Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2015

Η ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ!


γράφει ο Χάρης Τσούλας
 Υπεύθυνος Τομέα Κοινωνικών δικτύων και ειδικών πληθυσμιακών ομάδων Β2 Ν.Ε ΟΝΝΕΔ
Πολύς λόγος έχει γίνει για το τι εστί Δημοκρατία. Ένα πολίτευμα που δημιουργήθηκε και θεμελιώθηκε στον ελλαδικό χώρο πριν χιλιάδες χρόνια και διακρίνεται από την αντιμετώπιση όλων των πολιτών ανεξαρτήτως καταγωγής, φυλής, θρησκείας ή φύλου ως ίσων. Ίσων στα δικαιώματα, ίσων στις υποχρεώσεις, ίσων και στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Τρία ρητά περιγράφουν πολύ εύγλωττα τα χαρακτηριστικά της Δημοκρατίας :

“Δημοκρατία είναι η κυβέρνηση του λαού, από το λαό, για το λαό” όπως αναφέρει ο Αβράαμ Λίνκολν. “Ο δογματισμός είναι ξένος προς τo πνεύμα της Δημοκρατίας και το αλάθητο διεκδικούν μόνον οι τυραννίες” όπως εύστοχα έχει αναφέρει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Και τέλος : “Η Δημοκρατία είναι το χειρότερο πολίτευμα με εξαίρεση όλα τα άλλα” όπως έχει πει ο Ουίνστον Τσόρτσιλ.

 Τα τελευταία χρόνια και με δομική αιτία τη θύελλα που έχει ξεσπάσει στο γενικότερο πολιτικό σκηνικό λόγω της οικονομικής κρίσης, η Δημοκρατία βρίσκεται σε ένα κρίσιμο ορόσημο τόσο σε πανευρωπαϊκή κλίμακα όσο και σε αμιγώς ελληνική. Οι πολίτες σε ένα αρκετά σεβαστό ποσοστό δείχνουν να έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στο δημοκρατικό πολίτευμα, τους θεσμούς του και το πολιτικό προσωπικό που το συναπαρτίζουν.
  Αυτό είναι εμφανές κυρίως από τη στροφή σημαντικού τμήματος του πληθυσμού στον “ριζοσπαστισμό” , δηλαδή σε ιδέες και αξίες που δεν είναι αντίστοιχοι δημοκρατικών αλλά περισσότερο εξτρεμιστικών τάσεων. Με άλλα λόγια παρατηρείται μια συνεχής στροφή προς κόμματα και παρατάξεις ακροδεξιών και ναζιστικών τάσεων αλλά και ακροαριστερών. Συνεπακόλουθα τα κόμματα αυτά έχουν φτάσει να ανταμείβονται και εκλογικά με ποσοστά πολύ παραπάνω από τις παραδοσιακές τους δυνάμεις καθώς εμφανίζονται ως “λυτρωτές” στα ευήκοα ώτα απελπισμένων και ταλαιπωρημένων πολιτών, μιλώντας απαξιωτικά για τη Δημοκρατία με τη σημερινή της μορφή αλλά και υποσχόμενοι  ταυτοχρόνως καλύτερο μέλλον εν ονόματί της!
  Όλα τα παραπάνω έχουν οδηγήσει σε ένα επικίνδυνο σημείο: H Δημοκρατία και όλα όσα εμπεριέχει να έχουν απαξιωθεί για ένα σημαντικό ποσοστό του κόσμου και στα μάτια τους έχουν φτάσει να φαντάζουν ιδανικότερες ακόμα και παλιότερες ολοκληρωτικές καταστάσεις!

 Το ερώτημα που εύλογα εγείρεται είναι “τι κάνουμε;”. Και τι πρέπει να κάνουμε;Διαλύουμε τη Δημοκρατία στα εξ ων συνετέθη; Την παραμερίζουμε και δοκιμάζουμε άλλες λύσεις και συνταγές; Επανερχόμαστε στα παλιά; Κάνουμε πολιτειακή αλλαγή;
  Κατά την άποψή μου τίποτε από όλα αυτά δεν θα απέβαινε αποτελεσματικό και δόκιμο. Αυτό που χρειάζεται είναι η ενίσχυση, η θωράκιση της Δημοκρατίας. Εν προκειμένω στον τόπο μας αυτό μπορεί να επιτευχθεί με απλά αλλά σημαντικά βήματα.
  Πρώτα και κύρια η εν μέρει αναθεώρηση και ο εκσυγχρονισμός του Συντάγματος ώστε να είναι συμβατό με το σήμερα. Αυτό μπορεί να συμπεριλάβει έναν αριθμό δομικών αλλαγών που έχουν ήδη συζητηθεί αλλά δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί, όπως η ενίσχυση των εξουσιών του Προέδρου της Δημοκρατίας, η φυγή από το “πρωθυπουργοκεντρικό μοντέλο”, το ασυμβίβαστο υπουργικής και βουλευτικής ιδιότητας, η ίδρυση Συνταγματικού Δικαστηρίου, η κατάργηση του περίφημου “νόμου περί ευθύνης Υπουργών”.

 Δεύτερο σημείο που θα αποκαταστήσει την αξιοπιστία της Δημοκρατίας και του πολιτικού συστήματος είναι η πλήρης διαφάνεια σε όλα τα πολιτικά κόμματα μέσω της περικοπής της κρατικής επιχορήγησης, της δημοσιοποίησης των ισολογισμών τους και της απαγόρευσης χρηματοδότησης από τρίτους, “αδιαφανείς” πόρους.

 Τρίτο και πολύ σημαντικό σημείο είναι η απόκτηση της αίσθησης του Δικαίου μέσω της απόδοσης ποινών σε όλους τους δημόσιους λειτουργούς που διαχρονικά ενήργησαν ελλειμματικά και με τις ενέργειές τους πιθανώς ζημίωσαν το δημόσιο και το κοινό συμφέρον, μέσω της δήμευσης περιουσιών, επιβολής ποινών φυλάκισης κλπ. Και αυτό βέβαια να συμβεί ανεξάρτητα από το πόσο ψηλά ή χ
αμηλά βρίσκονταν οι συγκεκριμένοι δημόσιοι λειτουργοί (είτε δηλαδή ήταν υπουργοί, είτε απλοί κλητήρες κάποιας δημόσιας υπηρεσίας).

 Τέταρτο, τελευταίο και ίσως το πιο σημαντικό σημείο είναι η αλλαγή νοοτροπίας στο πολιτικό προσωπικό. Να γίνει κατανοητό πως στην πολιτική πρέπει να εισέρχονται άνθρωποι που έχουν σκοπό να προσφέρουν στο κοινό καλό και όχι να απομυζήσουν χρήμα και εξουσία ή να χτίσουν περιουσίες. Άλλωστε η εξουσία είναι αυτή που πρέπει να δίνει το καλό παράδειγμα στο λαό. Ως προς αυτό μπορεί να φανεί βοηθητική και η αυστηροποίηση ελέγχου του “πόθεν έσχες” αλλά και ο περιορισμός σε δύο ή το πολύ τρεις θητείες για όλους τους αιρετούς της κεντρικής πολιτικής σκηνής και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

 Όπως είδαμε και από τα παραπάνω, βήματα προς την αποκατάσταση του πληγωμένου σήμερα γοήτρου της Δημοκρατίας και των θεσμών μπορούν να γίνουν. Αρκεί να υπάρχει βούληση και να ακολουθηθούν τα βήματα αυτά προς τη σωστή κατεύθυνση. Αυτό είναι και το στοίχημα που όλοι ως πολίτες ή ενασχολούμενοι με την πολιτική πρέπει να βάλουμε ώστε και να εκσυγχρονίσουμε το σπουδαίο αυτό πολίτευμα φέρνοντάς το στις ανάγκες του σήμερα αλλά και να αποφύγουμε την εξάλειψή του από τους εχθρούς της που παραμονεύουν.




15 σχόλια:

  1. Φυσικά ο νεοταξιτης το ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ θα κατηγορήσει για τα δεινά της χώρας.Ο κόσμος όμως γνωρίζει οτι απο την δανειακη και πέρα καταπατήθηκε ασυστολα το Σύνταγμα,το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο.Ο κόσμος γνωρίζει οτι δεν φταίει το σύνταγμα αλλά οτι οι πολιτικοί μας ειναι ΕΠΙΟΡΚΟΙ.Το πλάνο τους να φτιάξουν νεοταξικο Συνταγμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι ειδους Δημοκρατια ειναι αυτη οταν δινει ασυλο και προνομια σε κλεφτες προδοτες και ανθελληνες . Τι ειδους δημοκρατια ειναι αυτη οταν γκρεμιζει καμπαναρια σχολεια και Ιερες Παραδοσεις χιλιαδων χρονων επειδη το θελουν οι εχθροι μας . Τι ειδους Δημοκρατια εινα αυτη οταν διωκουν τους Ελληνες και τους εξοντωνουν με ληστρικα χαρατσια . Τι ειδους Δημοκρατια εινσι αυτη που εσυ στηριζεις και θελεις να κανεις με την πατριδα μας ισλαμικη επαρχια με τη εισβολη εκατομμυριων ισλαμιστων . Εισαι νεος ανθρωπος και θα σου δωσω μια συμβουλη . Να διαβασης τον Ορκο Παιανα των Αθηναιων Μαχηττων της Ελευθεριας στον Μαραθωνα και στην Σαλαμινα και ισως καταλαβεις τι σημαινει ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. Θαλασσολυκος .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. TO ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΑΛΛΑ Η ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ..ΤΑ ΠΕΡΙ ΝΕΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΟΝΕΙΡΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΚΤΗΤΩΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πριν από λίγα χρόνια η ΟΝΝΕΔ αποκάλεσε τον Αλέξανδρο σφαγέα τον Καραΐσκάκη δολοφόνο και στήριζε όσους έκαιγαν την Ελληνική Σημαία . Η ΝΔ είναι ένα διεφθαρμένο κόμμα που το πλαισιώνουν γενίτσαροι . Και την Ακρόπολη θα κάνουν Τζαμί οι ανθέλληνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τι περιμένεις από αυτούς που κατέστρεψαν την Ελλάδα και την έκαναν αποικία των τοκογύφων. Αφήστε το σύνταγμα ήσυχο . Εάν πράγματι θέλεις να βοηθήσεις την Πατρίδα μας το μόνο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να αποχωρήσεις από την ληστοσυμμορία της ΝΔ . Εάν είσαι γνήσιο Ελληνόπουλο αυτό πρέπει να κάνεις . Χωρίς Αξιοπρέπεια είσαι ένα τίποτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Θελουν να καταργησουν το συνταγμα και να ισλαμοποιησουν την χωρα . Τα κομματοσκυλα μισουν την Ελλαδα την ιστορια και τον πολιτισμο . Η πατριδα μας χρειαζετε εναν νεο Ιωαννη Μεταξα . Η βρωμια και η σαπιλα του πολιτικου μας συστηματος εχει καταστρεψει τα παντα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αριστεροί και δεξιοί απατεώνες λεηλάτησαν την χώρα και άρπαξαν εκατοντάδες Ευρώ μέσα από τις ΜΚΟ . Όλοι αυτοί αποτελούν τα απομηνάρια του Κιουταχή Πασά στην Πατρίδα μας .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Στην πολη Παπαγου Χολαργου υπαρρχει ισχυρο Πατριωτικο Κινημα . Οταν θα ερθει η ωρσ θα στησουμε τον Ανδριαντα του Μεγαλου Αλεξανδρου στο Δημαρχειο και εκει θα μετρηθουμε . Θα δουμε πιος εχει καρδια και ψυχη .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Οποιος νιωθει οτι στις φλεβες του κυλαει ο Ιχωρας . Οποιος πιστευει στο Δελφικο Οραμα και σεβεται τις παραδοσεις χιλιετιων αυτης της σκλαβωμενης χωρας ας γραψει δυο λογια για τον Μεγαλο Ελληνα Στρατηλατη τον Αλεξανδρο που ακομη και σημερα στις χωρες τις Ανατολης τον λατρευουν σαν Θεο . Οποιος
    ..δειλος ας σκυψει το κσφαλι του απο ντροπη σε ενδειξη υπκταγης στους παγκοσμιους δυναστες . Μια μερα . Μερα Τιμης και χωρις τους διεφθαρμενους και ανθελληνες πολιτικους ο Μεγας Αλεξανδρος θα εχει την θεση που του αρμοζει κατω απο τον Γαλαζιο Αττικο Ουρανο στην Περικλεους Πολιτεια . ΑΡΚΑΔΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ο Ιχώρ,είναι αυτός που αφυπνίζει όσους έχουν Ελληνικά γονίδια.Το D.N.A των Ελλήνων καταδεικνύει πως,σε ποσοστό 99,5% πρόκειται για καθαρή φυλή,που δεν έχει επιρεαστεί από Σλάυους,Τούρκους,ή οποιουσδήποτε άλλους...!Αυτή η αθάνατη και άφθαρτη ουσία,ο Ιχώρος,που δεν υπόκειται στους νόμους της σύνθεσης και αποσύνθεσης κάνει την διαφορά των ΕΛΛΗΝΩΝ,από τις υπόλοιπες φυλές.Αυτό είναι που ενοχλεί.ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΠΟΓΟΝΟΙ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ με απ' ευθείας ΓΡΑΜΜΗ ΑΙΜΑΤΟΣ και ως Έλληνες επιβάλλεται να αποτινάξουμε τους άθλιους τοκογλύφους και τις ορδές των βαρβάρων που εισέρχονται παρανόμως στην Χώρα,στοχεύοντας κατ'ευθείαν στην καρδιά του ΕΘΝΟΥΣ!!! ΄΄ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΣ΄΄

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ο Ελληνας Βασιλέας Αλέξανδρος τίμησε την Ελλάδα στα πέρατα της Γης όσο κανένας άλλος . Ο Έλληνας στρατηλάτης είναι Θεός για τους λαούς της Ανατολής .Εδώοι γενίτσαροι της ΟΝΝΕΔ τον αποκάλεσαν σφαγέα . Εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο έχουν με υπερηφάνια το όνομα του . Τιμή και Δόξα στον Μέγιστο των ΕΛΛΗΝΩΝ . Ανδριάντας του Μεγάλου Αλεξάνδρου στο Δμαρχείο Χολαργού Παπαγου .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ο Μέγιστος των Ελλήνων Αλέξανδρος έχοντας δίπλα του τους Άριστους δίδαξε στους Ασιάτες τα Ιδεώδη του Ελληνικού Πνεύματος και τους απελευθέρωσε από τα δεσμά της δουλείας . Ο Αλέξανδρος ακόμη και σήμερα συναρπάζει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο δείχνοντας το Μεγαλείο και την Δόξα της Ελληνικής Φυλής . Έκτισε δεκάδες πόλεις σχολεία υδραγωγεία δρόμους και έδωσε Ελπίδα στους καταφρονημένους μέσα από τα έργα του . Το όνομα είναι θρύλος στα πέρατα της Γης και έγινε τραγούδι από τις Μούσες των Θαλασσών .Τιμή και Δόξα στον Μεγάλο Στρατηλάτη . Τιμή και Δόξα στο Μεγαλείο του Έλληνα Μακεδόνα Βασιλεία . Αδριάντας του Μέγιστου των Ελλήνων στο Δημαρχείο Χολαργού Παπάγου . ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΣ ΑΕΤΟΣ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΟΛΟΙ ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΘΛΙΒΕΡΟΙ ΚΑΙ ΑΣΗΜΑΝΤΟΙ ΟΝΝΕΔΙΤΕΣ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΤΟ ΘΑΡΡΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΑΣΤΗΜΑ ΝΑ ΠΕΙΤΕ ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΕΓΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΚΑΙ ΝΑ ΤΙΜΗΣΕΤΕ ΣΑΝ ΕΛΛΗΝΟΠΟΥΛΑ ΑΝ ΕΙΣΤΕ ΤΟΝ ΘΡΥΛΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ. ΔΗΜΑΡΧΕ ΧΟΛΑΡΓΟΥ ΕΑΝ ΘΈΛΕΙΣ ΝΑ ΤΙΜΗΣΕΙΣ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΣΟΥ ΘΤΙΑΞΕ ΤΟΝ ΑΔΡΙΑΝΤΑ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ο Μάκης Βραχιολίδης μέσα από την υπέροχη Ιστοσελίδα του και την μαχητική εφημερίδα που διαθέτει μαζί με τον Παναγιώτη Αλεξόπουλο τον Καπετάνιο όπως τον ξέρουν όλοι και την Πατριωτική Κίνηση Μέγας Αλέξανδρος έχουν δώσει μάχη για γίνει ο Αδριάντας του Μεγάλου Αλεξάνδρου στο Δημαρχείο .Είμαστε όλοι μαζί τους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Θελω να χαθω ξανα για μια στιγμη μοναχα
    ΣΤΙΣ ΕΣΧΑΤΙΕΣ ΤΗΣ ΓΗΣ Παρεα με τους Θρυλους και τις Παραδοσεις μιας ΠΑΛΙΑΣ ΕΝΔΟΞΗΣ ΕΠΟΧΗΣ . Θελω να δω την ΜΑΓΕΙΑ ΤΩΝ ΘΑΛΑΣΣΩΝ και να ακουσω το ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΩΝ ΑΝΕΜΩΝ για ακομα μια φορα . Θελω και παλι ΤΑ ΟΜΟΡΦΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ να με ρωτησουν αν ειδα τον ΜΕΓΑΛΟ ΕΛΛΗΝΑ ΣΤΡΑΤΗΛΑΤΗ στο Μεγαλο μου Ταξιδι Γυρω απο τον ΚΟΣΜΟ ΚΟΣΜΟΚΡΑΤΠΡΑ . Και οταν βρεθω εκει στα περατα της Γης να σηκωσω το δεξι μου χερι ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΕΝΑΣΤΡΟ ΟΥΡΑΝΟ και να Βροντοφωναξω ΑΝΑΣΤΗΣΕ ΘΕΕ ΜΟΥ ΕΝΑΝ ΜΑΚΕΔΟΝΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ . Και οταν θα ερθει το ηλιοβασιλεμα στο Αρχοπελαγος μαζι με τις Μουσες και τις παραξενες ιστοριες που διηγουνται οι ιθαγενεις να ταξιδεψω σε ΧΩΡΕΣ ΜΑΚΡΙΝΕΣ ΣΑΝ ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ . Περιδιαβαζοντας γυρω μου την ομορφια και την εξαθλιωση ειδα στους αθλιους δρομους της Ανατολης τους απογονους του ΜΕΓΑΛΟΥ ΣΤΡΑΤΗΛΑΤΗ να ερχονται απο ΑΙΩΝΑ ΣΕ ΑΙΩΝΑ εφιπποι και στο ΦΩΣ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΝΤΑΙ . ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΜΕΓΑΛΕΞΑΝΔΡΟ . ΘΑΛΑΣΣΟΛΥΚΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή