Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

ΑΠΟ ΤΗ ΣΚΥΛΛΑ ΤΟΥ EUROGROUP ΣΤΗ ΧΑΡΥΒΔΗ ΤΗΣ ΕΚΤ! ΕΧΕΙΣ ΤΑ GUTS ΤΣΙΠΡΑ ΝΑ ΤΑ ΒΡΟΝΤΗΞΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΦΥΓΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΚΒΙΑΣΤΕΣ; ΟΧΙ, ΤΣΙΡΛΑΣ ΕΙΣΑΙ!

Ο Τσίπρας συντρώγει και συζητά με τα κοράκια που θέλουν να κατασπαράξουν την Ελλάδα. Με αυτούς πιστεύει ότι θα κάνει έντιμη συμφωνία!
Το news247.gr κάνει λόγο για Σκύλλα και Χάρυβδη που έχει να αντιμετωπίσει η ελληνική κυβέρνηση στην ΕΕ! Σκοτώνουν την Ελλάδα οι εκβιαστές και ο Τσίπρας επιμένει για συμφωνία και μάλιστα έντιμη! Με ποιους ρε; Τους ανάλγητους εκβιαστές; Με τους κατ΄επάγγελμα...

δολοφόνους; Αυτοί που επιτίθενται στη χώρα μας ως κοιν οί άρπαγες, κάθεται κμαι τους...βλέπει! Και θέλει να πετάξει την μπάλα στην εξέδρα ή μάλλον στον λαό για να αποφασίσει με δημοψήφισμα τι θα κάνει! 
Διαβάζουμε το ρεπορτάζ από το news247.gr
Τη μητέρα των μαχών καλείται να δώσει σήμερα στο Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης, αναμένοντας από τους Ευρωπαίους ομολόγους του έναν... καλό λόγο για την Ελλάδα, μετά τις σκληρές διαπραγματεύσεις των τελευταίων μηνών.
Η ελληνική κυβέρνηση, έχοντας ρίξει φανερά τον πήχη των προσδοκιών χαμηλότερα, δεν αναμένει τίποτα περισσότερο από μια θετική δήλωση προόδου, αφού η προοπτική για επίτευξη συμφωνίας έχει από καιρό διαψευστεί.
Η Αθήνα προσδοκά μια επίσημη γραπτή ανακοίνωση από το Eurogroup, η οποία θα επισφραγίζει την πρόοδο που έχει καταγραφεί σε επίπεδο διαβουλεύσεων, ώστε να λάβει η ΕΚΤ το σήμα που χρειάζεται και να συνεχίσει να χορηγεί ρευστότητα στην ελληνική οικονομία.
Η ελληνική πλευρά επιθυμεί μια θετική ατμόσφαιρα στο σημερινό Eurogroup, προκειμένου να διαγραφούν οι νωπές ακόμη μνήμες από το επεισοδιακό Eurogroup στη Ρίγα της Λετονίας.
Εάν η συνεδρίαση του Eurogroup εξελιχθεί ομαλά, χωρίς παρατράγουδα και λάβει η Αθήνα τη θετική δήλωση προόδου, τότε αυτόματα η προσοχή στρέφεται στην ΕΚΤ.
Η ρευστότητα σε πρώτο πλάνο έως τις 13 Μαΐου
Η επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ είναι προγραμματισμένη για την Τετάρτη 13 Μαΐου.
Εάν το Eurogroup δώσει στην Ελλάδα τον... καλό λόγο που χρειάζεται, τότε η ΕΚΤ δεν αποκλείεται να ανοίξει τους κρουνούς χρηματοδότησης για την ελληνική οικονομία.
Η ΕΚΤ την Τετάρτη δεν αποκλείεται να αποφασίσει:
- να ανάψει το πράσινο φως για την επιστροφή στην Ελλάδα ποσού ύψους 1,9 δισ. ευρώ, που αφορά τα κέρδη που έχουν αποκομίσει ΕΚΤ και εθνικές κεντρικές τράπεζες από τα ελληνικά ομόλογα που διαθέτουν στα χαρτοφυλάκιά τους.
- να επιτρέψει την αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου, πάνω από τα επίπεδα των 15 δισ. ευρώ που είναι σήμερα.
Παράλληλα η ΕΚΤ στη συνεδρίαση της 13ης Μαΐου αναμένεται να επανεξετάσει και το ύψος της απομείωσης (haircut) που επιβάλλει στα ελληνικά ομόλογα που δέχεται ως εγγυήσεις (collaterals) σε αντάλλαγμα για την παροχή ρευστότητας.
Η ρευστότητα θα βρεθεί σε πρώτο πλάνο και αύριο 12 του μηνός, καθώς η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει τη μεγάλη δόση των 750 εκατ. ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Αγεφύρωτο το χάσμα
Παρά τη διαφαινόμενη δήλωση προόδου που αναμένεται να εισπράξει σήμερα η Ελλάδα, η απόσταση που χωρίζει Αθήνα και δανειστές εξακολουθεί να είναι μεγάλη.
Ειδικότερα, οι βασικές διαφωνίες των δύο πλευρών εντοπίζονται στους εξής τομείς:
- Δημοσιονομικό κενό.
Οι δανειστές προειδοποιούν για μαύρη τρύπα ύψους 1 δισ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι η κυβέρνηση καλείται να λάβει πρόσθετα μέτρα ή να προβεί σε περαιτέρω περιστολή δαπανών.
- ΦΠΑ.
Η μάχη για τον ΦΠΑ καλά κρατεί, με τη διαφωνία να εντοπίζεται σε δύο επίπεδα: Στο ύψος των συντελεστών (η Ελλάδα ζητά ενιαίο συντελεστή έως 16%, ενώ οι δανειστές πιέζουν για 18%), αλλά και το εύρος των προϊόντων που θα εξαιρεθούν και θα υπαχθούν σε έναν μικρότερο συντελεστή.
- Εργασιακά και ασφαλιστικό, με τους δανειστές να επιμένουν να διατηρούν στο στόχαστρο τις επικουρικές συντάξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου