αποτελεσματικό και δίκαιο, θα έπρεπε να είχε εφαρμοστεί πολλά χρόνια πριν και όχι σήμερα το 2014.
2.       Ενιαίος Δήμος σημαίνει ένα ΓΠΣ για όλο τον Δήμο Παπάγου – Χολαργού.
Η ενοποίηση του πολεοδομικού σχεδιασμού είναι απαραίτητη,  ειδάλλως οι δύο πρώην δήμοι Παπάγου και Χολαργού θα εξακολουθούν να λειτουργούν σαν ανεξάρτητες κοινότητες στραμμένες προς τη λεωφόρο Μεσογείων, με την Αναστάσεως να αποτελεί την κάθετη οδό σύνορο.
 Ένα ενιαίο ΓΠΣ θα ενίσχυε την «οριζόντια» διασύνδεση των εμπορικών, διοικητικών, πολιτιστικών και άλλων λειτουργιών και δραστηριοτήτων των δύο δημοτικών κοινοτήτων. Επιπλέον, θα συνέβαλλε στη λειτουργικότερη χωροταξική κατανομή των διοικητικών, εκπαιδευτικών, αθλητικών και πολιτιστικών υποδομών του ενιαίου Δήμου.
Αυτό δεν σημαίνει ότι η κάθε Δημοτική Κοινότητα δεν θα διατηρούσε τον χαρακτήρα της. Ένα ΓΠΣ δεν σημαίνει για παράδειγμα ενιαίος συντελεστής δόμησης ή παρόμοιες χρήσεις γης για όλο τον Δήμο. Στο ενιαίο ΓΠΣ που πρότεινα, ο Παπάγος θα διατηρούσε όλα τα στοιχεία που τον χαρακτηρίζουν ως κηπούπολη.
3.       Είναι απαραίτητη η διατήρηση της αμιγούς κατοικίας σε όλο τον Παπάγο. Είμαι αντίθετος στη δημιουργία Τοπικού Κέντρου στην Εθνικής Αμύνης. Η αλλοίωση του χαρακτήρα αμιγούς χαρακτήρα θα είναι αυτή που θα αλλοιώσει τον χαρακτήρα και θα υποβαθμίσει τον Παπάγο.
         Σε αυτό ακριβώς το σημείο αποδεικνύεται πόσο σημαντική θα ήταν η εφαρμογή ενός ενιαίου ΓΠΣ για όλο τον Δήμο. Τοπική αγορά υπάρχει στον Χολαργό και εξυπηρετεί και τον Παπάγο. Ένα ενιαίο ΓΠΣ για τον ενιαίο Δήμο θα υποστήριζε την υπάρχουσα τοπική αγορά (Χολαργός) που κλονίζεται εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και υπερκαλύπτει τις ανάγκες του ενιαίου Δήμου. Δεν θα δημιουργούσε μια δεύτερη τοπική αγορά (Παπάγος) που όχι μόνο θα άλλαζε την εικόνα του Παπάγου, αλλά θα λειτουργούσε ανταγωνιστικά με αυτή του Χολαργού. 
4.       Τα λίγα μικρά μαγαζιά που στεγάζονται σε ισόγεια κτηρίων εδώ και χρόνια, δεν δημιουργούν προβλήματα, όπως το κυκλοφοριακό και συμβάλλουν σημαντικά στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, δεδομένου ότι οι κάτοικοι έχουν πρόσβαση σε αυτά, χωρίς απαραίτητα τη χρήση μεταφορικού μέσου, εξυπηρετώντας έτσι τις βασικές και άμεσες καθημερινές τους ανάγκες. Για αυτούς τους λόγους και αντίθετα με το συγκεκριμένο ΓΠΣ  θεωρώ ότι τέτοιες εμπορικές χρήσεις θα έπρεπε να κριθούν νόμιμες και να συνεχίσουν να λειτουργούν  όπως μέχρι σήμερα.
5.       Το εργοτάξιο του Παπάγου είναι χαρακτηρισμένος ως κοινόχρηστος χώρος πρασίνου και περιλαμβάνεται στον Πυρήνα του Πάρκου Γουδί.  Ήδη εκκρεμεί πρόστιμο 182.000 Ευρώ από το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών για παράνομη τοποθέτηση containers στη συγκεκριμένη περιοχή που θεωρείται δασική έκταση. Θεωρητικά, οι εγκαταστάσεις θα μπορούσαν να μεταφερθούν στο πρώην εργοτάξιο της Αττικής οδού που πρόκειται να χωροθετηθεί ως Κεντρικός Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΚΣΜΑ). Ο Δήμος Παπάγου όλα αυτά τα χρόνια εντάσσει παράνομα και καταχρηστικά δραστηριότητες και χρήσεις στη συγκεκριμένη έκταση μη συμβατές με τον χαρακτήρα της περιοχής.
Το ΓΠΣ θα πρέπει να σέβεται και να κινείται στα πλαίσια που διαμορφώνει η κείμενη νομοθεσία και δεν μπορεί να νομιμοποιεί εκ των υστέρων μια παράνομη δραστηριότητα.
6.       Δεν με βρίσκει σύμφωνο η διαμόρφωσή του Οικοδομικού Τετράγωνου 217 (συμβολή Πίνδου και Αργυροκάστρου) σε χώρο Δημοτικών Υπηρεσιών, Αστυνομικό Τμήμα και χώρο Καταστημάτων. Δεν είμαι πεπεισμένος ότι  αυτό το οικόπεδο πρέπει αναγκαία να χτιστεί. Θα μπορούσε να διαμορφωθεί σε ελεύθερο χώρο πρασίνου. Σε κάθε περίπτωση αν θα πρέπει κάτι να κατασκευαστεί σε αυτό τον χώρο, δεν μπορεί αυτό να είναι αστυνομικό κέντρο.
 Ένας αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ιδεών που θα αξιοποιεί το μεγαλύτερο τμήμα του οικοπέδου ως ελεύθερο χώρο πρασίνου, ίσως θα μπορούσε να μας κατευθύνει στην καλύτερη αξιοποίησή του.
7.       H κατασκευή χώρου στάθμευσης (Parking) κάτω από το γήπεδο ποδοσφαίρου στην Κύπρου έχει αποδειχθεί ανεδαφική. Καταλληλότερη θέση αποτελεί ο χώρος που χρησιμοποιείται για τη στάθμευση των λεωφορείων της αστικής συγκοινωνίας, στη συμβολή «Αναστάσεως και Μεσογείων».
8.       Θα έπρεπε το ΓΠΣ να πάρει θέση για την καταπατημένη περιοχή των 10 στρεμμάτων από την ΕΥΔΑΠ στην περιοχή κάτω από την Αγ. Ελεούσα.
9.       Επιβάλλεται η απομάκρυνση του ΚΤΕΟ και της Περιφέρειας Αττικής. Ο χώρος θα πρέπει να αποδοθεί στον Δήμο. Το κτήριο του ΚΤΕΟ μπορεί να χρησιμοποιηθεί ποικιλοτρόπως όπως για πολιτιστικές εκδηλώσεις, εκθέσεις κλπ., τα κτήρια της Περιφέρειας Αττικής για τη ΔΟΥ Χολαργού και ο περιβάλλων χώρος ως χώρος πρασίνου περιπάτου και αναψυχής.
     10.    Είμαι αντίθετος στην αύξηση του συντελεστή δόμησης του οικοπέδου  που βρίσκεται στην οδό Κυρηνείας 34 και προορίζεται για Γηροκομείο.

Γιάννης Κεχρής
Γενικός Χειρουργός Παπάγου – Χολαργού

Υποψήφιος Δήμαρχος Παπάγου - Χολαργού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου